Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem 300d z kitowym obiektywem, teraz mam okazje kupić za oceanem nowy obiektyw. Przeglądałem siec i właściwie obecnie zastanawiam się nad dwoma: Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM oraz Canon EF 75-300 f/4-5.6 IS USM.
Jak chodzi o przeznaczenie – fotografie w podróży, trochę „amatorskiej” reporterki oraz dość często zdjęcia sportowe a dokładnie na lodowisku (hokej).
Nie zawsze mam możliwość znalezienie się blisko akcji wiec wolałbym cos „dłuższego” zresztą przesiadłem się z olympusa c-700 i troszkę tęsknie za tym zoomem (i niczym więcej . Zastanawiam się który obiektyw będzie lepszym uzupełnieniem dla kitowego? (może jakiś inny) Czy IS dobrze zadziała w „sporcie” oraz czy obiektywy mają wystarczająco szybki AF?
Nastawiam się na Canona ale jestem otwarty na inne sugestie, jak chodzi o cenę to te obiektywy można kupić w USA za około 400$ i właściwie tyle chciałbym wydać.
Dzięki z góry za pomoc.
pozdrawiam
Twoje pytanie jest raczej deczko bez sensu z banalnego powodu - pytasz o dwa rozne obiektywy.. ktore maja sie nijak do siebie.. Logiczne jest ze jeden nie zastapi 2giego.. i wybrac musisz sam.. co innego gdybys pytal 70-210 vs 75-300...
wiem masz racje, ale...
wlasciwie powinienem sobie kupic dwa obiektywy ale na razie nie chce tyle kasy wydawac, bardziej chodzi mi o to czy moze ktos zaproponuje mi cos posredniego ( np. EF 28-200mm f/3.5-5.6 USM AF ??? ), niekoniecznie canona,
jak chodzi o 70-210 vs 70-300 to z tego co wyczytalem polecacie ten pierwszy, tylko nie moge go nigdzie znalezc w USA (nowego).. i tu jest problem.
pozdrawiam
no niestety.. jeden bedzie ograniczony o zakres 2giego.. i na odwrot ;-) a o 28-200 itp zapomnij...
za ta sama cene kup sobie 28-105/3.5-4.5 + 70-210/3.5-4.5 .... albo 24-85 + 70-210 jesli starczy mamony... a ze tego 70-210 nie ma nowego - normalka.. bo juz ich nie robia ;-) szukaj uzywanego na allegro badz ebay'u
Witam!
Przez kilka dni zastanawiałem się nad wyborem i na dzis wyglada to tak:
50% wezmę Tamron AF 28-75mm f/2.8 XR Di Autofocus Lens oraz Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM AF - razem jakies 500 $
25% - Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS AF USM oraz Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III USM AF - koszt to ok 550 $
25% - Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS AF USM - ok 400$
Prosze o jakies komentarze i podpowiedzi (szczegolnie mi zalezy czy nadadzą sie do sportu), jesli chodzi o przeznaczenie to wszystko napisalem w pierwszej wiadomosci
a ja wybralem 28-135 IS USM ..
tez zaczalem sie zastanawiac nad dwoma .. ale stwierdzilem ze i tak nie bede mial czasu zeby zmienic obiektyw miedzy przejazdem jednego samochodu a drugiego (rajdy),
a 28-135 powinno byc wystarczajace ..
poza tym to napalilem sie na tego IS-a ..
co do dluzszych ogniskowych to poczekam az Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM stanieje (pobozne zyczenie
niestety obiektyw bede mial dopiero 1 czerwca (wiec po polskim) ale na nastepnym rajdach jush bede sobie nim pstrykal a nie EF-Sem ..
Słuchajcie, a jak wypada EF 70-210 f/3.5-4.5 USM w porównaniu do EF 100-300 f/4.5-5.6 USM i EF 75-300 f/4-5.6 IS USM? - oczywiście porównywać można w zakresach między 100 a 200...
ma ktoś z Was z nimi jakieś doświadczenia?
Z tego, co gdzieś tam w sieci udało mi się znaleźć, to dwa ostatnie są mniej ostre między 200 a 300... tyle że jak bardzo?
Super profesjonalista widzi cos jako nie ostre, a zwykły zjadacz chleba jest zadowolony... zawsze powstaje pytanie o punkt odniesienia
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
Słuchajcie, a jak wypada EF 70-210 f/3.5-4.5 USM w porównaniu do EF 100-300 f/4.5-5.6 USM i EF 75-300 f/4-5.6 IS USM? - oczywiście porównywać można w zakresach między 100 a 200...
Od obydwu lepiej - ostrosc lepsza i aberracje mniejsze.
Witam. Pierszy raz na tym forum. Wlaśnie kupilem 300D. Zostawilem Tamrona 28-300 i jestem zawiedziony. Strasznie mydli i to w cwłym zakresie chociaż z 300V był całkiem niezły. Tak więc czynie zawsze to co dobre do analoga dobre jest do cyfy.
Strasznie mydli i to w cwłym zakresie chociaż z 300V był całkiem niezły. Tak więc czynie zawsze to co dobre do analoga dobre jest do cyfy.
Owszem, zdarza sie ze obiektywy analogowe niezbyt dobrze radza sobie z cyfrowymi body, po to niektore firmy wypuszczaja specjalne serie obiektywow "dedykowanych" do cyfrowek (Tamron Di, Sigma DG) choc tak naprawde ta dedykacja oznacza nie ze obiektywy dobrze dzialaja tylko z cyfrowkami a ze dobrze dzialaja zarowno z analogami jak i cyfrowkami.
"Lenses designed for 35mm SLR cameras pose two problems with digital models: ghosting and flare in backlighting, as well as peripheral light falloff with less light reaching pixels at the edges of the image area. Depending on the specific focal length the problem is more, or less, noticeable. The optical systems of the new Di lenses were designed to decrease flare/ghosting and to offer increased peripheral light gathering capability or increased corner luminosity. Hence, they provide better performance with both silver halide film and digital sensors."
Drugi problem slabej ostrosci to moze byc stosowanie filtrow antyaliasingowych w cyfrowkach ktore zapobiegaja nakladaniu sie linii pikseli i znieksztalceniom obrazu (dosc slynna mora czyli efekt moire - to skutek nakladania sie linii) - stosowanie takich filtrow zmiekcza obraz co pwoduje prawie ze koniecznosc wyostrzania pozniej zdjecia software (ja np ogromna wiekszosc oryginalow traktuje unsharp mask na radius ok 1.5 , treshold 2 i wartos 50-60%)
A przy tym obiektywie robienie zdięć na 300x1,6=480 z ręki mimo że ma IS to duUUUUUUUże wyzwanie. Po napiciu musisz porządnie wytrzeźwieć, żeby nieporuszone zrobić foty.
A przy tym obiektywie robienie zdięć na 300x1,6=480 z ręki mimo że ma IS to duUUUUUUUże wyzwanie. Po napiciu musisz porządnie wytrzeźwieć, żeby nieporuszone zrobić foty.
A co powiesz na to ze mi sie udawalo zrobic nieporuszone z reki na 170-500 Sigmie?
Szczegol ze na ISO 1600 i -2, f5.6 i w pochmurny dzien
Komentarz