Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
od kilku dni jestem szczęśliwym (o mało co) posiadaczem 1Ds markIII. Przesiadka z 40D... tu okazuje się że mam kilka problemów.
- Szukam gdzieś instrukcji w j. polskim do niego bo niestety ta dołaczona na płycie angielska jest dla mnie mało czytelna. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał jakiegoś linka do PDFa czy podesłał na maila.
-Aparat niby umożliwia robienie zdjeć seryjnych do 5kl/s w trybie szybkim i odpowiednio mniej w trybie wolnym.
Okazuje się że w przypadku mojego egzemplarza chyba coś jest nie tak.
Używam karty SanDisk Extreme III 4GB przy zdjęciach seryjnych szybkich (ustwienia w konfiguracji aparatu na 5kl/s)dostaję takie wyniki:
- RAW+L 2 kl i przerwa 5s (busy)
- RAW 2kl 2s(busy) i znów 2 kl
- tak samo L
- przy S - 3 serie po 2 klatki z przerwami po 2 s
- sRAW podobnie.
Podejrzewam że karta jest zbyt wolna... więc pojawia się pytanie
Jakiej karty użyć żeby móc wykorzystać pełne możliwości aparatu? Macie może jakieś konkretne modele kart?
Nie jest to mozliwe aby ta karta byla za wolna on i tak zapisuje zdjecia w buforze aparatu a Ty masz po prostu przestawione szybkosci fps gdzies w Cfn zapewne.... Gratuluje zakupu
A dzięki...
Heh no niestety... zresetowanie do ustawień fabrycznych niewiele daje... Przy niższych rozdzielczościach jakby było troszkę lepiej... ale niewiele.
Jak sprawdzałem CFki są oryginalne.
Może jakiś uzyszkodnik CB będzie miał instrukcję po polsku, albo więcej doświadczenia... bo narazie to kieruję się głównie intuicyjnie na podstawie podobieństwa funkcji z 40D... i cienko na tym wychodzę.
Wydawalo mi sie ze mkIII ma polskie menu...no widac sie pomylilem no ale proste chyba bedziesz widzial jak po angielsku gdzie ejst cos z shutter fps albo cos takiego...
A i owszem ma polskie menu... tylko że czasem występują pewne interakcje pomiędzy ustawieniami Cfn.... Np. szczegóły w jasnych partiach obrazu nie będę wspołdziałały z ekstremalnymi ustawieniami ISO) kóre niestety opisane są w instrukcji. No ale jest opcja ustawiania ilości kl/s w trybie H i w trybie L... tyle że po ustawieniu tak jakby nic się nie działo.
Skoro przy "małych zdjęciach" też masz taki wynik, to raczej nie karta - zwłaszcza, że pierwsze klatki i tak idą do bufora.
Mniejszy brat, 1D Mk III, "wykręca" 10 kl/s pod warunkiem, że jest na tyle jasno, że czasy migawki pozwalają jeszcze "w międzyczasie" złapać ostrość. Ponadto, przy wysokich ISO jest wolniej, przy dużych wartościach przysłony też jest wolniej. Dodatkowo, AF ma jeszcze tryb "najpierw ostrość, potem zdjęcie" i wtedy też bywa wolniej "jak nie ma na czym oka zawiesić"
żeby usłyszeć taką serię, ustawiłem, w trybie M, czas 1/8000, wyłączyłem AF, przesłonę ustawiłem największą i... udało się
Hmm dziwne to to co piszesz. Moze wrzuc M i 1/500 iso 100 do tego ta szybka seria powinien jechac te 5fps..jezeli nie to, to wylacz moze redukcje szumow bo ona daje takie efekty....
Brawo iktorn92... redukcje szumów to był problem... po wyłaczeniu daje w H 10 klatek w serii na ustawieniach P ;D czyli jeden problem rozwiązany... jednak 40D nie była aż tak czuły na to. Ustawiałem redukcje automagiczne i brykało. A tu jednak .... no ale to większa ilość danych.
No ja patrzę na ten aparat jako na ustrojstwo które ma mi pomoc zrobić dobre zdjęcia na wyprawie na Syberię pod tym kątem dostałem go go od sponsora No i będzie to porównanie do 40D
Pierwsze wrazenie... ciężki ale ma w sobie już możliwość robienia zdjęć w pionie... i bardzo pojemny akumulator więc może być.
No ale w zestwie z 70-200/2.8 L IS to już troszkę waży... nie da się długo tym robić zdjęc bez odpoczynku.
Bardzo intuicyjnie rozłożone przyciski no i rzeczywiście ograniczają się tylko do tego co niezbędne. Jak na klasę profi przystało nie ma tematycznych programów (i tak z nich nidy nie korzystałem). Ciekawym udogodnieniem jest cicha migawka. Pewni się przyda przy zdjęciach na spektaklach.
Zaskoczyła mnie mnogość funkcji w menu... jeszcze ich nie rozpracowałem do końca...(nie mam polskiej instrukcji) ale mimo iż bazuje na tych samych procesorach to jednak jest kolosalna róznica - nie tylko w cenie.
Trudno się jeszcze przyzwyczaić do rozbudowanego układu AF. ale jest on widac wiele precyzjniejszy.
He he a teraz troszkę spraw co mnie odstraszyły. W zestwie jest ogromna ładowarka :/ - no niestety jak na noszenie w plecaku to troszkę za duża:/ ale może znajdę jakiś zamiennik na ten czas.
Kapitalnym rozwiązaniem jest ustawienie ogniskowania (poprawianie) dla poszczególnych obiektywów. To może się przydać.
Co mnie troszkę zmartwiło to ... moje przyzwyczajenie do LiveView...
W 40D miałem podgląd LiveView i do tego przyciskiem AF-ON ogniskowanie. Tu LV owsem działa... ale ne mam pojęcia jak pod AF-ON wpiąć ogniskowanie pod LV...
No więcej może napiszę jak przejdzie chrzest bojowy w terenie.
Narazie wygląda bardzo obiecująco mimo przerażającej wagi.
Powiem tak. Zrobłem taki w sumie przypadkowy test - fotografię kota, bo sie akurat nawinął. I w 40D nigdy takich efektów nie uzyskałem na szkle 17-40/4 L jak na 1Ds... na powiększeniu 1:1 moglem kotu wloski wokół oka liczyć. Na 40D to już było mydło. Ocena ostości Rawa to jednak chyba subiektywna ocena. Jest róznica na + w porównaiu z 40D. Z resztą ja raczej uzywam wyświetlacza do kontroli kadru i naświetlania (histogramu) albo do LV... reszta to juz raczej przetestowanie i zaufanie do sprzętu. Choć można ocenić ostroś rawa powiększając do odpowiednich rozmiarów... Nie mniej jednak jakość wyświetlacza moim subiektywnnym zdaniem jest lepsza niz w 40D choć nie tak porażająco jak np. AF.
Komentarz