Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem kilka dni po przesiadce z Canona 1000FN na 350 D. Razem z poprzednim
używałem lampę Cullmann 34 AF/C. Czy będzie ona pasowała do nowego sprzętu.
Jeżeli tak to czy są jakieś dodatkowe warunki które należy spełnić abym miał z tej lampy pożytek z nowym aparatem. Proszę o pomoc i uwagi. Jestem od niedawna użytkownikiem sprzętu cyfrowego. Ponadto jest to mój debiut na tym forum i w związku z tym witam wszystkich.
Googlales i instrukcje lampy i aparatu miales w rekach? Przeciez ta lampa dziala z E-TTL (czyt. z 350D).
Dzięki za informację, ale wyjaśnia ona tyle, że podłączenie lampy nie spowoduje uszkodzenia aparatu (napięcie na stopce). W praktyce jednak wygląda to tak, że lampa w trybie TTL jest wyzwalana ale daje bardzo słaby błysk, natomiast aparat dobiera czasy takie jakby był bez lampy. Lampa przestawiona na MANUAL pali wszystko dookoła z pełną mocą. Tak więc albo ja robię coś nie tak, albo jednak na podanej przez Ciebie stronie powinno być NO czyli NIE.
lampa w trybie TTL jest wyzwalana ale daje bardzo słaby błysk, natomiast aparat dobiera czasy takie jakby był bez lampy. Lampa przestawiona na MANUAL pali wszystko dookoła z pełną mocą. Tak więc albo ja robię coś nie tak
A nie da sie lampy przelaczyc na E-TTL ? Bo TTL a E-TTL to dwa rozne pomiary... a moze ma wlasne AUTO?
Dzięki za informację, ale wyjaśnia ona tyle, że podłączenie lampy nie spowoduje uszkodzenia aparatu (napięcie na stopce). W praktyce jednak wygląda to tak, że lampa w trybie TTL jest wyzwalana ale daje bardzo słaby błysk, natomiast aparat dobiera czasy takie jakby był bez lampy. Lampa przestawiona na MANUAL pali wszystko dookoła z pełną mocą. Tak więc albo ja robię coś nie tak, albo jednak na podanej przez Ciebie stronie powinno być NO czyli NIE.
Byles na tych guglach?
350'tka nie ma ttl'a. Lampa do poprawnej wspolpracy ma posiadac E-TTL. Z google wynika ze to ma e-ttl i powinno dzialac. Podkreslam "powinno". Uwzgledniajac ze Cullman na swoim www ma obecnie wersje Digital to mozliwe ze cos maja nie tak w starej wersji i poprawiali...
Jak Ci lampa pali wszystko na bialo na M to zdecydowanie robisz cos nie tak. Po to masz aparat z M zeby do lampy w tym trybie dobrac odpowiedni czas/przyslone/czulosc. Jak Ci pali wszystko to zmniejsz czas, iso i dziure w obiektywie. Z lampa w manualu sie nie korzysta z AV/TV/P.
Na stronie nie powinno byc NO, bo to strona ktora sie tyczy napiec i tego czy to to wogole bedzie swiecic.
Dziękuję Panowie !
Posty Viteza i Kuchatka wszystko wyjaśniają. Lampa faktycznie pracuje tylko w TTL-u lub MANUAL-u. Niestety brak E-TTL. Pozostaje więc tylko wymiana lub ˝kręcenie˝ w trybie MANUAL.
Lampa faktycznie pracuje tylko w TTL-u lub MANUAL-u. Niestety brak E-TTL. Pozostaje więc tylko wymiana lub ˝kręcenie˝ w trybie MANUAL.
Producent tej lampy podaje jednak inne informacje:
"The electronic flash unit 34 AF DIGITAL is equipped with TTL and E-TTL operation, automatic focusing in the dark with AF red focus assist beam and automatic shutter speed."
Odwiedziłem podany przez Ciebie adres. Jednak jak podałem w tytule postu rozpoczynającego ten wątek moja lampa to 34 AF/C a nie 34 AF. Już ze zdjęcia widać, że to niestety inny model.
Odwiedziłem podany przez Ciebie adres. Jednak jak podałem w tytule postu rozpoczynającego ten wątek moja lampa to 34 AF/C a nie 34 AF. Już ze zdjęcia widać, że to niestety inny model.
AF/C oznacza "lampa do Canona" , do Nikona by byla AF/N , do Minolty AF/M itd. Tak producenci niezalezni oznaczaja 'typ mocowania' (obiektywow, lamp).
A ze zdjecie sie nie zgadza - ciagle namawiam na email do producenta .
tez przez chwile bylem zainteresoiwany ta lapa, zapytalem producenta i potwierdza on, ze lampa nie dziala z 300D
Much to our regret we have to inform you that the CULLMANN flash 34AF/C does not
work together with the digital camera CANON EOS 300D.
We recommend you the digital CULLMANN-flash unit D-4500 C #60130 which is fully
compatible with your CANON EOS.
spodziewalem sie tego, gdyz mimo tego, ze na ich stronie jest wyraznie napisane, ze model o ktory pytalem wspolpracuje z 300D - to jednak sami sie przyznaja, ze nie wspolpracuje. czyli ten ,,polecany'' przez nich model to takze musi byc lipa niestety - ,,witaj Canon, wpolczujemy wydatkow''
Ja mam Metza 54mz3 ze stopką sca3102m3 dwypalnikowa hss itd - polecam racuje z 350D bez problemu tyle że jak chce się synchronizacje na 2 kurtynke należy włączyć redukcje czerwonych oczu na lampie.
Michał
Komentarz