Nietypowy gwint na statyw w 350D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roqfort
    Bywalec
    • 2005
    • 149

Nietypowy gwint na statyw w 350D?

Witam!
    Mam statyw z którym się żżyłem bo jest niezły i.....niejedno razem
    Używałem go z moim Nikonem F90 a potem z Sony F717.
    Parę dni temu kupiłem sobie 350D, i ze zgrozą ;-) stwierdziłem, że śruba statywu jest za chuda na dziurę mojego Canonka Ponadto, Canon nie ma drugiej (takiej mniejszej) dziurki na takiego "cósia" który zapobiega kręceniu się aparatu wokół własnej osi...
    I mam pytanie do Canoniarzy: Czy są jakieś przejściówki do pogrubienia tej śruby, w celu zapobieżenia temu "niedopasowaniu płciowemu"?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Roqfort... :-D
  • krecio
    Początki nałogu
    • 2004
    • 470

O ile wiem to rozmiar gwintu jest standardowy dla wszystkich aparatow. Mialem tez F717 i teraz 350D - gwint jest identyczny.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Standarty są dwa 1/4" i 3/8". Ale z tego co piszesz to twój statyw ma jeszcze trzeci rozmiar, bo 350D ma 1/4" a gniazdo i tak jest za duże. Chyba będziesz miał z tym kłopot.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez Kubaman
        Standarty są dwa 1/4" i 3/8". Ale z tego co piszesz to twój statyw ma jeszcze trzeci rozmiar,...
        Nie znam takiego przypadku
        http://plieth.com

Komentarz

• Semtex
          Początki nałogu
          • 2005
          • 347

Mam 350d i sony 717 i w obu przypadkach mam ten sam statyw - pasuje bez problemu - dziwne
          5d + plecak

Komentarz

• Roqfort
            Bywalec
            • 2005
            • 149

No to już nic nie wiem... Gwint w moim Canonie jest wyraźnie większej średnicy... Chyba przestanę wąchać klej...

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

Zamieszczone przez Roqfort
              No to już nic nie wiem... Gwint w moim Canonie jest wyraźnie większej średnicy... Chyba przestanę wąchać klej...
              Dziura do mocowania statywu w Canonie jest w body 'od spodu'. Ta 'za duza' dziura z przodu body sluzy do mocowania obiektywow. ;-)
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Roqfort
                Bywalec
                • 2005
                • 149

Rzeczywiście! Dzięki Ci Pszczoło )) To dlatego tak dziwnie mi się fociło z tym obiektywem od spodu... A ja narzekałem na ergonomię tego body...)

Komentarz

• Semtex
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 347

a może Twój Canon nie jest dziewicą no i został spenetrowany przez no nie wiem męski statyw z nadwymiarowym bolcem. W takim razie trzeba reklamować bo może żle robić zdjęcia ( częsty ból głowy tzn scalaka ) i raz na miesiąc mieć problem z .... więc always lub OB może się przydać.
                  5d + plecak

Komentarz

• Roqfort
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 149

Na pewno nie jest dziewicą, bo w przeciwieństwie do mojego analogowego Nikona, tu nie ma nawet gdzie błony założyć ))

Komentarz

• mcdenko
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 144

Celna riposta!

Komentarz

• Dolek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 101

Cześć Roq widzę, że przesiadłeś się na jedyny słuszny system . Ta dziura powinna pasować ale może ktoś ci statyw podmienił przy zmianie aparatu co???
                        Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Dzięki Ci Pszczoło ))
                          Pszczola! Nie PszczoŁa! ;-)
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Roqfort
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 149

Skoro to takie ważne, to będziesz pszczolą )) A swoją drogą, to ciekawe....

Komentarz

• Pszczola
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1760

Skoro to takie ważne, to będziesz pszczolą )) A swoją drogą, to ciekawe....
                              Jestem ciekaw co jest ciekawe? Ze Jan, a nie Łan? ;-)

Komentarz

Pracuję...