Łatwiejszy MF w 300D ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Harnash
    Coś już napisał
    • 2005
    • 94

Łatwiejszy MF w 300D ?

Przekpoując dpreview znalazłem taki wątek:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13581290

Czy ktoś z grupowiczów spotkał się z czymś takim?

Podobno pracują nad wersją dla 350D :-)

Pozdrawiam.
  • mganko
    Bywalec
    • 2005
    • 127

rzecz genialna, ale żeby w Polsce była sprzedawana no i nie w cenie 120 $

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Ja biore nawet za 150 ;D
      A potem walizke jasnych manuali lekko przechodzonych
      ...

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Mysle ze ten link bedzie lepszy

A tu przyklad...

Ladniusie... Nawet punkty AF sa na miejscu
        ...

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez KuchateK
          Mysle ze ten link bedzie lepszy
          http://www.keoptics.com/
          Już nie mogę się doczekać: Screens for the Canon 10D will be available around the end of May '05 - only preliminary information is available at this time.
          Kupuję natychmiat!
          http://plieth.com

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Nie no Panowie to zdzierstwo. Za tyle mozna kupic lustrzanke analogowa a nie tylko kawalek szkielka.

Wiem wiem prawa rynku ale noz sie w kieszeni otwiera normalnie.
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

produkt kosztuje tyle ile klient jest w stanie za niego zaplacic a najlepiej to widac na telefonach komorkowych ktore startuja u opow od 2kpln a koncza po roku dwoch na 1zl
              Instagram

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

a z matowki wymiennej od Praktiki VLC (z innych serii chyba tez) nie da sie zrobic?
                www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Gdyby ta cena zawierała jeszcze instalację, to rozumiałbym...
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Instalacja to pryszcz... Moja mama by to zrobila (chociaz ona taka dosyc techniczna jest)

A cena? Hmm... No wiem ze analoga mozna za tyle kupic... Za dslr'a mozna miec pol wagonu analogow prawie No i co?

Kupic to nie problem... Problem to jeszcze grubosc tej matowki, nieporysowanie calej podczas obrobki i rozne takie... Napewno znajda na to kupcow... Jak na takie usprawnienie i pewne normy ktore trzeba przy wykonaniu zachowac to nie taka straszna cena... Sa wieksze przegiecia.

Zwroci sie z nawiazka po pierwszych paru dobrych stalkach w porownaniu do wersji AF.
                    ...

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Qrka po pierwszych kilku probach ze szklem makro i manualnym ostrzeniem naprawde mocno sie nad tym zastanawiam... a do tego stalki manualne dorzucajac to moze byc bardziej oszczednosc niz wydatek (vide ceny Canonowskich 35, 24, 85 ).

Komentarz

• Szymon

A ja mam pytanie do użytkowników przejściówek canon EF => M42 (sam nie posiadam nawet canona, dopiero się przymierzam a na razie na analogowej minolcie jadę).

Zastanawiam się nad możliwością wybebeszenia styków wraz z częścią elektroniki z jakiegoś uszkodzonego obiektywu EF i wmontowania tego w przejściówke, tak żeby body po założeniu przejściówki myślało że ma obiektyw EF i potwierdzało ostrość w manualu.
                        Czy możecie nakręcić przejściówkę na obiektyw M42 i porównać jak to wygląda w stosunku do obiektywu EF, a konkretniej czy umiejscowienie styków jest takie że dało by się je wkomponować jakoś w przejściówkę, czy też wypadły by one gdzieś w miejscu gwintu obiektywu M42?

Na zdrowy rozum powinno być OK, bo inaczej założenie przejściówki z obiektywem M42 uszkodziło by styki w body, a jeśli znajdzie się tam ze 2mm miejsca to można inaczej przejściówkę skonstruować i wepchnąć tam cienką płytkę ze stykami.

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Da sie wkomponowac styki do m42.

Juz zreszta cos ktos takiego robil. Zarowno uzywajac wycietej elektroniki EF jak i osobnego ukladu... Wiecej znajdziesz na pl.rec.foto albo pl.rec.foto.cyfrowa. Byly gdzies ze dwa, trzy watki. Moze bedzie cos o mechanice.

Zreszta nie powinno byc problemem samemu wykombinowac...
                          Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                          ...

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez Szymon
                            Zastanawiam się nad możliwością wybebeszenia styków wraz z częścią elektroniki z jakiegoś uszkodzonego obiektywu EF i wmontowania tego w przejściówke, tak żeby body po założeniu przejściówki myślało że ma obiektyw EF i potwierdzało ostrość w manualu.
                            Albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty się mylisz. Co mają kontakty na obiektywie do potwierdzania ostrości?
                            Jeśli dobrze wiem, że taki Pentax *stDs potwierdza ostrość nawet z manualnym M42 bez żadnych kontaktów!
                            http://plieth.com

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Ale Canon tego nie robi... Za to robi to jak mu podsunac "swoja" elektronike, co juz zreszta kiedys ktos tam sprawdzal i emulowal nawet jakims nieoryginalnym procem

Moze doczekamy sie jakichs magicznych przejsciowek kiedys...
                              ...

Komentarz

Pracuję...