Az sie boje pytac... 5D czy D300?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • freebird

Az sie boje pytac... 5D czy D300?

Sie witam. I od razu pytam - bo poczytalem juz tyle, i tutaj, i gdzie tylko sie dalo, ze mam dosc, a niedospany chodze od tygodnia i dalej nie wiem co zanabyc - robie niezawodowo glownie krajobrazy i po kradziezy calego sprzetu zachcialo mi sie czegos lepszego niz D80 z marnym obiektywem. Aparat targam ze soba po gorach na rowerze i nartach, wiec bardzo bym chcial ograniczyc sie do jednego obiektywu. Przyznam, ze najbardziej mi zakresowo odpowiada 5D z 24-105, ale winieta, ktorej sie naoogladalem, odstrasza mnie dosc skutecznie. Wiem, ze mozna korygowac programowo, ale to zabawa, a i kosztem jakosci. Mysle tez o Tamronie 28-75, ale troche maly zakres, winieta tez spora nawet przy 75mm, za to cena dobra na poczatek.
    Z drugiej strony jest D300 z fantastycznie ostrym, ale ciemnym obiektywem 16-85 IS. Ale to crop. A ja dalej w cropce. Moze zle celuje w sprzet? Moze jednak do typu zdjec np C40 albo C450 z 24-105? Podpowiedzcie cos prosze, bo sie z tym szarpie strasznie i dlugo, a bardzo bym chcial wziac nowy aparat na wyjazd dlugoweekendowy... Dzieki z gory i sorry jesli podobny watek sie przewinal, a mnie sie go nie udalo znalezc.

pozdrowienia
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

do landszaftu to 5D. nie wiem skad Ci sie wzial problem winiety, jesli piszesz o krajobrazie, gdzie lensa tak czy siak bedziesz przymykal (a przy f/8 winieta spada do okolic jakiegos 0,5 EV - zdecydowanie nie warte dyskusji).
    Tamron 28-75 tez fajny lens, aczkolwiek, ponownie czepiajac sie podanego zastosowania, te 4mm mniej w szkle Canona stanowia tu kluczowa roznice.

D300 bralbym, gdybym planowal tulanie aparatu w trudnych warunkach, gdzie bedzie narazony na wilgoc. poza tym to jednak 5D w tej dziedzinie. chocby dla duzego celownika FF, w ktorym dokladnie widzisz co fotografujesz

to o 16-85 jako fantastycznie ostrym obiektywie to zart jest chyba jakis?
    www albo tez flickr

Komentarz

• trampek
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1546

5d i 17-40 do landszaftu to chyba najlepsza oferta na runku aktualnie. oczywisice wyrazam swoje zdanie - jak zawsze
      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Rafal913
        Bywalec
        • 2007
        • 115

Zamieszczone przez trampek
        5d i 17-40 do landszaftu to chyba najlepsza oferta na runku aktualnie. oczywisice wyrazam swoje zdanie - jak zawsze
        Dokładnie

Albo 16-35

Chyba że ekstremalnie to może Sigma 12-24 ?

Komentarz

• freebird

Ciezko sie jednak ograniczyc tylko i wylacznie do panoram czy widokow ogolnych, ktore oferuje 17-40 - nawet w gorach trzeba cos lub kogos czasem przyciagnac troche, dlatego rozwazam to 24-105. Jest dla niego jakas alternatywa? Cos spoza Canonowych szkiel?

Z aparatem jezdze po gorach - na zjazdach jest naprawde duzo wstrzasow, a warunki czasem wilgotne, czasem sucho i pylowo - jak sie 5D spisuje pod wzgledem uszczelnienia? Bede to musial co i raz dmuchac?

A co do nikkora 16-85 - spojrzcie na MTFy - http://www.photozone.de/Reviews/46-n...3556vr?start=1

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

Bylem na 2dniowym szkoleniu Nikona w Jastrzebiej Gorze i mialem okazje porobic nieco fotek tym szklem - jest ostry, ale nie ma czym sie zachwycac, bo sa lepsze szkla. Najwiekszym jego plusem jest uniwersalny zakres ogniskowych i VR.

Osobiscie wybral bym 5D, chociaz jako puszka bardziej podoba mi sie D300. Zamiast 24-105 mozesz pomyslec o duecie Tamron 28-75/2.8 + 70-200/4L. W gorach 105tka to i tak krotko IMO, a kupujac Tamrona masz jasne szklo i jeszcze zostaje kasa na swietne optycznie i lekkie tele.
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• asdfasfd
              Zablokowany
              • 2007
              • 341

Pełna klatka to pełna klata - co tu dużo mówić. Jestem za EOS 5D+17-40.

Komentarz

• wojkij
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1915

Mocno kombinujac(z usa np) za polska cene 24-105 mozna by kupic C17-40 i T28-75

Taki zestawik 5D + 17-40 + 28-75 to chyba bedzie optymalny wybor

(sigme 12-24 za 17-40 i juz wogole jest ekstraklasa do krajobrazu:P)
                www.kwapisz.org

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

5D + 24-105 - po prostu lepszego "wyjazdowego" szkła do FF-a nie ma. Zestaw, który podał Czacha jest bardzo dobrą alternatywą (sam dość długo używałem). Choć z pewnością cięższą no i te 4mm w plenerze mogą być za mało. No albo stałki - do krajobrazu to poezja - tyle że trzeba targać .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• MARANTZ
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 928

Ja bym polecił oczywiście 5D a do tego z uniwersalnych szkieł 24-70/2.8L.
                    Inna alternatywa "szklana" to tania obecnie Sigma 17-35 z HSM lub Tamron 17-35 a na górę Tamron 70-200/2.8. Mając coś takiego naprawdę nie ma bólu wielkiego, że brakuje zakresu 35-70.
                    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Mariusz_C
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 577

Ja tez polecam 5d i 24-105, sigma 17-35 jako tanie uzupelnienie od dolu, a 70-200L4 od gory. 24-105 to bardzo uniwersalne wygodne szkielko i jak sie je zalozy to nie chce sie zdejmowac, brakuje mu tylko troche swiatla.
                      5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• underhand
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 126

Turlałem sie z tym samym dylematem. Krótko, bierz pelna klatke i wygrywasz nieprzespane noce.

Komentarz

• Arche121
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 288

5d + 17-40 lub 24-105

Komentarz

• freebird

Dzieki Wam za tyle pomyslow. Widze, ze sie sklaniacie przewaznie ku 17-40 lub 17-35 i cos do tego wyzej, albo 24-105 jesli juz sie upierac przy jednym obiektywie. Ja bym na poczatek chcial wlasnie sie jakos obyc jednym. Nie tylko finansowo, ale przede wszystkim wagowo i objetosciowo.

Jest tu paru uzytkownikow 24-105 - mozecie mi powiedziec jak to jest z ta winieta? Przegladalem uwaznie zdjecia na pixel-peeper.com i widze, ze przy 24mm i 28mm winieta znika dopiero przy f8. Nie przeszkadza Wam to za czesto? Jak czesto sie zdarza, ze sie zapomni przymknac szklo i jednak wychodzi za mocno? Jesli sie przymyka, to trzeba podniesc ISO - do ilu to ma sens?
                            Ktos mi podpowiadal w sklepie Tamrona 28-200, jakas nowa wersja IS wyszla - troche mi taki zakres w ogole zgrzyta, ale moze jest w tym jakis sens?

Wrzucilem linka do strony w podpisie, zebyscie mogli zobaczyc typowe zastosowania. Jakby sie komus zebralo na krytyke... to mile widziane

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Ja właśnie kupiłem 17-35 tamrona do 1d i będę sprzedawał. Okazuje się, że potrzebuję jednak uszczelnionej eli - to zapewnie 16-35. Gdybyś chciał tamrona (pół roku polskiej gwarancji ma jeszcze) to pisz. Lepszy od sigmy, nie mam FF - kolega z forum kupił sobie do 5d nową sigmę i właśnie ją oddaje - ff.

Tamron to fajne szkło, ostre na 2,8. Nie ma jednak uszczelnień, co jak się okazało jest dla mnie bardzo ważną sprawą. Miałem nadzieję, że obejdę się bez uszczelnianego szerokiego kąta - sprzedałem 17-40, ale cóż, przyroda. Polecam więc na dół do 5d właśnie tego tamrona. Cichy robił na forum porównanie obrazka dla tamrona i 16-35, poszukaj.

Komentarz

Pracuję...