![]() |
|
|
#1 |
|
Miasto: Leszno
|
Który z trzech elementów odpowiadających za prawidłowe ustawienie ekspozycji zmienia automatyka aparatu, jeżeli np. ustawiam korektę na + 1 EV, czy: wydłuża czas, otwiera bardziej przysłonę czy może "gmera" przy ISO?
Logicznym by było wydłużenie czasu, gdyż np. fotografując obiektywem ze światłem 1,8 na pełnej dziurze, już jej raczej więcej nie otworzy, ale nie mam pewności czy dobrze główkuję. Może uznacie to pytanie za dziecinne, ale mnie nurtuje wiec je tu zadaję, gdyż nie znalazłam odpowiedzi na nie, czy to przeszukując forum, czy w książkach lub innych źródłach do których zaglądałam, a uważam, że dobrze by było wiedzieć Pozdrawiam Kamila
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Rumia
|
Witam.
W trybie Av - zmienia się czas. W trybie Tv - zmienia się przysłona. W trybie P - nie wiem, sprawdź. ISO się nie zmienia przy korekcji ekspozycji.
Pozdrawiam, Łukasz Bakuła. www.bakuła.pl | www.bakulik.pl | www.bakulik.com.pl | www.szkielkoioko.com.pl moja galeria na C-B - najnowsze zdjęcia [20.09.2009]: Ania i Przemek - plener na molo Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym. Sprzedam EOS 30D i Speedlite 420EX |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
No a w M
Cytat:
Znowu czegoś nie wiem
|
|
|
|
#4 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Katowice
|
Im jaśniejszy obiektyw tym w jednostce czasu do matrycy dociera większa "ilość" promieniowania świetlnego. Zaletą janych obiektywów jest skrócenie czasu naświetlania a nie jego wydłużenie, co bardzo przydaje się przy wykonywaniu zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych.
Last edited by axk; 10-05-2008 at 20:36. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Forumowy mądrala
|
W M sama wybierasz.
Przecież w trybie manualnym sama ustawiasz przysłonę i czas. Możesz to zrobić zgodnie z tym, co mówi światłomierz albo zupełnie niezgodnie. Cytat:
O czym Ty właściwie piszesz? Bo na pewno nie o korekcie ekspozycji.
Pozdrawiam, Łukasz Bakuła. www.bakuła.pl | www.bakulik.pl | www.bakulik.com.pl | www.szkielkoioko.com.pl moja galeria na C-B - najnowsze zdjęcia [20.09.2009]: Ania i Przemek - plener na molo Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym. Sprzedam EOS 30D i Speedlite 420EX Last edited by bakulik; 10-05-2008 at 20:40. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Początki nałogu
Miasto: Opole
|
@axk: chyba nie o to chodziło...
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw Fotki Digart FOTOblog |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Kurcze, chyba jest już późno i słabo jarzę. Nie mam niestety przy sobie aparatu by to sprawdzić. Teraz do poniedziałku będzie mnie to męczyć W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Kamila ps. "Pyszny" ten ostatni reportaż.
www.talamascakennel.pl Last edited by mina; 10-05-2008 at 21:24. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Katowice
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | ||
|
Forumowy mądrala
|
Cytat:
W trybie M niema czegoś takiego, jak korekta ekspozycji, ponieważ parametry ekspozycji dobierasz samemu, a nie zdajesz się na automatykę. Nie wiem, jaki masz aparat. Jeśli coś Canona z serii jednocyfrowej (np. 5D) lub dwucyfrowej (np. 30D) i za korektę ekspozycji uważasz kręcenie tylnym kółkiem, to w trybie M zmieniasz w ten sposób przysłonę. Jeśli masz coś trzycyfrowego (np. 400D) i za korektę bierzesz kręcenie kółkiem w czasie trzymania przycisku Av/+-, to... też w trybie M zmieniasz w ten sposób przysłonę. Wszystko łatwo sprawdzić patrząc na parametry ekspozycji podczas kręcenia kółkami. Cytat:
Tryb M - jak napisałem powyżej. Korekta ekspozycji polega na odbiegnięciu od wskazań światłomierza. Ty decydujesz, czy zmieniasz przysłonę, czy czas. Tryb Av - preselekcja przysłony. Korekta ekspozycji zmienia czas naświetlania. Tryb Tv - preselekcja czasu. Korekta ekspozycji zmienia przysłonę, Tryb P - no tu już jest różnie. Korekta przesuwa ekspozycję po linii programu. Dla różnych obiektywów (różnych ogniskowych) jest ona różna. Korekta ekspozycji może polegać albo na zmianie czasu, albo na zmianie przysłony. Żeby to stwierdzić, trzeba w danych warunkach obserwować parametry ekspozycji. Tryby tematyczne - przykro mi bardzo, nie można wprowadzić korekty. Dzięki.
Pozdrawiam, Łukasz Bakuła. www.bakuła.pl | www.bakulik.pl | www.bakulik.com.pl | www.szkielkoioko.com.pl moja galeria na C-B - najnowsze zdjęcia [20.09.2009]: Ania i Przemek - plener na molo Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym. Sprzedam EOS 30D i Speedlite 420EX |
||
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Kielce
|
Cytat:
2. Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
|
|
|
|
|
|