[Krzychu] Ptaki...
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Po pierwsze - należałoby przedstawic bohatera
Po drugie - na wszystkich zdjęciach bohater ma za mało powietrza nad głową i jak podskoczy - rabnie w sufit
Po trzecie - trzecie mi sie najbardziej podoba, ze względu na ciekawe tło w nieostrości i... najwięcej powietrza nad głową
W sumie - całkiem udany początek!
To kto to jest?
-
Komentarz
-
zdecydowanie za ciasno na 1 i 2
trochę za dużo światła na ptaku
dwie pierwsze są w zasadzie takie same, lepiej pokazać jedno lepsze - dla mnie 1
na ostatnim zdjęciu niekorzystne świecące tło w zestawieniu z ubarwieniem ptaka
trzecie jest również krzywe
dobra jakość i przyjemna kolorystyka oraz ładny bokehKomentarz
-
Dzięki, 1 i 2 to pełne kadry więc niewiele się da zrobić. Może wiesz co za typy ;-) ? Mi się wydawało że jakaś odmiana mewy...zdecydowanie za ciasno na 1 i 2
trochę za dużo światła na ptaku
dwie pierwsze są w zasadzie takie same, lepiej pokazać jedno lepsze - dla mnie 1
na ostatnim zdjęciu niekorzystne świecące tło w zestawieniu z ubarwieniem ptaka
trzecie jest również krzywe
dobra jakość i przyjemna kolorystyka oraz ładny bokehKomentarz
-
3 nie - zlewa się tło (górna część tła) z ptakiem (dowiemy się wreszcie co to za gatunek
).
1 i 2 do pary (choć faktycznie ciasno kadrowane). W 1 podoba się mi uniesiona noga a w 2 chwila, kiedy noga opada na ziemię i te kamyczki (ziarenka) w powietrzu (sekwencja ruchu - człapania
). Dobre.
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8Komentarz
-
-
doskonała poza a ostatnim, świetnie. Do pełni szczęścia zabrakło oświetlenia głowy i oka.Komentarz
-
Podobają mi się, ostatnia oczywiście najlepsza - bardzo ładnie uchwyciłeś ten wygibas
Mam jednak wrażenie, że chodzisz na zdjęcia trochę za późno, słońce jest wysoko i konrast zbyt duży, stąd lekkie przepalenia na ptaku i smoliste cienie na falochronie. Popróbowałabym fotografowania w pierwszych i ostatnich promieniach słońca, gdy powietrze jest jeszcze niebieskawe, a wychylające lub chowające za horyzontem słońce złoci tylko krawędzie...
Komentarz
-
15 min po wschodzie, godzina mniej więcej 4:35Mam jednak wrażenie, że chodzisz na zdjęcia trochę za późno, słońce jest wysoko i konrast zbyt duży, stąd lekkie przepalenia na ptaku i smoliste cienie na falochronie. Popróbowałabym fotografowania w pierwszych i ostatnich promieniach słońca, gdy powietrze jest jeszcze niebieskawe, a wychylające lub chowające za horyzontem słońce złoci tylko krawędzie...
Zobacz że cienie wynikają z kierunku oświetlenie które jest prawie równoległe do powierzchni wody a powierzchnia jest po prostu nieoświetlona. Niemniej jednak dzięki za opinię...
Komentarz
-
Krzychu! Chodzi mi dokładnie o te pierwsze promienie, o moment, gdy tylko część tarczy widoczna jest nad horyzontem. To magiczna chwila i magiczne światło. Jak cała tarcza sie już wyłoni - ta chwila mija...
Nie jest źle na Twoich zdjęciach, podobają mi się, podpowiedziałam Ci tylko możliwość... poczarowania...

Komentarz
-
Spoko, całkowicie zgadzam z komentarzem, zresztą do takich warunków dążę, niestety w tym przypadku zgranie wszystkiego (podejście nawet do dość pospolitego gatunku zajmuje mi troszkę) w czasie nie wyszło.Komentarz
-
Te dwie sesje to tego samego ptaka?
Ptaki to mlode mewy, ale jakie gatuneki to nie wiem, puscilem zapytanie w eter.
Rozpoznawanie mew:
Ostatnio edytowany przez aqua; 885.Komentarz
-
O nie - zupełnie inne. Pierwsza była w US i dalej nie mam zielonego pojęcia co to za gatunek (aczkolwiek pewnie jakaś mewa), druga nad Bałtykiem i jestem prawie pewien że to młoda mewa srebrzysta.Komentarz
-
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z 
Komentarz