Chciałem poeksperymentować ze zdjęciami robionymi w podczerwieni, jednam w instrukcji od mojego aparatu (EOS 300) jest napisane, ze aparat nie nadaje sie do takowych zdjęć. Z jakiego powodu? Na ten temat nie ma nic napisane. Moze mnie ktos oświeci? I jak robić takie zdjęcia? Jakie parametry ekspozycji i czym to mierzyć?
Zdjecia w IR
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Sprawdz prosze w googlach. Przed chwila sprawdzalem i google wiedza co i jak.EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000 -
Ale nie znalazłem nic na temat mojej 300tki. I dlaczego nie nadaje sie ona do zdjęć IR.Komentarz
-
o ile sie nie myle to chodzi o to ze eos 300 (i nie tylko) w jakis specyficzny sposób sprawdza ilośc pstrykniętych fotek. I to powoduje ze takie filmy na podczerwień sie prześwietlają. Ale głowy sobie nie dam uciąć że tak jest...Komentarz
-
w body w tej przestrzeni gdzie przesuwa sie film jest dioda swiecaca wlasnie w podczerwieni, dzieki tej diodzie wiesz ile masz zdjec do zrobienia i nie mozesz robic zdjec na materialach czulych na podczerwien. Jezeli bardzo Ci zalezy to spraw sobie jakies body bez takiej diody
Komentarz
-
-
-
W 300 swiatlo wspomagajace AF pochodzi z bialej lampki, ktora ma sluzyc rowniez do redukcji czerwonych oczu. Podczerwien wspomaga AF w kompaktach.Komentarz
-
gonzo44:
Chyba się zapędziłeś z tymi kompaktami mój EOS 5 miał podczerwień i dlatego nie można było focić w podczerwieni !
Dlatego tylko zasugerowałem odpowiedź bo nie znam EOS 300.
A może http://www.foto.com.pl/teksty/inne/a...orady0604.html
o tytule EOSY A FOTOGRAFIA W PODCZERWIENIOstatnio edytowany przez tygryssssss; 919.Komentarz
-
Komentarz
-
tak, 50e tez ma taka diode.Zamieszczone przez zabola 50'tka też ma taką diodę?
gdzies kieds slyszalem, ze mozna ja jakos zakleic, ale ja bym nie ryzykowal, poza tym wtedy padnie odliczanie klatek - do IR kup zenita za 100
Komentarz
-
W tym temacie juz byly informacje. Filtr przed matryca na 300D, 10D, 20D i 350D odcina podczerwien. Dlatego wyszla specjalna wersja 20Da, ktora to umozliwia. Sa tez spece ktorzy sami wyjmuja ten filtr. Odsylam pod adresy:
Ja tam bym sie nie odwazyl na takie kombinacje z 300D.
Ale efekty sa niesamowite.Komentarz
-
Adam.... EOS 300 (bez D)...
To dioda, tam na matrycy brak filtru... ba.. nawet matrycę gdzieś schowali...
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...Komentarz
-
Fakt, "rysiaczku" ze wyrazilem sie niezbyt precyzyjnie, ale nie rozumiem Twojej ironii. Zwlaszcza ze w linkach o przerobce i wymianie filtra 300D jest wszystko jasne. Ja to zrozumialem a Ty?Komentarz
-
Adam, Boże broń tam ironii nie byłoZamieszczone przez Szymański AdamFakt, "rysiaczku" ze wyrazilem sie niezbyt precyzyjnie, ale nie rozumiem Twojej ironii. Zwlaszcza ze w linkach o przerobce i wymianie filtra 300D jest wszystko jasne. Ja to zrozumialem a Ty?
Chciałem po prostu Ci powiedzieć, że autor wątku pytał o przyczynę niemożności robienia zdjęć IR korzystając z aparatu EOS 300, a nie o aparat cyfrowy.
Ja wszystko zrozumiałem... może oprócz Twojego pytania
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...Komentarz
Komentarz