Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na dniach bede kupował korpus Canona 40D, obserwując allegro przystępne ceny oferuje pewien allegrowicz o nicku SKLEP CYFROMAN, który sprzedaje nowe 40D korpusy za cene którą sie wylicytuje (bez ceny minimalnej)
Planuje własnie u niego zakupić ale nie wiem czy można mu zaufać i czy sprzet jak i gwarancja i cała transakcja nie bedzie problematyczna.
pomimo tylu pozytywów jednak negatywy a nawet neutralne pokazują iż nie do końca jest tak "kolorowo", chyba również szukałbym gdzie indziej tym bardziej że jest gdzie szukać..
Pozdrawiam
W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać
witam
Planuje własnie u niego zakupić ale nie wiem czy można mu zaufać i czy sprzet jak i gwarancja i cała transakcja nie bedzie problematyczna.
Ja bezproblemowo kupiłem u CYFROMANA używane 10D. Mogę zatem go polecić.
Po pierwsze, zauważ, że w opisach aukcji CYFROMANA nie ma mowy o gwarancji.
Sądzę, że facet ma jakieś bezpośrednie kontakty w Japonii (moje 10D było z Japonii) i ściąga stamtąd co się da (używki, refurby, powystawki, a pewnie i nówki-sztuki), ale bez gwarancji.
Po drugie, zauważ, że prawie wszystkie aparaty są wystawione w aukcjach bez minimum, więc zwycięzca kupuje za tyle ile był gotów zapłacić - CYFROMAN oferuje to, co jest w opisie i nie narzuca Ci ceny. Twój wybór i ryzyko.
co do "cyfromana" to jeszcze dodam że zdjęcia produktów nie odpowiadają produktom. Tzn real foto przedstawia egzemplarz który dawno jest schandlowany. Znajomy naciął się u niego na fuji S2... na zdjęciu nówka sztuka, a dostał poobijany i miejscami popękany aparat nie nadający się prawie do użytku, na szczęście z reklamacją obyło się bez większych problemów
To ja odgrzeje stary wątek ;-)
Ale może informacja będzie przydatna dla innych chętnych na zakupy u Cyfromana.
na początku - tak jak Wy byłem dość sceptycznie nastawiony do zakupu u tego Pana. Poszukałem opinii w necie jak i przeczytałem całe mnóstwo komentarzy.
Ostatecznie kupiłem aparat i zdecydowałem się na odbiór osobisty, bo mieszkam dośc blisko Kuźni Raciborskiej... Ostatecznie mogłem przecież po prostu nie kupić aparatu.
Ale do rzeczy. Wylicytowałem używanego 30d. Pojechałem go odebrać, ale jak się okazało Pana Romana nie było w domu - zostałem dośc miło przyjęty przez jakąś kobietę.
Aparat obejrzałem dokładnie, przejrzałem czy wszystko jest w zestawie (było nawet oryginalne pudło, choć w aukcji nie było o nim słowa). Poszedłem też na dwór zrobić zdjęcie niebu - żeby zobaczyć jaki jest stan matrycy. I niestety, nie był on za dobry Tzn było widać dość sporo syfów.
Zadzwoniłem więc do Pana Romana w tej sprawie i umówiliśmy się (telefonicznie, ja ciągle byłem w jego domu) na taki układ, że aparat biorę - i jeśłi w domu czyszczenie gruchą nic nie da, to Cyfroman dośle mi inny egzemplarz 30d.
Przyjechałem do domu, podmuchałem grucha - i niestety, syfki na matrycy zostały. No więc zadzwoniłem do Pana Romana, który obiecał mi, że pośle mi zdjęcia (wg moich wskazań) z paru różnych aparatów - żebym mógł ocenić stan matrycy.
I rzeczywiście - za niedługo dostałem do wyboru zdjęcia z 3 różnych aparatów (30d oczywiście). Wybrałem jeden z nich i czekałem na przesyłkę. Po dwóch dniach przyszła do mnie paczka z aparatem (samo body - na wymianę), nową kartą gwarancyjną (od niego) i ... 20zł na wysyłkę z powrotem. Szok ;-))
Szok szczególnie dlatego, że ja NIE odesłełam mu jeszcze poprzedniego body. Czyli w pewnym momencie miałem u siebie 2 x 30d... Cała operacja nic mnie nie kosztowała, bo dostałem nawet owe 20zł na wysyłkę. Aparat odeslałem, ładnie podziękowałem a teraz cieszę się 30d w świetnym stanie. (lepszym niż poprzedni egzemplarz)
Czyli - reasumując - nie ma się co bać kupować u Cyfromana, bo to JEST uczciwy człowiek.
Przed zakupem kontaktowałem się z wieloma kupującymi, którzy zakupili u niego lustrzanki. Niektórzy pisali, że były jakies problemy, ale zawsze wszystko dorbze się kończyło. Zauważcie prosżę, że chyba we wszystkich negach/neutralach ludzie piszą, że jeśli były jakieś problemy (przedmiot troche odbiegał od opisu itp) to zawsze dostawali oni zwrot pieniędzy albo wymianę na inny model tego samego aparatu. Pozatym ogromna część komentarzy to pozytywy.
Ja już nauczyłem się, że nie należy oceniać ludzi tylko po negach - a powinno się też przeczytać sporo pozytywów. Ja sam również wystawiłem mu pozytywa i jestem ogólnie pisząc bardzo zadowolony z transakcji.
A teraz ciekawostka... Kiedy dzwoniłem do niego będąc w jego domu i oglądając matrycę - powiedziałem mu, że podniosłem lustro żeby zobaczyć jaki jest jej stan. W słuchawce usłyszałem "Jezu, Pan go rozkręcał?!" ;-DD Co świadczyć może o tym, że Cyfroman jako tako na lustrach się raczej nie zna ;-) A jest po prostu handlarzem.
Reasumując - polecam, bo mimo mogących wystąpić problemów, jest to uczciwy sprzedawca, któremu (przynajmniej w moim mniemaniu) bardzo zależy na zadowoleniu klienta.
Odświeżę trochę ten wątek, aby przestrzec innych przed zakupami u tego Pana...
12 czerwca kupiłem u niego Canona 300d, poprosiłem o wysyłkę pocztą, paczkę dostałem, uwaga, 26 czerwca... Aparat działał, wszystko niby OK, ale 30 czerwca odmówił współpracy, nie włączał się. Szanowny Pan Roman kazał odesłać aparat, co uczyniłem 2 lipca. Po licznych pytaniach o to co się dzieje z moim aparatem zaproponowałem wysłanie Canona 350D z dopłatą z mojej strony. Pan Roman się zgodził, 17 lipca przelałem na jego konto "ekstra" 200 zł i czekam na aparat. Czekam do dziś, czyli już 13 dzień. Pan Roman zapewnia mnie, że aparat został wysłany w zeszłym tygodniu... Chyba żółwiem...
Mam nadzieję, że będzie to przestroga dla wszystkich, którzy będą chcieli kupić aparat u tego pana, żeby odbierali sprzęt osobiście, lub dopłacali do wysyłki kurierskiej.
Mam nadzieję, że będzie to przestroga dla wszystkich, którzy będą chcieli kupić aparat u tego pana, żeby odbierali sprzęt osobiście, lub dopłacali do wysyłki kurierskiej.
Te żale to kierowałbym do Poczty Polskiej a nie do Pana Romana
Co do Poczty to nie mam zastrzeżeń przy poprzedniej przesyłce od Pana Romana, ponieważ została ona nadana (data ze stempla) 20 czy 21 czerwca... Więc 8-9 dni po wylicytowaniu
Takie terminy potwierdzają komentarze na allegro.
EDIT: A co do tej notce o kurierze lub odbiorze osobistym, to Pan Roman oferuje "błyskawiczną wysyłkę w 1-2 dni", więc to chyba poczta stempluje paczki powiedzmy tydzień po nadaniu.
Niedawno kupiłem canon 20d. Poprosiłem o wysyłkę za pobraniem kurierem i dwa dni później miałem już aparat w domu. Może jednak warto dopłacić do kuriera? Poza tym zdecydowana większość komentarzy na allegro to pozytywy a malkontenci zawsze się znajdą.
Witam ja równiez kupowałem u niego 300d i było ok
wyslał i po dniu aparat padł tonormalnie przyjał gwarancje i wysłal drugie body w doskonałym stanie.. miałbyć tez orginalny aku drugi do niego nowy (dokupiony) a był używany ale po zgłoszeniu tego faktu dosłał osobno nowy aku niezadając zwrotu używanego (choć tylko trzymał 100 zdjęć)..
wiec jak najbardziej uczciwy człowiek i można polecić.
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Komentarz