Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ciekawe czy ktoś trafił na jakieś info w sprawie trwałości migawki w 300D i 10D. Tzw. powszechna opinia, czyli plotka, twierdzi że migawka jest obliczona na ok. 150 tys pstrykniec. Spotkałem też pesymistów mówiących o 15 tys zdjec :-). Probowalem troche googlac (Canon +shutter +durability) ale nie trafilem niczego interesujacego.
Pozdrawiam serdecznie
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
bo nikt z forum jeszcze tyle fotek swoim canonem nie pstryknął, więc skąd nam widzieć?
Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag "...professionals only have a bigger trashcan."
czekaj czekaj.. jest jeden delikwent na forum co trzepie foty na potege... nicka skojazyc nie moge..
Taaaa... tez pamietam, ze byl tu taki jeden co pstrykał 15tys/miesiac. Ja mam aparat od listopada i z trudem narobilem okolo 4tys z czego z 500 to testy :-> Mam dalej "przyzwyczajenia" z analoga no i nie podnieca mnie dzwięk migawki i opadajacego lustra (w 300D jest zresztą wyjątkowo mało ciekawy).
Bardziej chodzi mi o to co pisza producenci (jesli wogole cokolwiek pisza) bo w analogach zwykle podaja trwałosc migawki i jest to z reguły 100 do 150tys. Podejrzewam, ze w 300D i 10D migawka powinna miec podobna wytrzymalosc ale...
Pozdrowionka
Janusz
Janusz,
Z tego co wiem to 300D jest zbudowany na bazie mechanizmów jakiegoś apeesa. I na pewno 10D też bazuje na jakiejś już istniejącej mechanice. Należy więc przypuszczać że akurat z tym elementem jest podobnie jak w analogach. Tak przynajmniej sądzę.
Migawki maja trwalosc 150 000 cykli, jest o tym,lub byc powinno w kazdej dokladniejszej specyfikacji aparatu. Ale te 150000 pstrykniec to gwarantowana przez producenta bezblednosc migawki,sadze ze jeszcze "pociagnie" po przekroczeniu tej liczby. Zdaje sie ze tylko EOS 1D Mk2 ma migawke na 200000 cykli, cala reszta (nikon,minolta, leica) maja tez po 150000 ale to jest powodowane tym ze na swiecie jest jeden powazny producent migawek,ktory ma 90% udzialu w rynku. Poza tym migawki stosowane obecnie w lustrzankach cyfrowych byly produkowne do aparatow analogowych wiec malo prawdopobne byly przypadki czestego przekracznia tej "magicznej" liczby 150000 zdjec.
Tak mi sie przypomnialo ze na dpreview gdzies widzialem trwalosc migawki, niestety wczoraj mi dpreview nie dzialalo :/ i dopiero dzis sprawdzilem - w opisie 1DMKII jest :
"Shutter durability improves by 33%, to 200,000 cycles" tak wiec potwierdz to dokladnie to co XCR napisal - 150 tys to "standard" a 1D MkII ma wyjatkowo trwalsza migawke...
Jak na razie zrobilem niecale 5 tys zdjec (od stycznia) tak wiec nie obawiam sie :>
Raczej nie ma co sie martwic "co bedzie jak z migawka jak zrobie 150tys zdjec" bo koszt wymiany migawki nie jest jakis astronomicznie wysoki ale wiekszym problemem jest chyba to ze znaczaco spadnie jakosc matrycy.
Za wyjatkiem "reporterki" mało kto ma szanse sprawdzić trwałość migawki i matrycy. Zanim dojdzie do 150tys (zwykle to pare lat pstrykania) to i tak aparat zuzyje sie moralnie i postep techniczny zrobi swoje - czyli "wymusi" wymiane aparatu na nowy. W analogu 150tys to dla amatora abstrakcja bo kasa na materiały mogłaby doprowadzić do bankructwa :-)
Pozdrawiam
Janusz
Janusz,
wiekszym problemem jest chyba to ze znaczaco spadnie jakosc matrycy.
"To bardzo ciekawe co pan mowi" ... . A jakies dowody?
Podejrzewam ze dotyczy to tylko aparatow ktore maja migawke tylko elektroniczna albo elektroniczno-mechaniczna. Czyli - aktywuja i dezaktywuja czujniki na matrycy na odpowiednio dobrany czas naswietlania, zamiast otwierac "dziurke" migawki mechanicznej. Dla niektorych czasow (nie wiem czy za dlugich czy za krotkich) takie aktywowanie nie dziala sprawnie stad kombinowane migawki.
Wtedy takie "aktywowanie" czujnikow przy kazdym strzale owszem - moze zuzyc matryce.
Za wyjatkiem "reporterki" mało kto ma szanse sprawdzić trwałość migawki i matrycy. Zanim dojdzie do 150tys (zwykle to pare lat pstrykania) to i tak aparat zuzyje sie moralnie i postep techniczny zrobi swoje - czyli "wymusi" wymiane aparatu na nowy. W analogu 150tys to dla amatora abstrakcja bo kasa na materiały mogłaby doprowadzić do bankructwa :-)
Pozdrawiam
Janusz
Wszystko fajnie Panowie, ale te 150,000 czy 200,000 gwarantowanych cykli migawki dotyczy z tego co pamietam (niestety na szybko źródeł nie podam) modeli klasy profi i semi-profi - zaś "konsumenckie" korpusy mają o wiele niższa trwałość migawki.
ZTCP to:
Eos 5 i stara seria 1 (1, 1n) miała trwałość 50,000 cykli
Eos 3 podniósł poprzeczke do 100,000
Eos 1v podbił to do 150,000
najnowszy cyfrowy Eos dobil do 200,000
Ale jak już pisałem to moim zdaniem dotyczy top-modeli - wydaje mi się że przyjąć należy iż dotyczy to dwóch najwyższych w danej linii konstrukcji.
Nie sądze by do konsumenckich modeli stosowano najbardziej zaawansowane migawki, predzej jestem skłonny sądzić że używane są migawki używane wcześniej w starych konstrukcjach konsumenckich - czyli o gwarantowanej trwałości nie przekraczającej (w porywach) 50,000 cykli.
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
ZTCP to:
Eos 5 i stara seria 1 (1, 1n) miała trwałość 50,000 cykli
Eos 3 podniósł poprzeczke do 100,000
Eos 1v podbił to do 150,000
najnowszy cyfrowy Eos dobil do 200,000
Ale jak już pisałem to moim zdaniem dotyczy top-modeli - wydaje mi się że przyjąć należy iż dotyczy to dwóch najwyższych w danej linii konstrukcji.
Nie sądze by do konsumenckich modeli stosowano najbardziej zaawansowane migawki, predzej jestem skłonny sądzić że używane są migawki używane wcześniej w starych konstrukcjach konsumenckich - czyli o gwarantowanej trwałości nie przekraczającej (w porywach) 50,000 cykli.
co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś ;-)
Janusz
Janusz,
co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś
Niech tłuką - będziemy wiedzieli po ilunastu latach u mnie padnie.
Muhihi. Nieco złośliwe podejście, ale w zasadzie naukowo słuszne A tak swoją drogą nie wyobrażam sobie jak można taką ilość miesięcznie natłuc. I to pisze zupełnie poważnie ..
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95
Komentarz