Trwałość migawki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Trwałość migawki

Ciekawe czy ktoś trafił na jakieś info w sprawie trwałości migawki w 300D i 10D. Tzw. powszechna opinia, czyli plotka, twierdzi że migawka jest obliczona na ok. 150 tys pstrykniec. Spotkałem też pesymistów mówiących o 15 tys zdjec :-). Probowalem troche googlac (Canon +shutter +durability) ale nie trafilem niczego interesujacego.

Pozdrawiam serdecznie

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.
  • maku
    Uzależniony
    • 2004
    • 563

No tak. Jak tylko ktoś zadał konkretne pytanie sprzętowe to od razu zapadła cisza.

Komentarz

• DariuszM
      Coś już napisał
      • 2004
      • 94

bo nikt z forum jeszcze tyle fotek swoim canonem nie pstryknął, więc skąd nam widzieć?
      Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
      "...professionals only have a bigger trashcan."

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

czekaj czekaj.. jest jeden delikwent na forum co trzepie foty na potege... nicka skojazyc nie moge..
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Czacha
          czekaj czekaj.. jest jeden delikwent na forum co trzepie foty na potege... nicka skojazyc nie moge..

Taaaa... tez pamietam, ze byl tu taki jeden co pstrykał 15tys/miesiac. Ja mam aparat od listopada i z trudem narobilem okolo 4tys z czego z 500 to testy :-> Mam dalej "przyzwyczajenia" z analoga no i nie podnieca mnie dzwięk migawki i opadajacego lustra (w 300D jest zresztą wyjątkowo mało ciekawy).

Bardziej chodzi mi o to co pisza producenci (jesli wogole cokolwiek pisza) bo w analogach zwykle podaja trwałosc migawki i jest to z reguły 100 do 150tys. Podejrzewam, ze w 300D i 10D migawka powinna miec podobna wytrzymalosc ale...

Pozdrowionka

Janusz

Janusz,

Komentarz

• maku
            Uzależniony
            • 2004
            • 563

Z tego co wiem to 300D jest zbudowany na bazie mechanizmów jakiegoś apeesa. I na pewno 10D też bazuje na jakiejś już istniejącej mechanice. Należy więc przypuszczać że akurat z tym elementem jest podobnie jak w analogach. Tak przynajmniej sądzę.

Pozdrawiam wszystkich
            Marcin

Komentarz

• XCR
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 39

Migawki maja trwalosc 150 000 cykli, jest o tym,lub byc powinno w kazdej dokladniejszej specyfikacji aparatu. Ale te 150000 pstrykniec to gwarantowana przez producenta bezblednosc migawki,sadze ze jeszcze "pociagnie" po przekroczeniu tej liczby. Zdaje sie ze tylko EOS 1D Mk2 ma migawke na 200000 cykli, cala reszta (nikon,minolta, leica) maja tez po 150000 ale to jest powodowane tym ze na swiecie jest jeden powazny producent migawek,ktory ma 90% udzialu w rynku. Poza tym migawki stosowane obecnie w lustrzankach cyfrowych byly produkowne do aparatow analogowych wiec malo prawdopobne byly przypadki czestego przekracznia tej "magicznej" liczby 150000 zdjec.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Tak mi sie przypomnialo ze na dpreview gdzies widzialem trwalosc migawki, niestety wczoraj mi dpreview nie dzialalo :/ i dopiero dzis sprawdzilem - w opisie 1DMKII jest :
                "Shutter durability improves by 33%, to 200,000 cycles" tak wiec potwierdz to dokladnie to co XCR napisal - 150 tys to "standard" a 1D MkII ma wyjatkowo trwalsza migawke...
                Jak na razie zrobilem niecale 5 tys zdjec (od stycznia) tak wiec nie obawiam sie :>

Komentarz

• XCR
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 39

Raczej nie ma co sie martwic "co bedzie jak z migawka jak zrobie 150tys zdjec" bo koszt wymiany migawki nie jest jakis astronomicznie wysoki ale wiekszym problemem jest chyba to ze znaczaco spadnie jakosc matrycy.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Za wyjatkiem "reporterki" mało kto ma szanse sprawdzić trwałość migawki i matrycy. Zanim dojdzie do 150tys (zwykle to pare lat pstrykania) to i tak aparat zuzyje sie moralnie i postep techniczny zrobi swoje - czyli "wymusi" wymiane aparatu na nowy. W analogu 150tys to dla amatora abstrakcja bo kasa na materiały mogłaby doprowadzić do bankructwa :-)

Pozdrawiam

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez XCR
                      wiekszym problemem jest chyba to ze znaczaco spadnie jakosc matrycy.
                      "To bardzo ciekawe co pan mowi" ... . A jakies dowody?
                      Podejrzewam ze dotyczy to tylko aparatow ktore maja migawke tylko elektroniczna albo elektroniczno-mechaniczna. Czyli - aktywuja i dezaktywuja czujniki na matrycy na odpowiednio dobrany czas naswietlania, zamiast otwierac "dziurke" migawki mechanicznej. Dla niektorych czasow (nie wiem czy za dlugich czy za krotkich) takie aktywowanie nie dziala sprawnie stad kombinowane migawki.
                      Wtedy takie "aktywowanie" czujnikow przy kazdym strzale owszem - moze zuzyc matryce.

Komentarz

• AbrahaM
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 75

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Za wyjatkiem "reporterki" mało kto ma szanse sprawdzić trwałość migawki i matrycy. Zanim dojdzie do 150tys (zwykle to pare lat pstrykania) to i tak aparat zuzyje sie moralnie i postep techniczny zrobi swoje - czyli "wymusi" wymiane aparatu na nowy. W analogu 150tys to dla amatora abstrakcja bo kasa na materiały mogłaby doprowadzić do bankructwa :-)

Pozdrawiam

Janusz
                        Wszystko fajnie Panowie, ale te 150,000 czy 200,000 gwarantowanych cykli migawki dotyczy z tego co pamietam (niestety na szybko źródeł nie podam) modeli klasy profi i semi-profi - zaś "konsumenckie" korpusy mają o wiele niższa trwałość migawki.

ZTCP to:
                        Eos 5 i stara seria 1 (1, 1n) miała trwałość 50,000 cykli
                        Eos 3 podniósł poprzeczke do 100,000
                        Eos 1v podbił to do 150,000
                        najnowszy cyfrowy Eos dobil do 200,000

Ale jak już pisałem to moim zdaniem dotyczy top-modeli - wydaje mi się że przyjąć należy iż dotyczy to dwóch najwyższych w danej linii konstrukcji.

Nie sądze by do konsumenckich modeli stosowano najbardziej zaawansowane migawki, predzej jestem skłonny sądzić że używane są migawki używane wcześniej w starych konstrukcjach konsumenckich - czyli o gwarantowanej trwałości nie przekraczającej (w porywach) 50,000 cykli.
                        Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez AbrahaM
                          ZTCP to:
                          Eos 5 i stara seria 1 (1, 1n) miała trwałość 50,000 cykli
                          Eos 3 podniósł poprzeczke do 100,000
                          Eos 1v podbił to do 150,000
                          najnowszy cyfrowy Eos dobil do 200,000

Ale jak już pisałem to moim zdaniem dotyczy top-modeli - wydaje mi się że przyjąć należy iż dotyczy to dwóch najwyższych w danej linii konstrukcji.

Nie sądze by do konsumenckich modeli stosowano najbardziej zaawansowane migawki, predzej jestem skłonny sądzić że używane są migawki używane wcześniej w starych konstrukcjach konsumenckich - czyli o gwarantowanej trwałości nie przekraczającej (w porywach) 50,000 cykli.

co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś ;-)

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Mori
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 411

co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś
                            Niech tłuką - będziemy wiedzieli po ilunastu latach u mnie padnie.
                            Nikon od 14/09/09
                            ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                            http://photography.moridin.pl
                            http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• AbrahaM
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 75

Zamieszczone przez Mori
                              co może ostudzi nieco namietnosci niektórych pstrykaczy tłukacych po (podobno) 15tys /mieś
                              Niech tłuką - będziemy wiedzieli po ilunastu latach u mnie padnie.
                              Muhihi. Nieco złośliwe podejście, ale w zasadzie naukowo słuszne A tak swoją drogą nie wyobrażam sobie jak można taką ilość miesięcznie natłuc. I to pisze zupełnie poważnie ..
                              Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Komentarz

Pracuję...