Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Przeleciałem chyba wszystkie wątki na temat tych obiektywów i zrobił mi się niemały mętlik w głowie.
Czy ktoś znalazł ładne porownanie, nalepiej po prostu zdjęcia na zewnątrz stawiające obok siebie te obiektywy?
Ważne, aby były na pełnej klatce 5D.
Przez chwilę miał pokusę pójścia budżetowo z Tamronem ale trafiłem w internecie na komentarze mówiące o katastrofalnym zachowaniu tego obiektywu na 5D na krawędziech kadru
Co do 17-40 to wylano morze atramentu i sam już nie wiem co o nim sądzić.
16-35L II podobno jest optymalizowany pod pelen otwór, ma lepsze boki od 17-40 ale przy domknięciu może mu ustepować lub przynjamniej tak samo się zachowuje/.
Mam teraz to co w stopce i chciałbym w miarę możliwości nie stracić wiele z IQ, ani w ostrości, ani w koloru czy kontrastu.
Oczywiście najprościej wydać grubą kasę na 16-35L II, ale jeżeli nie ma powalającej rożnicy w IQ to może jednak za rożnicę w cenie kupić coś żonie :-)
Nie mam zdecydowanych preferencji co fotografowanych tematów. Chyba najwięcej fotografuję ludzi, raczej bliskie plany.
Zależy do czego. Skoro masz już 35/1.4L to przypuszczam że 17-40 będzie nie do portretu a do krajobrazu i architektury. Jeśli tak to 17-40 jest świetnym wyborem. Są opinie o mało ostrych egzemplarzach tego obiektywu ale ten który posiadam jest ostry od f/4, żyleta od f/4.5, a narożniki dobre od f/5.6. Poza tym i tak używam najczęściej na f/8 albo f/11 więc w ogóle nie widzę problemu.
Za miesiąc dokupuję 35/1.4 do portretu i oba obiektywy uważam za doskonałe uzupełnienie.
MaciekP jeżeli jesteś nie zdecydowany na światło 2.8 na szerokim kącie , lepszy kolor , kontrast , rozdzielczość na brzegu , to 17-40 wydaje się być dobrym wyborem tym bardziej ,że osobiście 16-35II używam głównie dla ogniskowych 16 i 24 mm i w tych zakresach nie znam lepszego szkła od 16-35 II .
Kupiłem więc 17-40 f/4 za 2150 zł czyli ok 50% niezłej ceny 16-35 f/2.8 i po pierwszych zdjeciach nie żałuję, mimo wczesniejszego obcowania z teoretycznie dużo lepszymi obiektywami (stopka).
Wrzucenie obiektywu na statyw na balkonie i testy na nieskonczoność pozwoliły mi szybko porównać go do 35L, czyli 1:1 dla ogniskowej 35mm.
Pomijając winietowanie, w centrum kadru 17-40 dla F4 jest prawie identyczny do 35L dla f1.4...co dobrze świadczy o 35L ale i niezle o 17-40.
Przysłonięcie 17-40 do 5.6 daje radykalną poprawę środka, ktora juz się nie polepsza i odpowiada mniej więcej 35L od 2.0 w górę.
Inaczej wygląda sytuacja na rogach.
35L F1.4 jest juz delikatnie lepszy niż 17-40 f4. Przymykanie 17-40 do 5.6 i potem do 8 już nic nie poprawia :-(.
Lekkie przymyknięcie 35L bije na głowę 17-40. Różnica jest porażająca.
Mówię oczywiście o powiększeniach 100%. Słabe rogi 17-40 na 35mm nie są tak tragiczne i da się z nimi żyć w normalnym użytkowaniu
Porównując całe kadry 17-40 do 35 przy krajobrazach mam wrażenie, że zoom jest ciemniejszy. Niby naświetlanie jest takie samo i nie chodzi tu o winietowanie. Po prostu zoom ma nieco cieplejszy kolor i jednoczęsnie powoduje wrażenie lekko DULL (przytępe?) jak to mawiają anglosasi :-)
Gdzies już spotkałem się z taką opiznią o tym zoomie.
Kupiłem do niego filtr B+W MRC slim, żeby przy pracy z pełną matryca wykluczyć wpływ fitra na winietowanie (potrzebne?).
Upierdliwe jest jednak zdejmowanie dostarczonej z filtrem zatyczki, kiedy jest założona osłona przeciwsłoneczna.
W każdym razie zabawa z 17mm na pełnej klatce jest przednia i efekty wspaniałe, ostrość, kolor...idealny do wnętrz i zabaw z architekturą....za tę cenę BEST BUY :-)
Zaskoczyłeś mnie tak dobrze wypadającym porównaniem dla 17-40 i 35. Dobrze dla zooma. Ja na to szkło nie narzekam. 2,8 często brakuje, ale cóż. Cena rzeczywiście dwa razy niższa od 16-35, a to jest argument. Pewnie do czasu, bo przyjdzie dzień na przesiadkę. Światło jest bardzo ważne.
co ciekawe, właśnie spojrzałem na photozone i wykresy rozdzielczosci dla brzegów dla 40mm dla 17-40 i co prawada jest to na cropie, ale widać, że brzeg nie poprawia się przy przymykaniu http://www.photozone.de/Reviews/Cano...review?start=1
35L jest genialnym obiektywem, po ma świetną jakość juz od 1.4 i wspaniałe brzegi nigdy nie osiągalne dla zooma klasy 17-40....
Największa jednak jest radość z pracy na pełnej dziurze na 5D....pelne rozmazanie tła dla bądź co bądź szerokiego kąta?
Komentarz