Która lampa błyskowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gabrielr24
    Coś już napisał
    • 2007
    • 99

Która lampa błyskowa

Witam!

Potrzebuje pomocy jak w tytule. Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej do 20D. Kiedyś miałem Nikona i Sb-800 taki zestaw był niezły. Teraz Canon i właśnie jaka lampa?
    Ponoć Canon to Canon i w grę wchodzi 580EX (II), ale są też alternatywy. Sigmy nie biorę pod uwagę, ale Metz 58 AF-1 jest niezły i 2 palniki robią wrażenie.
    Nie wiem tylko jak współpraca Canon -> Metz czy nie będzie prześwietlać lub nie doświetlać.

Dodam, że sporo się naczytałem i nie widzę jakiś rozbieżnych zdań. Teraz moja decyzja jest uzależniona od waszych opinni.

Kusi mnie drugi palnik w Metzu! Pytanei do użytkowników jak on się spisuje powiedzmy jeżeli główny palnik skierujemy o sufit na mały dopali na wprost, mamy 2 błyski, modelujący i wyostrzający czy i w praktyce tak różowo to wygląda czy raczej ma kolce>
    Ostatnio edytowany przez gabrielr24; 13083.
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać. Więcej i bardziej konkretnie już niebawem.

O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Marx44
      • 2007
      • 14

Mam metz-a 54 mz3, drugi palnik to mogę wykorzystywać tylko na automatyce lampy E-TTL wtedy nie działa nie wiem jak jest w 58 ale myślę że jest podobnie

Komentarz

• SdoubleU
        Początki nałogu
        • 2005
        • 437

Chciałem Ci doradzić lampę dedykowaną ale z tego co pokazał Cichy to ten Metz 58 jest wart zastanowienia!
        SdoubleU
        ---------------------------
        Canon :-D

Komentarz

• Ernest_DLRS
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1216

Metz Mecablitz 58 AF-1 jest lepszy oraz co najważniejsze, tańszy, od Speedlite'a 580EX II.
          Pozdrawiam
          FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
          APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Cichy
            Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać.
            podoba mi się :-)

Szkoda że nie istnieje jakaś mała lampka (GN 12-15) z funkcją sterowania bezprzewodowego. Obrazowo, coś takiego:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 9_D_2020-03_0516.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 596,7 KB
ID: 2089233

dlaczego takie? :-)
            ano dlatego, że od strony aparatu zazwyczaj nie potrzeba silnego błysku tylko lekki rozjaśniający cienie, natomiast przy odbijaniu światła męczące jest ciągłe kręcenie dużą głowicą przy zmianie kadru poziom/pion.

Mając małą lampę 'master' na aparacie mielibyśmy ten lekki błysk rozjaśniający, dodatkowo wspomaganie AF; natomiast duży palnik postawiłoby się gdzieś z boku i w moim odczuciu coś takiego byłoby o niebo wygodniejsze przy zmianach kadru poziom/pion.

W sumie to może trochę przekombinowałem ;-) , bo wystarczyłoby zrobić kukułkę jako 'master'; ale skoro Canon z uporem tego unika, to mogłby chociaż wypuścić urządzenie łączące w sobie ST-E2 oraz 220EX (aby było niewielkie i lekkie), natomiast dużą lampę spokojnie stawiałoby się gdzieś z boku, bo chyba nie ma wątpliwosci że główne światło (duży palnik) nie jest zbytnio mile widziane z kierunku aparatu :-)

Poza tym taka mała lampka 'master' byłaby też wg mnie bardzo przydatna dla 5D/1D(s) i sam bym się na taką skusił chyba :-)

Pomysłów mam mnostwo :-)
            Równie ciekawe byłoby, gdyby np. ten Metz miał duży palnik odłączany od 'bazy' i najlepiej jeszcze sterowany radiowo :-)
            ale coś takiego to chyba tylko w Erze
            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fmagik
              Początki nałogu
              • 2006
              • 334

szkoda ze wasia nie znalazl czasu aby dostosowac w koncu "jaskolke" do pracy jako master ze sterowaniem innymi lampami- jak by to ulatwilo prace, oraz koszty....... a to chyba jest do zrobienia skoro pentax i chyba nikon to maja, canon zawsze pozostaje w tyle szkoda
              Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez fmagik
                szkoda ze wasia nie znalazl czasu aby dostosowac w koncu "jaskolke" do pracy jako master ze sterowaniem innymi lampami-
                jakby się dało, to na pewno juz by to było - ale softem tego niestety nie załatwisz. Potrzebna jest jakaś komunikacja (podczerwień, radio) :-)

Zamiast tego ja mam projekt dla Metza :-)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: aaa9.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 670,6 KB
ID: 2117258
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Bierz EX-a, polecam 580 mkI. Koszt około tysiąca, a lampa świetna.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez himi
                    Bierz EX-a, polecam 580 mkI.
                    Na pewno, ale chodziłoby mi o to, żeby:
                    1) nie miec niepotrzebnie takiej kobyły na aparacie (bo po co mi silny błysk z kierunku aparatu...?)
                    2) nie kręcić ciągle głowicą przy odbijaniu światła i zmianie kadru pion/poziom.

na te chwilę mam 430EX (moze działać jako slave), postawiłbym sobie ją gdzieś z boku wycelowaną w sufit; natomiast na aparacie wystarczyłaby mi taka mała 220EX (albo "kukułka", ale tej akurat nie mam :-)), zeby tylko jeszcze dodatkowo sterowała bezprzewodowo slave'm
                    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Grisha
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Myślę, że chłopaki trochę schodzicie z tematu Autorowi myślę, że na nic się przydadzą wasze twórcze projekty dla Metz'a

A co do tematu... Nie wypowiem się na temat 580EXII bo jej nie mam, a moja wiedza o tej lampie pochodzi z tego forum więc wystarczy poczytać. Nie mniej jednak jeszcze 2-3 tyg temu miałem ten sam dylemat. Metz 58 AF-1 vs. Canon 580EXII. Wygrał Metz. Dlaczego? Po pierwsze - miałem okazje kupić mało używaną za 900zł. Cena nowej tak czy owak jest o ok 200-300zł tańsza od 580EXII. Druga kwestia jaką brałem pod uwagę, to w czym ten Metz może być gorszy. Porównałem te lampy parametrami i funkcjami. Niczym nie ustępuje Canonowi. Mało tego, przewyższa go dodatkowym palnikiem, który jest cholernie zarąbistą sprawą w momencie gdy się odbija światło od sufitu. Powstają wtedy cienie pod oczami i policzkami (światło leci z góry) i drugi palnik bardzo dobrze je wyrównuje. W sytuacji, gdy mamy o co odbić błysk, nie potrzebne są żadne dyfuzory czy inne śmieszne rzeczy. Siła błysku jest potężna. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby e-ttl musiał walnąć pełną mocą. Jest jej aż nadto.

No, ale nie może być za różowo Jest kilka drobnych mankamentów, które mnie denerwują. Mianowicie lampa nie posiada żadnego wyjścia/wejścia synchronizacyjnego. Fakt że wystarczy za grosze kupić kostkę, ale jednak w instrumencie tej klasy nie rozumiem dlaczego go nie ma. Inna sprawa, to że nie posiada wbudowanej fotoceli (albo przynajmiej ja nic o niej nie wiem). Tak samo jednak zakup takiej to jednak nie jest kwota której nie można by przeżyć, aczkolwiek dlaczego jej nie ma to nie wiem.

Pomijając te mankamenty, które dla kogoś mogą nie być żadnym problemem (radiówka czy coś ) to jest to świetna lampa z bardzo czytelnym menu. Nie mam się o co do niej przyczepić. Z Canonem się dogaduje bezbłędnie.

Poza tym, denerwuje mnie polityka Canona więc wolałem i tak kupić coś nieCanon.

Komentarz

• schuvi
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 197

A jak wyglada wspolpraca ze Speedlite-em?? Gdyby np Metza zalozyc na puszke a 430 na statywek? Potrafia sie obie porozumiec i dogadac??
                        Pytam bo powoli sie przymierzam do kupna 580II, a rzeczywiscie cena sie rozni

Metz 58 AF-1 C digital für Canon EOS
                        349,00 EUR //

Canon Speedlite 580 EX II
                        476,00 EUR
                        -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• paweleverest
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1138

Zamieszczone przez schuvi
                          A jak wyglada wspolpraca ze Speedlite-em?? Gdyby np Metza zalozyc na puszke a 430 na statywek? Potrafia sie obie porozumiec i dogadac??
                          Pytam bo powoli sie przymierzam do kupna 580II, a rzeczywiscie cena sie rozni

Metz 58 AF-1 C digital für Canon EOS
                          349,00 EUR //

Canon Speedlite 580 EX II
                          476,00 EUR

Dziala bez problemu - Sprawdzone !

Komentarz

• fmagik
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 334

Zamieszczone przez Grisha
                            Myślę, że chłopaki trochę schodzicie z tematu Autorowi myślę, że na nic się przydadzą wasze twórcze projekty dla Metz'a

A co do tematu... Nie wypowiem się na temat 580EXII bo jej nie mam, a moja wiedza o tej lampie pochodzi z tego forum więc wystarczy poczytać. Nie mniej jednak jeszcze 2-3 tyg temu miałem ten sam dylemat. Metz 58 AF-1 vs. ...............................

Pomijając te mankamenty, które dla kogoś mogą nie być żadnym problemem (radiówka czy coś ) to jest to świetna lampa z bardzo czytelnym menu. Nie mam się o co do niej przyczepić. Z Canonem się dogaduje bezbłędnie.

Poza tym, denerwuje mnie polityka Canona więc wolałem i tak kupić coś nieCanon.
                            mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny i moze zalaczyc jakies fotki..... a przy okazji czy 430 ma fotocele????
                            Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

mozesz opisac sytuacje w ktorych maly palnik okazal sie uzyteczny
                              gdy odbijasz światło od sufitu to pod oczami powstają paskudne cienie.
                              ten mały palnik je likwiduje.

i moze zalaczyc jakies fotki.....
                              mnie wystarcza wyobraźnia i sampel od Cichego.
                              do tego stopnia, że gdybym miał dziś kupić lampę to wybrałbym tego Metza, właśnie ze względu na drugi palnik.

no ale mam już 430EX, drugiej dużej lampy nie chcę i na razie planuję przeżyć do czasu, aż pojawi się jakaś mała 'master'

ewentualnie Metz wdroży moją koncepcję ;-) to sprzedam 430EX i kupie sobie taką lampę z odczepianym dużym palnikiem ;-)

a przy okazji czy 430 ma fotocele????
                              nie, zadna lampa Canona nie ma.
                              nawet 580EX II nie ma.

zresztą ten Metz też chyba nie ma, a jedyna lampa mi znana ze współczesnych systemowych posiadająca fotocelę to Sigma EF-500 SUPER (i pewnie ta nowa 530 też, ale tego na nie wiem na 100%)
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...