HDR- po co i jak to zrobić??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wkarol90
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 39

HDR- po co i jak to zrobić??

Witam.
    Zagłębiam się w technikę HDR. Dużo czytam i szukam informacji, lecz nie znam odpowiedzi na parę pytań. Dla tych co też się w to wgłębiają proponuje

Każdy przerabia na HDR z pliku .RAW, wiem że można zrobić też z .jpg ale jak??
    Czy ma to wpływ na jakość itp? Proszę o linki i odpowiedzi
    Canon 400d + kit + CF2GB toshiba + LAMPA 430ex + filtr UV + polar HAMA
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Zamieszczone przez wkarol90
    Witam.
    Zagłębiam się w technikę HDR. Dużo czytam i szukam informacji, lecz nie znam odpowiedzi na parę pytań. Dla tych co też się w to wgłębiają proponuje

Każdy przerabia na HDR z pliku .RAW, wiem że można zrobić też z .jpg ale jak??
    Czy ma to wpływ na jakość itp? Proszę o linki i odpowiedzi
    trochę to wygląda inaczej jeśli masz 1 klatkę czy to JPEG czy też TIFF lub RAW i sztucznie ją forsujesz w jakimś sofcie do obróbki to nie jest to typowy HDR tylko tzw: DRI - Dynamic Range Increased - na pewno efekty będą się różnic od typowego HDR przez samo sztuczne forsowanie materiału zwiększamy np poziom szumów i nigdy nie zarejestrujemy takiej dynamiki na jednej kalce jak np na kilku odpowiednio spreparowanych o różnych naświetleniach.

do łączenia polecam: photomatix Pro lub bardzo zaawansowany Mediachance
    Dynamic Photo

w tej galerii jest sam HDR: http://przemekbialek.pl/galeria/9,24/ - widać?
    tu też: http://przemekbialek.pl/galeria/9,22/ - większość

składane w phtomatix

i jeszcze coś dla bajecznych klimatów lokali: http://przemekbialek.pl/galeria/9,25/
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• orte
      Bywalec
      • 2006
      • 172

wkarol90, zapytaj Maćka, może coś ci podpowie

http://canon-board.info/showthread.php?t=14548

polecam także twojej uwadze

http://canon-board.info/showthread.php?t=16522

sam nie robię nic w HDR
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Poszedłem za linkami i widzę, że dziś pokazała sie nowa wersja Beta Photomatixa.

Ostatnio edytowany przez orte; 7910. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wkarol90
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 39

Powiedzmy sobie szczerze. HDR jest trudne. Na każdym forum ładnie to wygląda jak pisze co zrobić. Wydaje mi się że nie wystarczy tylko połączyć fotek w Photomatix Pro, PS itp. Według mnie tu dopiero się zaczyna zabawa:-P Myślę że na tym forum jest dużo ekspertów i mają dużo do powiedzenia. Z mojej strony powiem tylko że zrobię parę fotek z różnym naświetleniem, połączę je w programie np. PS, poprawie kontrast, kontrast itp. Powiem że zrobiłem dzisiaj pierwszy eksperyment na żywca i zauważyłem tylko że porównując standardowe zdj i HDR poszerzył mi sie zakres tonalny i rzeczywiście trochę wyraźniejsze zdjęcie. Uważam to za sukces mimo jako że to mój początek. Ale co zrobić żeby to zdjęcie było naprawdę odlotowe? może znacie jakieś kluczki itp. czy trzeba to robić w RAW czy wystarczy .jpg ? czy w programie Photomatix trzeba jakieś ustawienia ustawiać czy tylko na standardzie i przerabiać w PS. wypowiadajcie sie pozdro
        ciekawe może być to
        Strona poświęcona tematyce prac wysokościowych. Artykuły na temat montażu dachu, mycia odśnieżania dachówek, itp.
        Ostatnio edytowany przez wkarol90; 14192. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• orte
          Bywalec
          • 2006
          • 172

To jest własnie artukuł Maćka, do którego cię odsyłałem w poprzednim moim poście ;-)
          Tu masz kolejne 2 częsci artykułu.

Strona poświęcona tematyce prac wysokościowych. Artykuły na temat montażu dachu, mycia odśnieżania dachówek, itp.

Ostatnio edytowany przez orte; 7910. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wkarol90
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 39

ślepy jestem a co poradzicie na np. poruszające się liście drzew itp?

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

ślepy jestem a co poradzicie na np. poruszające się liście drzew itp?
              na poruszające się liście to tylko DRI z jednej klatki, inaczej będzie przesunięcie...

może pokażesz co zrobiłeś? albo udostępnij plik niech kilka osób zrobi z tego HDRa i każdy potem powie co i jak.

pozdro

Komentarz

• wkarol90
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 39

jutro wyjdę w plener i zrobię coś lepszego bo wstyd pokazywać. umieszczę mój HDR i 3 pliki. I zrobicie to po swojemu i porównamy sobie. Była by to dla mnie niezła lekcja

Komentarz

• energia_ki
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 291

@Przemek
                  zdjęcia lokali masz na stronie wyśmienite, ale czemu z podpisem 'zdjecia ślubne'?

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

Zamieszczone przez energia_ki
                    @Przemek
                    zdjęcia lokali masz na stronie wyśmienite, ale czemu z podpisem 'zdjecia ślubne'?

dla zmylenia) a tak na poważnie to "alt" na frazy na które się pozycjonuje
                    jutro wyjdę w plener i zrobię coś lepszego bo wstyd pokazywać. umieszczę mój HDR i 3 pliki. I zrobicie to po swojemu i porównamy sobie. Była by to dla mnie niezła lekcja
                    oczywiście najważniejsze żebyś coś z tej lekcji wyciągnoł
                    Ostatnio edytowany przez Przemek Białek; 345. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wkarol90
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 39

Witam.
                      Umieszczam 3 pliki RAW wykonanego przeze mnie. Są to zdjęcia do stworzenia HDR. Mam prośbę. Niech każdy z nas zrobi jak najlepsze hdr z tych plików i umieści je na tej stronie. Wtedy będziemy mogli porównać.

ps. zdjęcia nie są zbyt piękne

Komentarz

• Przemek Białek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

Witam.
                        Umieszczam 3 pliki RAW wykonanego przeze mnie. Są to zdjęcia do stworzenia HDR. Mam prośbę. Niech każdy z nas zrobi jak najlepsze hdr z tych plików i umieści je na tej stronie. Wtedy będziemy mogli porównać.

ps. zdjęcia nie są zbyt piękne
                        no to fakt, ale chmurki całkiem całkiem. Jeśli chodzi o HDRy jestem przeciwnikiem maksymalnego zakresu tonalnego, tak bardzo nie naturalnego a przez co odrazu dyskwalifikowanego przez ludzkie oko...

p.s i niema "halo"

to po mojej zabawie: Photomatix 3 fotki + jedne sztuczne forsowanie RAW, bo od razu zauważyłem że przy fotcr prześwietlonej szczegóły nieba zostały pochłonięte i skumałem że przy mapowaniu nie zobaczę tego co chce.
                        Potem trochę Pies cs3 i na tyle.

Komentarz

• qNick
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 31

Moja wersja:

Pozdrawiam.
                          Moje fotki
                          CB

Komentarz

• Jacek Deka
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 356

Photomatix Beta & PS CS3

Dość ciekawe efekty uzyskuje się przy wykończeniu mieszając warstwy:
                            górna w trybie Luminosity, potraktowana narzędziem Black&White i tu dopiero można pobawić się suwakami rozjaśniając odpowiednie kolory obrazu.

Ja wolę więcej szczegółów w cieniach.

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Photomatix + Umiar:

Komentarz

Pracuję...