40D, RAW, Balans bieli, fioletowa dominanta, problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dazz
    • 2026

40D, RAW, Balans bieli, fioletowa dominanta, problem

Od kiedy kupiłem 40D (jednoczesna przesiadka na CS3 i ACR 4.X) nie mogę dojść do ładu z kolorystyką zdjęć. Niebieskie niebo czy woda zawsze ma fioletowy odcień. Np:

(RAW zawsze wywoływany w ACR, wszędzie sRGB)

Coś nie tak dzieje się z balansem bieli. Z 30D nigdy nie miałem takich problemów! Zaczynam już się zastanawiać czy czasem matryca w moim 40D nie jest wadliwa. Any ideas?
    Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.
  • ErnestPierwszy
    Uzależniony
    • 2006
    • 734

To może być wina oprogramowania, które źle rozkodowuje rawy z 40D.
    Wywołaj w DPP i porównaj. Od razu będziesz wiedział czy to body czy soft.

Ja wywołuję wszystko w RawImageTask Canona i jest OK.

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

z ACR to i mnie kolory nie podchodzą, może wrzuć gdzieś rawy to sprawdzimy na innych wywoływaczach typu DPP, C1?
      Heniek

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
        To może być wina oprogramowania, które źle rozkodowuje rawy z 40D.
        Wywołaj w DPP i porównaj. Od razu będziesz wiedział czy to body czy soft.

Ja wywołuję wszystko w RawImageTask Canona i jest OK.

W tym samym ACR otwieram stare RAWY z 30D i jest OK, oczwywiście to inny format pliku, ale rozmawiam z wieloma osobami, które mają 40D + ACR i nikt nie zauważył podobnych problemów.

Komentarz

• ErnestPierwszy
          Uzależniony
          • 2006
          • 734

Ja zauważyłem, że "wiele osób" nie widzi tego co ja uważam za problem
          Wywołaj w DPP i porównaj

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
            Ja zauważyłem, że "wiele osób" nie widzi tego co ja uważam za problem
            Wywołaj w DPP i porównaj

Niestety jest gorzej, sam oglądam zdjęcia innych (podobno z 40D i ACR) i też tego nie widzę ;-)
            DPP zainstaluję, chociaż na pewno na stałe nie chcę używać tego programu.

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Z moich obserwacji wynika, że zdjęcia z 40d mają taką tonację, co szczególnie widać właśnie przez porównanie do wcześniejszych modeli. Być może to kwestia dalszej obróbki, która w Twoim przypadku potęguje ten efekt.
              Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez jotes25
                Z moich obserwacji wynika, że zdjęcia z 40d mają taką tonację, co szczególnie widać właśnie przez porównanie do wcześniejszych modeli.
                szkoda, że nie mam drugiego egzemplarza żeby porównać

Komentarz

• Przemek Białek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

Zamieszczone przez dazz
                  Od kiedy kupiłem 40D (jednoczesna przesiadka na CS3 i ACR 4.X) nie mogę dojść do ładu z kolorystyką zdjęć. Niebieskie niebo czy woda zawsze ma fioletowy odcień. Np:

(RAW zawsze wywoływany w ACR, wszędzie sRGB)

Coś nie tak dzieje się z balansem bieli. Z 30D nigdy nie miałem takich problemów! Zaczynam już się zastanawiać czy czasem matryca w moim 40D nie jest wadliwa. Any ideas?
                  a zapodaj mi na pw tego rawka, a udowodnię ci że to tylko nie umiejętne Psucie i zorbie to w LR żeby było śmieszniej...
                  dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                  "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3609

Uśmiechnij się do kogoś z Trójmiasta

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Przemek Białek
                      a zapodaj mi na pw tego rawka, a udowodnię ci że to tylko nie umiejętne Psucie i zorbie to w LR żeby było śmieszniej...

Tu nie jest nic PSute, zdjęcia wogóle nie obrabiane. Nie wiem co to LR, ale zrób to w ACR i manipulując tylko balansem bieli! Wieczorem Ci wyślę, zobaczymy
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.

Komentarz

• Sempoo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 273

Podoba mi się to połączenie żółcieni z fioletami, pomimo, iż może nie do końca naturalne.
                        60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Przemek Białek
                          Zarzuciłeś mi brak umiejętności to może wyjaśnię.
                          1) Zdjęć nigdy nie obrabiam, wywołując raw dokonywałem tu jedynie zmian balansu bieli, ekspozycji, kontrastu i saturacji, nie wiem czy można więc mówić o PSuciu
                          2) nie chodzi o to by zdjąć fioletową dominantę, też to potrafię zrobić, można nawet na etapie wywoływania raw to zrobić, wystarczy np. hue w purple dać trochę na minus, pewnie zjechanie tintą z 10 do 4 też by pomogło
                          3) szukam po prostu przyczyny tego moim zdaniem dziwnego koloru, który:
                          - nie był widoczny w rawach z 30D
                          - nie specjalnie jest widoczny w zdjęciach innych osób korzystających z 40D i ACR

Komentarz

• ErnestPierwszy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 734

Zamieszczone przez dazz
                            Niestety jest gorzej, sam oglądam zdjęcia innych (podobno z 40D i ACR) i też tego nie widzę ;-)
                            DPP zainstaluję, chociaż na pewno na stałe nie chcę używać tego programu.
                            Canonowski RawImageTask nie jest zły. W sumie wszystko nim wywołuję. W pracy mam CS2, ale Adobe olał dwójkę i trzeba mieć CS3 do 40D... Mam zainstalowany konwerter na DNG, ale jakoś przyzwyczaiłem się do canonowskiego softu
                            W najnwszej wersji wszytko śmiga jak trzeba

Komentarz

• Przemek Białek
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 832

Zamieszczone przez dazz
                              Tu nie jest nic PSute, zdjęcia wogóle nie obrabiane. Nie wiem co to LR, ale zrób to w ACR i manipulując tylko balansem bieli! Wieczorem Ci wyślę, zobaczymy

LR - lightroom = ACR - maja te same opcje i są tego samego producenta)
                              w ostatniej wersji, ale dziwi mnie jedno że nie potrzebnie "wyrywasz sobie włosy w głowy" takim błahym problemem, chyba każdy wie że lustro to znaczy obróbka zdjęć, zresztą to chyba jest przyjemne, takie jest moje zdanie, a że 30d tego nie miał to inna sprawa, ale nie miał też 10 mpix i 14 bit rawów i tak dokładnego AF
                              tak więc coś kosztem czegoś.

pozdrawiam
                              dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                              "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

Pracuję...