Pomocy nie mogę odkręcić UV

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zabol
    Uzależniony
    • 2005
    • 643

Pomocy nie mogę odkręcić UV

Sprawa wyglda tak. Szedłem sobie z aparatem z boku na ramieniu i nagle uderzyłem nim [baaardo lekko] w dzwi samochodu pana ktory właśnie sobie wysiadał z auta. Nic sie nie stało. Filtr nawet sie nie zadrapał, ani nie powyginał. Niestety nie mogę go odkręić. Tak naprawde nie zależy mi na tym filtrze bo to jakaś tam tanizana hama. Może ktos ma jakis dobry sposób na odkręcenie UV z 17-40 tak zeby nie uszkodzić szkła. myślalem o wd40 ale jak mi gdzieś sie tam dostanie do środka szkla to może być tragedia :/ Pomocy....
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

Mam co jakiś czas podobny problem ze zbyt dopasowanym filtrem.
    Stosuję metodę na sznurek.
    Dowolny mocny sznurek (najlepiej cienka linka - może być sznurówka) - owijasz naokoło filtra, mocno ściągasz i odkręcasz. Dzięki równomierniejszemu rozkładowi sił masz szanse odkręcić.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• terminator
      Początki nałogu
      • 2007
      • 325

Żadnych WD-40 !!! To jest odrdzewiacz. Może być tak, że uderzając filtrem o auto dokręciłeś go do szkła i teraz jest problem z odkręceniem. Można spróbować lekko ochłodzić całość - w reklamówkę i do lodówki na 20 - 30 minut. Jeżeli to HAMA to jest z aluminium, powinno się dać odkręcić po takim zabiegu. No, jest ewentualność, że jest wygięty, wtedy pozostaje rozwiązanie siłowe.
      Ostatnio edytowany przez terminator; 12947.
      __________________________________________________ ____
      " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
      chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Nie jest to trywialny problem .
          Proponuję warsztat. Miałem taką sytuację z obiektywem do Psixa i w efekcie filtr jest nadal na obiektywie .
          Problem w tym że po wielu próbach ani obiektyw ani filtr nie wyglądają tak jak na początku . Jeśli nie chcesz żeby coś takiego spotkało Twoją L-kę proponuję jakiś dobry serwis foto. Może się podejmą?
          A jak nie to próbuj: nafty, coca-coli, otwieraczy do słoików, kluczy do odkręcania filtrów oleju w samochodach, ogrzewania, ochładzania, rozbicia filtra (po uprzednim zarysowaniu), smaru molibdeowego, gorącej parafiny etc. .
          WD-40 nie polecam, bo jak kapnie na przednią soczewkę to tylko raz ....

Jest jeszcze jeden sposób bardzo skuteczny ale bardzo ryzykowny - migomat - przygrzać punktowo drania - 6000 stopni to nie żart, filtr będzie do śmieci ale powinno puścić. Tylko trzeba być bardzo precyzyjnym i zdesperowanym .
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Hellfire
            Początki nałogu
            • 2006
            • 414

Ja bym próbował otwieraczem do słoików. Metoda precyzyjna i w miarę bezpieczna, która daje duże szanse na nie zniszczenie, ani filtra, ani co najważniejsze szkła.

Komentarz

• zabol
              Uzależniony
              • 2005
              • 643

otwieracz do słoików okazał sie strzałem w 10 !!! filtr trochę sie porysował [z boku] ale poza tym wszystko ok
              Dziękuję za pomoc

Komentarz

• Bahrd
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 3053

http://the-digital-picture.com/Revie...ch-Review.aspx - gdyby się okazało, że migomat jest jednak "coś nie teges"
                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez Bahrd
                  http://the-digital-picture.com/Revie...ch-Review.aspx - gdyby się okazało, że migomat jest jednak "coś nie teges"
                  Widzę że mi tego migomata nie odpuścisz - ale na prawdę pomógł .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Ja proponuję laserem średniej mocy...
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bahrd
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Widzę że mi tego migomata nie odpuścisz - ale na prawdę pomógł .
                      Gdybym nie wierzył, że pomogło, to bym odpuścił - a tak, to reklamuję niekonwencjonalne, ale skuteczne, podejście

Zamieszczone przez piast9
                      Pewnie też da radę we wprawnych rękach - ale na migomat można trafić w każdym warsztacie
                      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Riccardo
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 691

Zamieszczone przez piast9
                        use the force, Luke...
                        Pozdrawiam
                        Riccardo
                        --
                        Fuji & Ricoh

Komentarz

• Obiektyw
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 157

Odradzam pochopne ciecia. Sam cialem ostatnio UV HOYA... i po pierwsze to bardzo delikatna operacja-na koncu trzeba wylamac czesc filtra z gwintem, a mimo ze to aluminium, trzyma mocno i istnieje mozliwosc uszkodzenia gwintu obiektywu. Po drugie-oslonic obiektyw! Ja nie zrobilem tego starannie i widze kilka opilkow w srodku obudowy. Na szczescie od przedniej soczewki ...ale jak znam zycie, skonczy sie kiedys przez taki pylek, zatarciem mechanizmu. Martwe jest zlosliwe.
                          Ostatnio edytowany przez Obiektyw; 9426.
                          ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• 1jac
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 214

Może ten sposób się przyda. Do deseczki przykleiłem kawałek (15x15cm) dermy. Stawiam obiektyw filtrem na dermie, mocno dociskam i jednoczeście obracam. Oczywiście deseczka musi być unieruchomiona. Mi kilka razy zadziałało.

Komentarz

• noel
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 177

...młotkiem go!...młoootkiem!
                              Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Komentarz

Pracuję...