40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmleon
    Początki nałogu
    • 2007
    • 315

40D - AF - co za dużo to nie zdrowo?

Witam!

Nakręcony wątkiem: 5D i walka z FF zacząłem testy mojego 40D. Co się okazało - o ile punk AF środkowy jest OK jeśli chodzi o FF/BF, to już z pozostałymi nie jest za dobrze. Właściwie górny i dolny punkt są jeszcze w miarę akceptowalne, natomiast reszta ma permanentny FF i to taki, że właściwie nie da się ich używać z canon 50 f1.4. Lepiej - znacznie lepiej jest korzystać ze środkowego i przekadrowywać... Dzieje się tak na wszystkich moich obiektwach...
    Czy to normalne? Czy każdy punkt AF można oddzielnie korygować?

Pozdrawiam,
    kmleon
    Ostatnio edytowany przez kmleon; 13059. Powód: poprawka błędów
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

Widzisz, nie czytałbyś CB, robiłbyś dobre zdjęcia, a teraz? Siedzisz i masz kłopot. I po co?

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3609

Wytłumaczenie obserwacji:
      1. Punkt centralny ma większą precyzję - to wiemy od Canona.
      2. Z naszych "problemów" z konwerterami wynika, że również punkt górny i dolny przestają "szybciej" działać, więc prawdopodobnie również mają większą precyzję od pozostałych punktów bocznych.

Komentarz

• hofi66
        Początki nałogu
        • 2005
        • 290

Od środy mam Wielki Post, więc może dobra rada dla wszystkich - postanowienie - powstrzymać się od testów na BF i FF. Chyba, że potraktujemy to jako umartwienie się. Ja baterie paluszki inne gadżety schowałem głęboko ...
        Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Komentarz

• ukA
          Bywalec
          • 2005
          • 186

Zamieszczone przez hofi66
          Od środy mam Wielki Post, więc może dobra rada dla wszystkich - postanowienie - powstrzymać się od testów na BF i FF. Chyba, że potraktujemy to jako umartwienie się. Ja baterie paluszki inne gadżety schowałem głęboko ...
          A potem wyciągamy.... pisanki !?
          Jak dla mnie to boczne AF-y mogły by nieistnieć, jade centralnym
          DAS APARAT

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Dla mnie istnieją, ale nie latam z linijką tylko zdjęcia robię

Komentarz

• kmleon
              Początki nałogu
              • 2007
              • 315

Okres kiespki do robienia zdjęć, więc czytam bez sensu CB i latam z linijkami, pudełkami i bateryjkami... Trochę mnie zmartwiło moje odkrycie, bo chętnie korzystałem z bocznych punktów, niestety ilość zdjęć z poprawnie ust. ostrością była niezbyt duża, co zrzucałem na karb mojego małego doświadczenia, złego trzymania aparatu itd. Czasem jeszcze starym przyzwyczajeniem przekadrowywałem z centralnego i wychodziło wtedy lepiej... No cóż przynajmniej poznałem wady swojego sprzętu i przy korzystaniu z bocznych pkt, muszę ostrość ustawiać na trochę inne punkty fotografowanego obiektu...

Z serwisem nie będę ryzykować, bo jeszcze mi coś popsują...

Pozdrawiam,
              kmleon

Komentarz

• albercikk
                Początki nałogu
                • 2006
                • 258

Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?, w 5D nie można polegać na bocznych AF a przekadrowywanie z Centralnego na przysłonach rzędu 1,4 czy 1,8 może zaowocować ostrością w innym punkcie niż planowaliśmy, Czyżby posługiwanie się bocznymi punktami AF w 40D można między bajki włożyć, a może to tylko odosobniony przypadek ?

Pozdrawiam
                - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez kmleon
                  zacząłem testy mojego 40D. Co się okazało - o ile punk AF środkowy jest OK jeśli chodzi o FF/BF, to już z pozostałymi nie jest za dobrze. Właściwie górny i dolny punkt są jeszcze w miarę akceptowalne, natomiast reszta ma permanentny FF i to taki, że właściwie nie da się ich używać z canon 50 f1.4. Lepiej - znacznie lepiej jest korzystać ze środkowego i przekadrowywać... Dzieje się tak na wszystkich moich obiektwach...
                  Prawie każdy obiektyw ma niższą rozdzielczość i różne osiowe wady optyczne wraz z oddalaniem się od środka obrazu, więc wiadomo że punkty poza centralnym będą działać już tylko z tego powodu gorzej. Otwarty 50 1.4 to mydło i aberracje, szczególnie pod światło. Drugi powód to taki że środkowy czujnik ma lepszą precyzję, szczególnie z jasnymi obiektywami <= f/2.8 i dlatego precyzyjniej ustawia ostrość. Z tego powodu boczne punkty AF w 5D są dla mnie nieużywalne a ich jedynym zastosowaniem jest wskazanie matrycowemu pomiarowi światłą która część obrazu jest najważniejsza przy naświetleniu.
                  Digart

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3609

Zamieszczone przez albercikk
                    Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?, w 5D nie można polegać na bocznych AF a przekadrowywanie z Centralnego na przysłonach rzędu 1,4 czy 1,8 może zaowocować ostrością w innym punkcie niż planowaliśmy, Czyżby posługiwanie się bocznymi punktami AF w 40D można między bajki włożyć, a może to tylko odosobniony przypadek ?
                    Na punkty boczne w 40d nie narzekam. W zestawie z 300/4 + 2x TC uzyskuję nimi lepsze rezultaty (szybkość, precyzja) niż punktem centralnym w 30d.

Komentarz

• tmaciak
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 610

Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?
                      Raczej nie. Ponieważ, jak to w modzie na forum, też ostatnio fociłem kartoniki i linijki to przy okazji stwierdziłem, że w niektórych warunkach na bocznych punktach lepiej łapałem ostrość niż na centralnym. Oczywiście za pomocą 40D. Ale jak napisał MMM powyżej, w przypadku 50/1.4 to może być loterią ze względu na to, że to taki obiektyw a nie inny, co ogólnie wiadomo jest.
                      Pozdrawiam, Tomek
                      Canon S-120PC II

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Jestem ciekawy czy to nagminne zachowanie 40D ?
                        Nie... to (testy na FF/BF), to nagminny błąd użytkowników lustrzanek .

Komentarz

• andrzej68
                          • 2006
                          • 10

Może i nie umiem fotografować. Nigdy (do czasu zakupu 40D) nie fotografowałem tablic ani linijek bo nie miałem takiej potrzeby. Af z 350D nie sprawiał mi kłopotów. Po zakupie 40D poszedłem na imprezę żeby go wypróbować. Obiektyw Tamron 17-50 F2,8, Który z 350D dobrze współpracował. Po przyjściu do domu załamałem się. Przykładowe zdjęcie http://members.chello.pl/a.ciez/1489.JPG .Wszystkie takie wyszły. Myśle sobie pewmie obiektyw zły trzeba zmienić. Byłem dziś w sklepie z zamiarem kupienia C EF-S 17-55 mm F2.8 IS podpinam do aparatu robie zdjęcia testowe i ostrzy bliżej niż powinien. Nie kupiłem bo wydaje mi się że głupio zaraz po zakupie jechać do Warszawy aby mi zkalibrowali body lub obiektyw.
                          Już sam nie wiem co jest walnięte, ale problem chyba jest i to nie tylko przy fotografowaniu linijek i tablic testowych.

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Uff, ostrość na tym zdjęciu ustawiona jest na ...różę na brzegu kadru (mniej więcej, bo i ona nie jest ostra). Przy czasie 1/60 wyszedł ci okropny przepał. Nie wiem jak miałeś ustawiony AF - który z punktów?

Komentarz

• andrzej68
                              • 2006
                              • 10

wybór był automatyczny a punkty aparat wybrał na marynarce chłopaka po lewej stronie drugi punkt to spodnie tego samego chłopaka. Oczywiście w tym miejscu nie jest wcale ostro

Komentarz

Pracuję...