40D i 430EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maku70
    Coś już napisał
    • 2005
    • 66

40D i 430EX

Mam następujący problem: instrukcja aparatu, o ile dobrze ją rozumiem sugeruje, że z poziomu menu "lampa błyskowa zew." mogę dokonywać wszystkich nastaw w lampie. Niestety tak nie jest, np. zmieniać kurtynę muszę w lampie, a w aparacie wyświetla się tylko info, o aktualnej nastawie. Nie mam również nastaw Cf. Czy tak powinno być ?
    coś o mnie http://web.mac.com/tmaku/
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Funkcje, którymi możemy sterować z poziomu aparatu zależą od rodzaju body. Chyba najwięcej pod tym względem oferują nowe jedynki Ale druga kurtynę powinno się dać ustawić u Ciebie w funkcjach CF aparatu.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• Maku70
      Coś już napisał
      • 2005
      • 66

Hym, niby dużo widać, ale więcej jest na szaro Może ktoś, kto ma taki sam zestaw będzie tak dobry i sprawdzi u siebie?

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez Maku70
        Hym, niby dużo widać, ale więcej jest na szaro Może ktoś, kto ma taki sam zestaw będzie tak dobry i sprawdzi u siebie?
        U mnie jest tak samo (40D + 430EX) i wynika to z priorytetu lampy. Jeśli podłączysz prostsze lampy: 380EX lub 420EX to funkcje powinny działać z poziomu aparatu.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Maku70
          Coś już napisał
          • 2005
          • 66

Uff, dzięki wielkie czyli wszystko działa dobrze

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Maku70
            Mam następujący problem: instrukcja aparatu, o ile dobrze ją rozumiem sugeruje, że z poziomu menu "lampa błyskowa zew." mogę dokonywać wszystkich nastaw w lampie.
            To menu działa tylko z 580EX II .

Komentarz

• Maku70
              Coś już napisał
              • 2005
              • 66

z 430 częściowo

Komentarz

• piszczal
                Początki nałogu
                • 2006
                • 459

czy 40d z 420 EX nie da się ustawić błysku na zamknięcie migawki?
                Mam wrażenie że kiedyś to ustawiałem a teraz nie mam wejścia do tego menu? Pojawia się komunikat że lampa wyłączona albo nieprawidłowa.
                Zastrzegam że jest wlączona.

Pozdrawiam
                aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• miszaqq
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 678

z 580 EX mkII mozna sterowac wszystkimi dostepnymi funkcjami, natomiast z 430EX 3 gorne sa szare (niedostepne) i mozna korygowac tylko Flash Exp. Comp oraz tryb E-TTL II (evaluative lub average) i tyle. Tak samo z 430EX mk I nie mozna regulowac jej C.Fn, natomiast po podlaczeniu 580EX mk II mamy ladnie wyswietlone i co najwazniejsze OPISANE C.Fn w menu aparatu, wiec nie trzeba pameietac ktora C.Fn jest do czego - bardzo pozyteczny bajer
                  EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• jaszczur78
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 27

Witam!

To mój pierwszy post, chodź forum śledzę od dawna, więc witam wszystkich użytkowników.

Mam 40D i 580 EX II i całe sterowanie lampą można ustawić w aparacie, łącznie z C Fn pięknie opisanymi po polsku. Zgodnie z instrukcją, nastawy na lampie mają priorytet nad tymi w aparacie. Domyślam się że 430 EX nie obsługuje tej funkcji i trzeba mieszać na lampie.
                    Canon 40D

Komentarz

• jacula
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 319

430ex mk II tez podobno mozna w pelni sterowac z aparatu - sprawdzal to ktos?

Komentarz

Pracuję...