Jaka jest różnica między NDx4 a NDx8, wiem, że różnią się ilością powłok, ale czym to się różni w praktyce i jakie ma to zastosowanie?
Filtry ND
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Skąd Ci to przyszło do głowy ? Owszem mogą się różnić jeśli będą innego producenta/typu ale na pewno nie wpłynie to na oznaczeni krotności ND
ND4 mniej wydłuża czas ekspozycji ND8 bardziej, bo jest ciemniejszy i przepuszcza mniej światła....ale czym to się różni w praktyce i jakie ma to zastosowanie?
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthre...ht=filtr+szary
http://www.canon-board.info/showthre...ht=filtr+szaryOstatnio edytowany przez MacGyver; 5293.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj -
nie ilością powłok tylko tak jak by ciemnościa...
różnica miedzy 4 a 8 jest albo 2 razy dłuższa expozycja będzie (przy tej samej przesłonie) albo dwa razy mniejsza wartość przesłony dla tego samego czasu
to taka zasada ale gdzięs chyba na tym forum czytąłem fajny post o tych filtrach dokładnie wyjaśniający co i jak - poszukaj sobie..Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.Komentarz
-
Akustyk, ciekawa informacja, nigdy tego nie porównywałem ale skoro masz takei obserwacje to wierzę.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Mam jeden nakręcany filtr ND8, radziecki 77mm. Nie używałem go zbyt wiele, ale na tym co zrobiłem specjalnego wpływu na kolorystykę nie zauważyłem. Trudno mi natomiast powiedzieć jak jest z filtrami obecnych producentów.Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
-
-
ale robiles troche zdjec porownawczych z filtrem i bez, ze piszesz taka opinie?
Hoya ND8 ma zauwazalny "buraczkowy" zafarb. sa sceny na ktorych to nie wyjdzie a sa takie, na ktorych jest to mocno zauwazalne. najlepiej zrobic zdjecia bladym switem lub po zachodzie slonca, zeby na niebie byl gradient od czerwieni, przez zolcienie do blekitu i granatu. wyraznie widac na tym gdzie i jak roznia sie kolory bez filtra i z filtrem.
podobny efekt jest przy uzywaniu ND8 do Cokina P (tak sam Cokin, jak i PPL jak i "Made i P.R.C." z allegro). dla odmiany, np. Hitech ND1.2 (czyli ND 16 w notacji liniowej) jest lekko chlodny i robione nim zdjecia moga wpadac w zimny blekit/cyjan.
przy czym to niekoniecznie jest wada. to jest efekt, dzieki ktoremu mozna czasem zrobic ciekawsze zdjecia. mozna to traktowac jako filtr wydluzajacy ekspozycje i jednoczesnie modyfikujacy kolory. a poniewaz tam gdzie stosuje sie filtry ND czesto ocieplenie barw pozytywnie wplywa na zdjecie...
jedno malutkie sprostowanie, zeby byla pelna jasnosc sytuacji: filtr przyciemniajacy jaki wiekszosc producentow sprzedaje pod nazwa "ND" to filtr, ktory tlumi poszczegolne skladowe spektrum swiatla. przy czym, tlumienie nie jest idealnie rownomierne w calym spektrum, a na dodatek czesto zupelnie nie obejmuje podczerwieni. z tej nierownomiernosci wynika rozna kolorystyka pewnych scen przy fotografowaniu z filtrem lub bez. pisze "pewnych scen", bo nie zawsze jest to widoczne. najprostsza analogia niech beda filtry do fotografii czarno-bialej: zielony zastosowany do sfotografowania lasu pozostanie praktycznie bez wplywu na ujecie, natomiast przy portretowaniu okaze sie fenomenalnym wyborem. podobnie, przecietny filtr przyciemniajacy, ktory "slabiej" reaguje na fragment "czerwony/purpurowy" spektrum swiatla, w scenie o malo istotnych barwach cieplych bedzie wydawal sie neutralny, ale dla odmiany w innych scenach spowoduje silna modyfikacje barw.
EDIT: zeby byl dobry przyklad o czym mowa - dwa zdjecia z filtrem ND8 (uzytym z premedytacja "Made in ROC" z allegro
) i bez filtra. ekspozycja: 5s@f/11, 20s@f/8 (mozna policzyc, ze rownie obfite naswietlenie, z dokladnoscia do gestosci filtra).
1. bez filtra przyciemniajacego
2. z filtrem przyciemniajacym
ujecia po zachodzie slonca, dzieli je okolo 2 minut. za malo, zeby same z siebie powstawaly takie roznice w kolorach
wywolane z dokladnie tymi samymi parametrami ACR. uprzedzajac pytanie: tak, mozna skorygowac balans bieli. to nadal nie da takich samych kolorow na zdjeciu z filtrem przyciemniajacym
ale wlasnie dlatego go tu uzylem
Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Wybór akcesoriów fotograficzny, z zastosowaniem wyłącznie kryterium ceny, jest dalece niefortunny.
Czy jeśli chciałbyś mieć filtr do fotografii pejzażowej to zamiast polarka lub szarej połówki kupisz UV-kę, bo jest najtańsza ?Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz

Komentarz