Canon 40D/50D i co do niego? - zestaw na początek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Barlog
    • 2007
    • 10

Canon 40D/50D i co do niego? - zestaw na początek

Witam Wszystkich,

Zamierzam pozbyć się swojego dotychczasowego aparatu (Sony A100 + Kit) i zakupić/ wejść w system Canon.
    Myślę intensywnie o Canonie 40D. Proszę o podpowiedź jaki standardowy zoom polecacie na początek do tego aparatu. Chciałbym kupić coś (szkło) tak do kwoty 1500 zł i nie chciałbym żałować wyboru.
    Myślałem o takim szkle:

co o nim sądzicie ? Miał ktoś z was takie ?

Ewentualnie co by tu założyć innego by uzyskać ekwiwalent zbliżony do szkieł kitowych a jakość wyższą (może jakaś Sigma, Tamron...) ?

Dziękuję i pozdrawiam
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

poszukaj sobie "..co do 20D i 30D.." i bedziesz miał to samo, a w cenie ok 1500 to tamron 17-50. Acha i sklep nie za bardzo polecam...;(

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

cokolwiek kupisz i tak ostatecznie czytając CB wylądujesz z Elką na body
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

Zamieszczone przez piszczal
        świąta prawda...
        i dlatego nie wiem czy od razu (bez pośrednich strat związanych z zakupem i sprzedażą) kupić eLkę i cieszyć sie i nie bać że za pół roku drugi raz wyrobi sie pierścień, czy że jest problem bo canon serwis nie skalibruje ci szkła do body a tamron będzie ci chciał ustawić body do swojego szkła, a potem nic do niczego nie bedzie pasować...;(

Komentarz

• Barlog
          • 2007
          • 10

Taa, jednak muszę iść na kompromis jeśli chodzi o koszt zakupu.
          ten obiektyw, który podałem w linku za optyczne.pl zebrał pozytywne noty.
          Jednak może ktoś z użytkowników forum używał tego obiektywu...

Lka-chętnie jednak jeszcze nie teraz...

Komentarz

• piszczal
            Początki nałogu
            • 2006
            • 459

wiesz co? nie bądz uparciuchem i posłuchaj osób, które przeszły tę drogę przed Tobą.
            Jeśli masz już 1500 zł, to skombinuj jeszcze kilka stów i zamów 17-40L.
            Albo weź sobie z RTV EURO kredyt 0% na pozostałą część.
            W innym wypadku kup co tam chcesz innego i zapamiętaj ten wątek ;-P
            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• toras
              Coś już napisał
              • 2007
              • 60

wiesz co? nie bądz uparciuchem i posłuchaj osób, które przeszły tę drogę przed Tobą.
              Jeśli masz już 1500 zł, to skombinuj jeszcze kilka stów i zamów 17-40L.
              Albo weź sobie z RTV EURO kredyt 0% na pozostałą część.
              W innym wypadku kup co tam chcesz innego i zapamiętaj ten wątek ;-P
              Mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to święte słowa;-) Równiez przechodziłęm tę drogę i ze swojego doświadczenia mogę jedynie dodać, że jak jeszcze nie stoisz dobrze finansowo to kupuj uzywane szkła, bo i tak będą one przejściowe, a dzięki temu nie stracisz za duzo przy ich sprzedaży. Ale fakt jest faktem, iż lepiej skądś "wyczarować" i dołożyć do elki. Ja posiłkowałem się kredytem, bo wiem że w normalny sposób bym nie nazbierał;-)
              Arek 'Toras' Torski
              www.torski.pl
              gg: 618250, 30d + 300v + 600d + 24-105 L f4.0

Komentarz

• Nevermind
                Bywalec
                • 2007
                • 135

Kup 10d i 24-70/2,8L będziesz IMO bardziej zadowolony, za tą samą kasę. Śmiem twierdzić , że jednak puszka to sprawa baardzo drugorzędna.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Albo jeszcze lepiej 35/1,4L
                Ostatnio edytowany przez Nevermind; 9063. Powód: Automerged Doublepost
                Power of lenses

Komentarz

• tomek1906
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 217

Barlog, miałem ten obiektyw przez ponad rok. Kupiłem w hurtowni w Polsce. Kilka sprawdziłem zanin kupiłem. Rozstrzał był spory , zakładam że wybrałem najlepszy z tej partii. Też wiele się naczytałem zanim go kupiłem , zwykle były to pozytywne opinie. Trwała metalowa obudowa, naprawdę dobre wykonanie, robi solidne wrażenie Jako spacerzoom na początek sprawdzał się dobrze , niestety po kilku miesiącach zacząłem dostrzegać mankamenty. Obiektyw sam się wysuwa po dłuższej eksploatacji , na pełnej dziurze mój egzemplarz (w necie się w większości potwierdza) poprostu sobie nie radził, po domknięciu było przyzwoicie. Jeśli szukasz czegoś przeciętnego i jesteś pewny że apetyt nie wzrośnie to śmiało kupuj, obawiam się jednak że będzie tak jak koledzy wyżej piszą... , kupisz tanio -> kupisz dwa razy Starałem się oszczedzać na każdym szkle przy pierwszym zakupie - nie mam już żadnego z nich...
                  pozbyłem się 24-85 ,75 - 300, 100-300. nie mam teraz zooma na średnim zakresie , wolałem kupić stałkę 50. jak wpadnie trochę grosza na pewno kupię zoom na środek .... w zależności ile go wpadnie to będzie to 24-105L lub 24 - 70L. Jeśli musisz się zmieścić w 1500 ( 24-85 , w dobrym stanie upolujesz na allegro za 650) to chyba powinieneś pomyśleć o czymś spoza ofert canona. wałkowany na każdą stronę jest temat tamrona , ale tu się nie wypowiadam , nie miałem.
                  a...! jeśli chcesz RAWy to napisz , archiwizuję prawie wszystko więc znajdzie się coś od makro po krajobraz
                  Ostatnio edytowany przez tomek1906; 12191. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Zamieszczone przez Nevermind
                    Kup 10d i 24-70/2,8L będziesz IMO bardziej zadowolony, za tą samą kasę. Śmiem twierdzić , że jednak puszka to sprawa baardzo drugorzędna.
                    Albo jeszcze lepiej 35/1,4L

Tak było ale przy analogach ( liczyło się szkło i film ) niestety teraz film to matryca i decyzja o jej wyborze ma bardzo duży wpływ na jakość zdjęć ( wystarczy porównywać 5D do 400D ).
                    Co do głównego pytania to troche mnie dziwi takie podejście do sprawy - szkło powinno się wybierać głównie pod względem tematu jaki chcemy nim fotografować a dopiero potem pod względem puszki.
                    Ale jeżeli chodzi o szkło standardowe to zgadzam się z poprzednikami 17-50 tamron ( świetny optycznie ale gorszy pod względem wykonania i komfortu pracy ) albo canon17-40 4,0L Ideałem ideałem pod cropa było by canon17-55 2,8 ale to już inna bajka cenowa

Komentarz

• Nevermind
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 135

Zamieszczone przez paweleverest
                      Tak było ale przy analogach ( liczyło się szkło i film ) niestety teraz film to matryca i decyzja o jej wyborze ma bardzo duży wpływ na jakość zdjęć ( wystarczy porównywać 5D do 400D ).

Czy wyczujesz na zdjęciu czy było robione 40d, 10d, 300d czy 1d mk II ? Chyba nie. A rozpoznasz które foto było robione KITem , a które 35/1,4 L ? Bo ja tak
                      Power of lenses

Komentarz

• paweleverest
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1138

Zamieszczone przez Nevermind
                        Czy wyczujesz na zdjęciu czy było robione 40d, 10d, 300d czy 1d mk II ? Chyba nie. A rozpoznasz które foto było robione KITem , a które 35/1,4 L ? Bo ja tak
                        ale które było robieone 5D a które 30D rozpoznam nie mówiąc już o takich ropiętościach jakościowych o jakich ty piszesz porównując 35 1,4 do kita bo wyedy 5d trzeba by było porównywać do jakiegoś powershota A i nie staraj się żle interpretować mojej poprzedniej wypowiedzi gdyż napewno nie twierdze że dobre szkło nie wpływa na jaksc
                        Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

• Marcin Kułak
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 42

:grin: Dokładnie...
                          Właśnie dołączyłem do szczęśliwego grona posiadaczy 40d w połączeniu z 17-40.
                          Pierwsze dni użytkowania pokazują, że to zestaw bardzo dobry :-D

Komentarz

• pst
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 560

z tego co pobieznie sprawdziłem na allegro to 40d jest za ~4kpln
                            5d jest za ~6kpln

gdy ja wchodziłem w system canon i zaczynałem z pierwsza lustrzanką to zakupiłem 300d bo nawet nie wiedziałem czy lustro mnie wciagnie - w ostatecznosci gdybym sprzedał 300d to straciłbym ~600pln, to byłoby 'oplatą' za rok uzytkowania

nie mierzyłem w 30d choc bylo mnie na to stac - 300d + kit + pozniej tam 28-75 pozwoliło mi okreslic dokladnie czego mi brak i teraz systematycznie zmieniam zabawki

jesli miałbym wejsc w nowy system i mierzyc od razu w 40D to wziąłbym pod uwagę innerozwiązanie: albo 5d (to opcja swiadomego fotografa ktory wie co bedzie robil) albo wziąłbym 30d (cenowo mniej niz 40d a wystarczyloby na lepsze szkło)
                            wiem, wiem zaraz mnie pojedziecie ze forumowicz mowil ze sa ograniczenia finansowe... ale jak ktos juz tu podkreslil kupujac teraz cos gorszego (bo taniej) to nawet jak za rok kupisz okazyjnie elke to i tak bedziesz do tyłu :-)

moje motoo jest proste - kupowac najpierw dobre szkła do tego typu fotografii jaka uprawiam a pozniej do tego szkla dokupic body
                            szklo bedziesz miec na lata

Komentarz

• Max_im
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 668

bardzo podoba mi się rada
                              dlatego jak nie wiadomo co to Kit (to taka zaślepka na body przed Elką)
                              Przynajmniej po to, żeby zorientować się w potrzebach ogniskowych
                              ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

Pracuję...