Wpływ fal dźwiękowych na lustrzankę...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leonerado

Wpływ fal dźwiękowych na lustrzankę...

Cześć!
    Ostatnio podjąłem się pewnych stałych zleceń- fotografia nowo otwieranych lokali do reklamy internetowej oraz zdjęcia z imprez. Fotki lokali?- Żaden problem. Natomiast wczorar byłem na imprezie fotografować. Pomijam fakt, że jak się ma sprzęt jak dla mnie drogi (400D) to strach mi trochę łazić między wypitymi lub zajaranymi aby nie potrącili mi lampy lub nie wyłamali obiektywu. Najbardziej przy tym zastanawia mnie fak, czy jak z kolumn popłynął dźwiek od którego mi aż flaki w środku walały się na wszystkie strony świata, to czy również przy tym wewnątrz lustrzany coś może się dziać? Czy mocne fale dźwiękowe mogą mieć wpływ na matrycę, matówkę, itp,? Czy przesadzam? Pytam bo serio chciałbym to wiedzieć. Wolę zrezygnować z fuchy za kiepskie pieniądze niż stracić sprzęt.
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

teoretycznie fale dzwiekowe jako nosnik energii moga oddzialywac negatywnie na konstrukcje mechaniczna aparatu, aczkolwiek nigdy nie spotkalem sie ani w praktyce ani w literaturze z takim przypadkiem. Z wlasnego doswiadczenia, robilem zdjecia stojac przed strzelajacym "leopardem" - lekko z boku od linii strzalu (w takim ostrym bajdewindzie ). Efekt jakby ktos zdzielil czlowieka workiem piachu, ustac ciezka ale na sprzecie nie zrobilo to zadnego widocznego wrazenia.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• leonerado

Dzięki za informacje!

Komentarz

• Jacek Deka
        Początki nałogu
        • 2006
        • 356

Wibracje dobrze wpływają na czyszczenie matrycy .

Komentarz

• Krzysztof Bieliński
          Bywalec
          • 2007
          • 178

Zamieszczone przez Jacek Deka
          Wibracje dobrze wpływają na czyszczenie matrycy .
          Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
          Strona: www.fotografiateatralna.pl

Komentarz

• Adam Kasprzak
            Początki nałogu
            • 2007
            • 278

prędzej Ci wyłamią lampę*niż obiektyw
            uważaj tylko, żeby Ci piwa na aparat nie wylali o resztę*się nie martw.
            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• illy
              Bywalec
              • 2007
              • 146

nom, piwo i machajacy konczynami uczestnicy imprezy to najwieksze zagrozenie

Komentarz

• leonerado

Dzięki? :-)

Komentarz

• adam_k
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 235

nie wiem czy czasem jeśli będziesz stał przy samej kolumnie
                  głośnikowej to pole magnetyczne nie będzie działało negatywnie na matrycę. Tam są magnesy wielkości pizzy
                  a jest ich kilka

Komentarz

• MuNiO

Zamieszczone przez adam_k
                    nie wiem czy czasem jeśli będziesz stał przy samej kolumnie
                    głośnikowej to pole magnetyczne nie będzie działało negatywnie na matrycę.
                    bzdura

QUOTE=adam_k;404943]Tam są magnesy wielkości pizzy
                    a jest ich kilka[/QUOTE]

kolejna bzdura

Komentarz

• chavez
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 337

Jakbyś wiedział jak lustro wali w korpus to byś się przestał przejmować falami dźwiękowymi .

Komentarz

• kompi
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 55

Ja robiłem zdjęcia z wieży na której anten nadawczych było jak bąbek na choince. jedna obok drugiej.

i w kilku miejscach pole magnetyczne było tak silne (tak mi się wydaje)
                        że aparat mi się blokował. (elektronika) gdy się obróciłem w inne miejsce aparat działał, a w tych kilku miejscach wariował. Więc pole magnetyczne jak najbardziej ma wpływ na elektronikę.
                        Ostatnio edytowany przez kompi; 9798.
                        http://pano360.pl |
                        Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Komentarz

• Yenox
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

O aparat jak widać nie martw się, ale za to zadbaj o słuch - Etymotic Research ER20 to dość dobre 'zatyczki' na roznego rodzaju koncerty. polecam
                          Pozdrawiam,
                          Michał

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Zamieszczone przez kompi
                            i w kilku miejscach pole magnetyczne było tak silne (tak mi się wydaje) że aparat mi się blokował. (elektronika) gdy się obróciłem w inne miejsce aparat działał, a w tych kilku miejscach wariował. Więc pole magnetyczne jak najbardziej ma wpływ na elektronikę.
                            Mylisz pojęcia. Anteny nie mają nic wspólnego z polem magnetycznym.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• CYNIG
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 694

Zamieszczone przez piast9
                              Mylisz pojęcia. Anteny nie mają nic wspólnego z polem magnetycznym.
                              I tak i nie

Uscislajac anteny nadawcze maja za zadanie wyemitowac z maksymalna sprawnoscia "fale radiowe" czyli wlasnie generuja pole elektromagnetyczne. Czyli jedna ze skladowych jest to nieszczesne pole magnetyczne.
                              Jednak w przypadku pracy w poblizu anten nadawczych stawiam na to ze indukowaly ci sie napiecia na elektronice aparatu co powodowalo jego oglupienie.
                              https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

Pracuję...