5D czy D3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koniecpolska
    Początki nałogu
    • 2007
    • 288

5D czy D3

Przyszła pora na Telestwora ... tzn. chciałem powiedzieć na FF :-)

Zastanawiam się nad dwoma typami:

Canon 5D plus 24-70/2.8 L, który można kupić za 10 000zł (nowy z gwarancją)
    oraz
    Nikon D3 plus 24-70/2.8, za który trzeba zapłacić 2x więcej ...:-((( czyli 20 000zł.

I teraz pytania:

1. Czy zyskuję za te dodatkowe 10000zł u Nikona?
    a) lepszy AF (robię chałtury na imprezach firmowych, czasami śluby i inne uroczystości. Nie zajmuję się reporterką.)
    b) szczelność korpusu (fotki na wczasach, wycieczkach, spacerach - słowem aparat jest dość często na polu/dworze)
    c) lepszy błysk - lubię używać flesza (doświetlanie w terenie czyli błysk z krótkim czasem migawki, fotki w studio - cenię sobie łatwość zmian nastaw flesza - naczytałem się o "słabości" Canona w tej dziedzinie)
    d) wyższe użyteczne ISO
    e) ergonomię
    f) może coś Wam innego przychodzi do głowy (bezprzewodowe sterowanie błyskiem, justowanie AF w body)

2. Chciałbym obniżyć koszty zestawu Nikona, czy zmieniając N 24-70/2.8 na:
    a) Nikkora 24-85/2.8-4
    b) Nikkora 24-120/3.5-5.6 VR
    c) Sigmę 24-70/2.8
    dużo tracę? (niestety w Nikonie jest drożej)

3. Czy jakość generowanego obrazu przez obie puszki odbiega od siebie?

4. Powiedzcie, ale szczerze, jak to jest z dobieraniem obiektywów do body w aspekcie tzw. potencjalnego niedopasowania skutkującego wadami typu AF/FF czy też "pomyłkami" AF ?

Jeśli macie inne "za i przeciw" to będe wdzięczny za ich naświetlenie.

PS
    Szkła, które mam nie będą pasowały do FF.
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Chcesz kupić korpus za 15k i dokładać do niego badziewne szkło? Stracisz co najmniej kilka zalet puszki m.in. szybkość ostrzenia. Jak już inwestujesz tyle to szarpnij sie na dodatkowe 5k.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• pattom
      Coś już napisał
      • 2007
      • 61

Zamieszczone przez koniecpolska

??? a co to za cena?
      Ja kilkanaście dni temu kupiłem nowy z gwarancją za 6200 a jeszcze dostaną zwrot 770 od Canona.

Jak masz kasę to D3 nie ma co pitolić.
      Nikkora 24-85/2.8-4 to gniot.
      Ostatnio edytowany przez pattom; 13741.
      pattom

Komentarz

• chuckyy
        Początki nałogu
        • 2005
        • 482

Zamieszczone przez pattom
        ??? a co to za cena?
        Ja kilkanaście dni temu kupiłem nowy z gwarancją za 6200 a jeszcze dostaną zwrot 770 od Canona.

Jak masz kasę to D3 nie ma co pitolić.
        Nikkora 24-85/2.8-4 to gniot.
        Canona razem z obiektywem kupiłes za 6200? )) A zwrot tylko za puszkę dostałeś? czytaj ze zrozumieniem
        | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• pattom
          Coś już napisał
          • 2007
          • 61

Zamieszczone przez chuckyy
          Canona razem z obiektywem kupiłes za 6200? )) A zwrot tylko za puszkę dostałeś? czytaj ze zrozumieniem
          racja umknął mi ten 24-70/2.8 L
          pattom

Komentarz

• Richie
            Uzależniony
            • 2006
            • 625

5D ( 6200-770=5430 ) + 24-70/2,8L ( 3800-3900) = ok 9250zł wiec jeszcze sporo mniej niż 10tyś. Za resztę z 20tyś masz kilka ciekawych stałeczek do 5D a wtedy to jest ogień.
            Richie
            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• iktorn92
              Uzależniony
              • 2007
              • 605

Ergonomia mówisz...ehh i tu ja się nie zgodzę bo to jest kwestia gustu przyzwyczajeń. Miałem w łapach d80 i 20d (wiem nie ta klasa itd) i robiąc fotki d80 nie potrafiłem zmienić punktu AF!!! nie coś że głupi itd tylko nie wiedziełem jak. Wiem że D3 jest ergonomiczne lepszy itd ale 5d też jest spoko nie można narzekać. policz sobie za 5d dajesz z tym szkłem 9500 a za d3 dajesz tak koło 20tys. jeżeli masz te 20 to ok a jak nie np masz 15 to ja bym brał 5d +24-70 2.8 + jakieś fajne szkiełka.
              Flickr
              Portfolio Ślubne

Komentarz

• wojkij
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1915

D3 + 24-70 = ~20000zl

5d(5500) + 24-70(3800) + 35L(4200) + 135L(3500) + ex580 II (1600)=~18600zl cashback odliczony ale mozna jeszcze taniej np od tipow.

Czyli jeszcze na karty, filtry i plecaki zostaje...

Teraz sam sobie odpowiedz co Ci bardziej pasuje
                Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                www.kwapisz.org

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

oraz
                  Nikon D3 plus 24-70/2.8, za który trzeba zapłacić 2x więcej ...:-((( czyli 20 000zł.
                  teraz pytania:

.
                  Jesli nie masz jakiegos mega cisnienia na ten zakup, to bym jednak do tego 24 stycznia poczekal. Wiesc gminna niesie, ze beda siakies nowe puszki od Canona. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze bedzie 5d MKII czy jak toto sie tam bedzie zwalo.

Przy takim wyborze jak wyzej, bez wahania bralbym opcje 1. z dodatkowymi stalkami za 10.000 ;-)))) 5D z 35L czy 135L zrobisz zdecydowanie lepsze zdjecie niz z D3 ze sloikiem.

Marcin
                  Ostatnio edytowany przez mjastrzebski; 1817.
                  Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Arche121
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 288

Zamieszczone przez wojkij
                    D3 + 24-70 = ~20000zl

5d(5500) + 24-70(3800) + 35L(4200) + 135L(3500) + ex580 II (1600)=~18600zl cashback odliczony ale mozna jeszcze taniej np od tipow.

Czyli jeszcze na karty, filtry i plecaki zostaje...

Teraz sam sobie odpowiedz co Ci bardziej pasuje
                    Jesli miałbym wybierac miedzy tymi dwoma zestawami to bedzie to opcja nr.2
                    Niemnie jednak D3 to wypasiony sprzecik,ale trzeba jeszcze mieć co wkręcić do niego-nikonowskie stałki lub ich brak nie dorastaja Canonowskim.
                    Pewnie wkrótce doczekamy sie stałek od Nikorra,ale na dzien dzisiejszy nie ma fajnych.
                    W cenie zestawu 1 masz zacny komplecik i moim zdaniem na fotki ,ktore pstrykasz powinien wystarczyc...

Komentarz

• MARANTZ
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 928

Ja mam ogromne parcie na D3 bo robiłem zdjęcia tym cudem i jestem w nim zakochany. ALe ja czasami robię też inną niż ślubna reporterkę. 5D to świetny aparat i na ceremonię ślubną wystarczy (szczególnie gdybyś oprócz 24-70 L kupił sobie 35L i 135L - wtedy masz wypas). Największą wadą 5D przy ślubach jest słaby w porównaniu do D3 układ AF. Nie chodzi tutaj tylko o "stojankę" w kościele (choć też), wesele, tańce itd. to jest największy kłopot. Tutaj AF Canona daje często ciała. Dlatego warto chyba poczekać miesiąc na ewentualnego następcę 5D. Jeżeli układ AF poprawią to wtedy do zdjęć ślubnych taki aparat jest luksusowy. Przy typowej reporterce Nikon D3 wygywa w cuglach i nawet nie można tych korpusów ze sobą porównywać. Nie ta klasa, nie ten poziom.
                      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• maxbmx
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 364

d3 kontra 5d to jak 1ds kontra d200
                        Moje zdjęcia
                        RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• adam_k
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 235

Zamieszczone przez maxbmx
                          d3 kontra 5d to jak 1ds kontra d200
                          dobre:-P ale dla niektórych ma to sens i porównują np. opla astrę 1.4 z bmw 7 i astra wygrywa bo mniej pali części tańsze i łatwiej parkować :-P tak to się ludzie pocieszają czasami.

5D z D3 można tylko spróbować porównać obrazowo bo puszkowo to tylko 1DS mk3 vs D3 i wtedy D3 już tak wspaniale nie wypada

Komentarz

• Quadrifoglio
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

Zamieszczone przez adam_k
                            dobre:-P ale dla niektórych ma to sens i porównują np. opla astrę 1.4 z bmw 7 i astra wygrywa bo mniej pali części tańsze i łatwiej parkować :-P tak to się ludzie pocieszają czasami.

5D z D3 można tylko spróbować porównać obrazowo bo puszkowo to tylko 1DS mk3 vs D3 i wtedy D3 już tak wspaniale nie wypada

A cenowo ?
                            Kolejny IMO bzdurny temat. Bo niby wg jakich kryteriów ma być to porównanie ? "Adam Mickiewicz najlepszym poetą był " ?
                            http://praca-magisterska.info
                            http://alfetta.pl

Komentarz

• kadr.org.pl

Chyba jednak trzeba sobie postawić najpierw kilka pytań, a potem na nie sumiennie i szczerze odpowiedzieć... Np. Do czego ten zestaw, jaki rodzaj fotografii Cię interesuje, i jakiego rodzeju efektów spodziewać się chcesz po szkłach, czy np. wiele razy brakowało Ci światła, czy GO? Przy FF wiele spraw od razu się uprości (korzystanie z większych ISO, mniejsze GO i zdecydowanie chyba IMHO ładniejszy BOKEH)...Ale bez podania Twojego zorientowania się na którąś z dziedzin foto - będziesz miał dalej dylemat.
                              Obydwie puszki mają swoje zalety ale raczej się uzupełniają czyli są komplementarne bardziej niż substytucyjne
                              Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...