Przedłużenie gwarancji - zakup w RTV-EURO-AGD - czy ktoś korzystał ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woyd
    Początki nałogu
    • 2005
    • 488

Przedłużenie gwarancji - zakup w RTV-EURO-AGD - czy ktoś korzystał ??

Witam

Tydzień temu wziąłem na raty 40D w RTV-EURO-AGD. Przy składaniu wniosku okazało się, że muszę wykupić ubezpieczenie kredytu (24% sprzętu) albo "przedłuzoną gwarancję" (ok. 14%), aby w ogóle móc wziąść sprzęt na raty. Wybrałem "przedłużoną gwarancję", bo uznałem, że praktyczniejsza. W domu poczytałem, że mam prawo w ciągu 30dni wycofać się z tego.

Mam więc do Was pytanie - czy ktoś korzystał z takiej formy przedłużonej gwarancji?? W umowie napisano, że gwarancja jest w zakresie "podstawowym", na 2 lata. Pani z obsługi poinformowała mnie, że działa to tak samo jak normalna gwarancja - ja dostarczam sprzęt do serwisu a ubezpieczyciel pokrywa koszty do wartości aparatu (4195zł).

Czy i jakie są Wasze doświadczenia w tej dziedzinie ??

Pozdrawiam
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
  • yogur
    Coś już napisał
    • 2006
    • 57

Hej, też tam kupowałem i ubezpieczenie kredytu lub dłuższa gwarancja to możliwość a nie obowiązek. Jestem tego pewien gdyż mi to proponowano i nie wybrałem żadnej z opcji co nie przeszkodziło zakupowi. Więc jeśli wiele to kosztowało i jest opcja rezygnacji to może warto się zastanowić. pzdr
    www.maciejjellonek-art.com www.photo-petitart.com
    www.plfoto.com/157245/autor.html

Komentarz

• woyd
      Początki nałogu
      • 2005
      • 488

Tak, ale chodzi mi też o to, czy ktoś, kto wykupił taką opcję korzystał z niej.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• mario_n
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 29

Zamieszczone przez woyd
        Przy składaniu wniosku okazało się, że muszę wykupić ubezpieczenie kredytu (24% sprzętu) albo "przedłuzoną gwarancję" (ok. 14%), aby w ogóle móc wziąść sprzęt na raty.
        Może nie do końca odpowiadam na pytanie, ale też tam kupowałem body na raty i wcale nie musiałem wykupywać dodatkowej opcji. Owszem, pani zaproponowała, ale nie skorzystałem.

Pozdrawiam

Komentarz

• DGV
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 26

no ja mam nadzieje ze nie skorzystam z gwarancji chyba troche to body (40D) za mlode zeby z tego skorzystac ja przedluzylem na 3 lata.. ale zadnego przymusu nie bylo.
          len patentowany :wink:
          EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapał

Komentarz

• TSR

Ja bralem na 400d w Alianz ale jak to bezie dzialc to nie wiem, bo nawet canon nie przyznaje sie do wad;/ wiec licho bedzie lepiej ubezpieczyc aparat od NW

Komentarz

• niemar
              Coś już napisał
              • 2007
              • 56

Czy kupując obiektyw w Polsce (internetowo) można wykupić dłuższą gwarancję?
              C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• Joshec
                Bywalec
                • 2006
                • 167

Z tego co pamiętam to "przedłużenie gwarancji" to nic innego jak dodatkowe ubezpieczenie, które sprzedawcy mają obowiązek wciskać wszystkim klientom. Kiedyś już na naszym forum Chacha podrzucał ciekawy link http://euronetowiec.blog.onet.pl/ czytałeś? Najlepiej przewinąć prawie na sam koniec... i wiele się wyjaśni

Komentarz

• niemar
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 56

dzięki, zaraz zajrzę.
                  C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5500

Po pierwsze z całą pewnością wciskają Ci na siłę...
                    Po drugie jeżeli już naprawdę rozważasz wykup dodatkowej gwarancji to przed zawarciem umowy koniecznie przeczytaj warunki ubezpieczenia (bo w takiej formie to działa), a najważniejsza część to zakres ubezpieczenia i wyłączenia - za co zapłacą i kiedy nie.
                    Ogólne warunki ubezpieczenia mają Ci obowiązek udostępnić.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• MC_
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3444

Kolega też na tym skorzystał.
                      Miał ubezpieczony telewizor + 2letnie dziecko...
                      Telewizor po 2 miesiącach od zakupu wylądował na podłodze, matryca pięknie popękana.
                      2 dni później zadzwonili ze sklepu, żeby przyjechał po nowy telewizor, bo akurat mają na stanie.

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5500

Zamieszczone przez MC_
                        Kolega też na tym skorzystał.
                        Miał ubezpieczony telewizor + 2letnie dziecko...
                        Telewizor po 2 miesiącach od zakupu wylądował na podłodze, matryca pięknie popękana.
                        2 dni później zadzwonili ze sklepu, żeby przyjechał po nowy telewizor, bo akurat mają na stanie.
                        a nie wiesz co to był za ubezpieczyciel?
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net
                        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• MC_
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3444

Nie wiem niestety.

Komentarz

• mc_iek
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 790

Mnie w EuroAGD, zaroponowano ubezpieczenie 50d za 800zł na 4 lata...
                            Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• tezmarek
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 840

Zamieszczone przez mc_iek
                              Mnie w EuroAGD, zaroponowano ubezpieczenie 50d za 800zł na 4 lata...
                              Czy pamiętasz warunki? Czy ubezpieczenie/przedłużenie gwarancji przechodziło na ewentualnego kolejnego właściciela?

Komentarz

Pracuję...