Kilka pytań nt. Neat Image

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Kilka pytań nt. Neat Image

Witam,
    Zainstalowałem sobie właśnie demo programu jak w tytule i próbuję jego działania. Ponieważ, co użytkownicy wiedzą - nie jest to program banalny w obsłudze :wink: , więc będę miał do Was kilka pytań. Z góry dzięki za pomoc.
    1. Czy są jakieś ograniczenia czasowe wersji demo (ilość wejść do programu itp.)?
    2. Po odszumieniu z wykorzystaniem domyślnego profilu plik *jpg zmniejszył mi się z niemalże 3 MB do zaledwie niecałych 800 kB. Wielkość obrazka pozostała ta sama, na oko też niczym się nie różni (poza odszumieniem), ale jako agnostyk w cuda to ja nie wierzę. Obawiam się więc, że odszumieniu towarzyszył proces jakiejś stratnej kompresji. Czy tak w rzeczy samej jest (musi być)?
    Na razie tylko tyle.
    http://plieth.com
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

2. Poniewaz gdy zapisujesz obrazek po odszumieniu domyslnie jest rowniez ustawiona kompresja JPG na poziomie 75%. Ustaw na 100% i strata bedzie niewielka.
    Zajzyj sobie jeszcze tu. Sa tu gotowe profile pod konkretne aparaty. Moze sie przydać i pomaga zrozumiec http://www.neatimage.com/noise-profi.../download.html
    Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Zamieszczone przez tpop
      Zajzyj sobie jeszcze tu. Sa tu gotowe profile pod konkretne aparaty. Moze sie przydać i pomaga zrozumiec http://www.neatimage.com/noise-profi.../download.html
      Dzięki bardzo :grin:
      Wgrać te profile (pliki *.dnp) do folderu Profiles?

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez tpop
        2. Poniewaz gdy zapisujesz obrazek po odszumieniu domyslnie jest rowniez ustawiona kompresja JPG na poziomie 75%. Ustaw na 100% i strata bedzie niewielka.
        Kurcze, nie mogę tego znaleźć

Komentarz

• tpop
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1465

kurcze teraz nie sprawdze bo siedze w robocie.
          photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

Zamieszczone przez tpop
            kurcze teraz nie sprawdze bo siedze w robocie.
            Kurcze, ja też

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Nie zmienisz kompresji w wersji demo. Do tego potrzeba już jednej z wersyj full.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

W pelnej wersji mozesz rowniez zapisywac do TIFFa i to 16bit, oraz robic batch processing. Szczerze polecam

Komentarz

• tomsong
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 143

a co sadzicie o noise ninja? czy lepszy jest powyzszy program czy moze noise ninja?
                  wogole jest moze polska nakladka, niby z angielskim wszystko ok, ale by sie przydala
                  ---
                  www.thomasgulla.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

ja od niedawna testuje Helicon Filter i nawet zaczyna mi sie podobac

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez tomsong
                      a co sadzicie o noise ninja? czy lepszy jest powyzszy program czy moze noise ninja?
                      Efektywnosc porownywalna. Ergonomia - rzecz gustu. Noise ninja podobno jest bardziej zautomatyzowany, co pozwala ulatwic obsluge ale czasem popsuc efekty. W NeatImage podobno trzeba bardziej sie nabiedzic, potestowac ustawienia, sprofilowac (najlepiej recznie na testowych obrazkach choc sciagane profile ttez daja rade).

wogole jest moze polska nakladka, niby z angielskim wszystko ok, ale by sie przydala
                      W takim wypadku chyba lepiej wez noise ninja... mniej czytania, mniej ustawiania, mniej klikania a wszystko to po angielsku

Komentarz

• Pszczola
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1760

Testowalem oba programy. Na razie - dla mnie - zwyciezca jest NI. Stosuje go do "korekcji" skanow negatywow.
                        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

no to ja się też zapytam - zazwyczaj stosuję Noiseware Community, bo jest bardzo szybki, darmowy i działa świetnie. Jednak ciekawy wyników z NI próbowałem kilka razy coś odszumić, i za każdym razem dostawałem koszmarnie zmiękczony obraz. Koszmarnie, niestety....

Na jakich ustawieniach odszumiacie w NI najczęściej ?
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pszczola
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1760

Na zadnych. Przynajmniej na odszumianiu skanow negatywu. Przed odszumianiem robie indywidualne 'profile' dla kazdego zdjecia. Mozna to robic bardziej recznie lub wykorzystac niektore 'automaty' zaszyte w NI.
                            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• bogunow
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 122

Jeśli chodzi o Neat Image to najwygodniej chyba stosować go jako plugin do PS. Uruchamiamy go wtedy z Filters z poziomu PS. Odpada wtedy dodatkowe zapisywanie pliku.

Komentarz

Pracuję...