Obiektyw na pokazy lotnicze...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MIDO

Obiektyw na pokazy lotnicze...

Witam!!

Od dłuższego czasu szukam po sieci, czytam... i chyba potrzebuję porady. Praktycznie co roku jeżdżę na pokazy lotnicze (Air Show) i w tym roku będę musiał kupić długiego zooma. Poczytałem sporo o Sigmie 70-300APO i Canonie 75-300USM. I teraz moje pytanie: czy w tego typu fotografii jest szansa na wykorzystanie AF (obiekty poruszające się bardzo szybko na tle nieba) czy też z góry nastawiać się na manuala (do tej pory robiłem Zenitem i wychodziło całkiem OK). Jeśli AF by odpadał to wolałbym Sigmę natomiast gdyby okazało się że AF może się wyrabiać to jest on szybszy w Canonie.....
    Aha - podpięte toto ma być do 350D

POZDRAWIAM!!
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Zamieszczone przez MIDO
    I teraz moje pytanie: czy w tego typu fotografii jest szansa na wykorzystanie AF (obiekty poruszające się bardzo szybko na tle nieba) czy też z góry nastawiać się na manuala
    Z opini krazacych po sieci wynika ze sigma ma wolny AF i moze sie nie wyrabiac. Natomist canon z silniczkiem USM jest super szybki a dodatkowo bezszelestny.
    Zamiast tego 75-300 poradzilbym moze 100-300USM.
    Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez tpop
      Z opini krazacych po sieci wynika ze sigma ma wolny AF i moze sie nie wyrabiac. Natomist canon z silniczkiem USM jest super szybki a dodatkowo bezszelestny.
      Zamiast tego 75-300 poradzilbym moze 100-300USM.
      No tak ale czy mimo szybkiego AF będzie szansa wykorzystać go do obiektów poruszających się z prędkościami rzędu 500-600 km/h na tle mało kontrastowego nieba - AF da radę tak szybko wyostrzyć??

Komentarz

• tpop
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1465

Pozwole sobie zaprezentowac zdjecia autorstwa Tomasza Golisnkiego (mam nadzieje ze sie nie pogniewa). Cos specjalnie dla Ciebie. Wszystkie chyba wlasnie z Canona 100-300 http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/7/5/index.html

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez tpop
          Pozwole sobie zaprezentowac zdjecia autorstwa Tomasza Golisnkiego (mam nadzieje ze sie nie pogniewa). Cos specjalnie dla Ciebie. Wszystkie chyba wlasnie z Canona 100-300 http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/7/5/index.html
          Oooo widzę że trafiłem na kogoś z podobną pasją :-))). Pozostaje zapytac Go o szczegóły...

Komentarz

• tpop
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1465

Zamieszczone przez MIDO
            Oooo widzę że trafiłem na kogoś z podobną pasją :-))).
            No to zajzyj jeszcze tu Gdzie focić samoloty

Komentarz

• Auwo
              Uzależniony
              • 2004
              • 928

MIDO - trafiles w "slaby" punkt kilku forumowiczow

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez tpop
                No to zajzyj jeszcze tu Gdzie focić samoloty
                O żesz...... widzę że więcej tu takich zapaleńców jak ja....
                Ja jeżdżę prawie od zawsze ;-) do Czech (najpierw Hradec Kralove - teraz przeniesione do Brna) - mistrzostwo świata - no może z miejsc gdzie byłem czeski CIAF przewyższa rozmachem tylko ILA w Berlinie ale żadne polskie pokazy nie umywają się do czeskich...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez MIDO
                  Oooo widzę że trafiłem na kogoś z podobną pasją :-))).
                  Ooo, i ja, i ja! ;-) http://www.ais.pl/~muflon/gallery/3/index.html
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez Auwo
                    Wiem ale wydaje mi się że pytanie sformułowałem jasno i konkretne i oczekuję odpowiedzi w ściśle określonym zakresie - nie chcę wiedzieć "który jest lepszy" tylko który jest lepszy do określonego (możemy przyjąć - specyficznego) celu.... ufffff

POZDRAWIAM!

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez MIDO
                      Wiem ale wydaje mi się że pytanie sformułowałem jasno i konkretne i oczekuję odpowiedzi w ściśle określonym zakresie - nie chcę wiedzieć "który jest lepszy" tylko który jest lepszy do określonego (możemy przyjąć - specyficznego) celu.... ufffff

POZDRAWIAM!
                      Zupelnie nie zrozumiales co auwo mial na msyli.

Trafiles w slaby punkt kilku forumowiczow ale odnosnie samolotow, a nie odnosnie pytania "ktory obiektyw wybrac".

A na temat - zbieraj na 100-400 L ale z tych tanszych to zdecydowanie Canon 100-300 , szybki, cichy i skuteczny. AF bedzie sie wyrabiac - bez obaw, to nie kompakt cyfrowy

Komentarz

• MIDO

Zamieszczone przez Vitez
                        Zupelnie nie zrozumiales co auwo mial na msyli.

Trafiles w slaby punkt kilku forumowiczow ale odnosnie samolotow, a nie odnosnie pytania "ktory obiektyw wybrac".
                        Ufff... a już czekałem na OPR...;-)

Zamieszczone przez Vitez
                        A na temat - zbieraj na 100-400 L ale z tych tanszych to zdecydowanie Canon 100-300 , szybki, cichy i skuteczny. AF bedzie sie wyrabiac - bez obaw, to nie kompakt cyfrowy
                        Elka nie wchodzi w rachubę (cena)... poza tym 400 x 1.6 to będzie już za dużo... waham się tylko między sigmą a canonem - canon szybszy i cichy ale sigma macro..... echhhhh zachciało mi się dslra......

POZDRAWIAM!

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez Auwo
                          Ja mam wyłącznie słabe punkty

Co do AF, to 100-300 ładnie nadąża, ale trzeba uważać, żeby nie wyjechać z punktem ostrości na niebo, bo wtedy momentalnie obraz znika. L-ka Muflona ma fajny przełącznik do tego
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• miszka
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 132

Zgadzam sie z przedmowcami, 100-300 USM spoookojnie da rade, przy przymknieciu do 7-8 ostry jak zyletka.
                            3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
                            "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
                            www.jopczynski.art.pl

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

Zamieszczone przez MIDO
                              poza tym 400 x 1.6 to będzie już za dużo
                              POZDRAWIAM!
                              Pamietaj nigdy nie jest za duzo! Zreszta to zoom, jak chcesz mozesz sobie zamontowac blokade do 300 ;-)
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...