Canon EF 50 mm f/1.4 USM - do portretu?!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fostel
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 44

Canon EF 50 mm f/1.4 USM - do portretu?!

Przymierzam się od dłuższego czasu do jasnego, portretowego szkiełka.
    Byłem zdecydowany na: Canon EF 50 mm f/1.4 USM, ale dzisiaj zostało zasiane we mnie ziarnko niepewności.
    Czy w tym przedziale cenowym jestem w stanie kupić coś lepszego?
    (to dosyć stary model - premiera w 1993 - jak będzie działał z 40D?)
    Dziękuję za podpowiedzi i dobrej nocy.
    Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

W tym przedziale cenowym do "typowego" portretu masz w zasadzie do wyboru 50/1,4 i 85/1,8. Kwestia wyboru bardziej lubianej przez Ciebie ogniskowej. Pięćdziesiątka właśnie idzie do mnie pocztą. 85-ka też ma bardzo dobre opinie i kiedyś ją zanabędę. Na rok rozpoczęcia produkcji nie ma co patrzeć. Optyka się nie zmieniła.
    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Arche121
      Początki nałogu
      • 2006
      • 288

50/1.4 i 85/1.8 -polecam.
      W tym przedziale cenowym nic sensownego nie kupisz.

Komentarz

• MARANTZ
        Uzależniony
        • 2005
        • 928

Zdecydowanie lepszym szkłem do portretu będzie 85/1.8. Zresztą do tego zostało ono skonstruowane. Jest szybsze, dokładniejsze, ostrzejsze na dużych dziurach (często używane w portrecie) i ma ładniejszy bokeh.
        FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• MaciekH
          Uzależniony
          • 2006
          • 662

No ale do kropa troszke już ciasno bedzie z 85tka, mnie osobiscie czasem nawet z 50tka kilku stopni brakuje...
          20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Fostel
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 44

@MARANTZ
            Widzę, że masz oba z wymienionych szkieł więc Twój głos liczy się podwójnie

Do rzeczy.
            Czytam o tym szkiełku - martwię się troszkę różnicą w ogniskowych, czy 136mm to nie za ciasno? (Mniejsze pomieszczenia odpadają pewnie a w planie były też mniejsze i ciemniejsze miejsca. Nie mam jeszcze jasnego szkła.) Do tego mnóstwo opinii użytkowników o zbyt dużej minimalnej odległości ostrzenia.

Napalałem się na jasność 1.4 ale jeśli jest mniej ostra niż 85-tka to pewnie i tak trzeba będzie przymykać, czy się mylę?

Noty zbiera wyższe 85-tka.

Wiedziałem, że nie będzie łatwo.
            Ostatnio edytowany przez Fostel; 12626.

Komentarz

• m_o_b_y
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1095

Zamieszczone przez MARANTZ
              Zdecydowanie lepszym szkłem do portretu będzie 85/1.8. Zresztą do tego zostało ono skonstruowane. Jest szybsze, dokładniejsze, ostrzejsze na dużych dziurach (często używane w portrecie) i ma ładniejszy bokeh.

W Twojej stopce widać G9.
              Napisz, proszę parę słów o tym kompakcie, bo szukam podręcznego zmiennika lustrzanki.
              W dpreview opinia jest taka sobie.
              Pozdrówka
              m_o_b_y
              --------------------------------------------------------

Komentarz

• dickory dare
                Bywalec
                • 2007
                • 189

Zamieszczone przez Fostel
                czy 136mm to nie za ciasno?
                nie, nie za ciasno. spokojnie używam 85-tki w małym M4 i jak dla mnie jest to bardzo wygodna ogniskowa. idealna do ciasno kadrowanego portretu. do portretu całej postaci pewnie lepsza będzie 50-tka

Komentarz

• Eryk
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 151

Uwielbiam ogniskową 85 na cropie, więc 135mm na FF.
                  Nie można mieć nic lepszego do portretu, poza 135L
                  40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                  Fototapety

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Mam ten sam dylemat co autor posta, obawiam się jednak, że 85 to za bardzo ,,tele''.

Komentarz

• Fostel
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 44

Zamieszczone przez dickory dare
                      do portretu całej postaci pewnie lepsza będzie 50-tka
                      No i właśnie. Dla mnie portret to także fotografie całych postaci. Czy to argument wystarczający aby skreślić 85 z listy zakupów?

Komentarz

• dickory dare
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 189

Zamieszczone przez Fostel
                        No i właśnie. Dla mnie portret to także fotografie całych postaci. Czy to argument wystarczający aby skreślić 85 z listy zakupów?
                        ale 85-tką też obejmiesz całą postać, tylko musisz się czasem bardziej nagimnastykować :-) z kolei 50-tką nie zrobisz ciasnego portretu, bo wyjdą deformacje

Komentarz

• ArturBonoVox
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 684

Wlasnie mialem poruszyc pewna kwestie i wlasnie trafia sie okazja. Koncentrujac sie na mnozniku 1.6. Kazdy uzytkownik liczy sobie, ze majac 50-tke dostaje 80-tke. Wiadomym jest, ze ta 50-tka jest nadal 50-tka (jedynie obraz na matrycy, po cieciu krawedzi prze cropa, daje taki rozmiar obrazu jak dla obiektywu 80). A przeciez nadal jest to zdjecie z 50-tki. Dlaczego o tym pisze. Bo jest to w pewien sposob pulapka, szczegolnie dla wczesnych uzytkownikow, ktorzy wlasnie w ten sposob moga podchodzic do kwestii ogniskowej i przelicznika krotnosci.
                          Dlatego zanim zdecydujemy sie na zakup szkla portretowego musimy odpowiedziec sobie na pytanie: Jakie portrety chcemy nim wykonywac?
                          Ogolnie jest przyjete, ze ogniskowa portretowa to 85-135. Wiadomo, ze mozna robic portet 10 lub 600. No ale trzymajmy sie zakresu 85-135.
                          Stosujac 50-tke i portretujac z bliska, powiekszymy np. nos modela. I pytanie czy o to nam chodzi?
                          Dlatego: jaki portret taki obiektyw, bez stosowania przeliczenia. To wedlug mnie powinno byc wyjsciem do zakupu obiektywu portretowego.
                          Troche sie napisalem. Jak gdzies sie pomylilem to mnie poprawcie.

Komentarz

• kucza21
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 518

Ja jestem wlaśnie w trakcie kupowania 85 do 400D .... Widziałem już foty z obu obiektywów i jakoś w 85 są bardziej ostre z lepszym bokehem . Myślałem też o 135 2L, ale jednak to była by już przesada... Ja mam w planach 50 ale ze światłem 1.8. Myślę, że to jest rozsądniejszy wydatek bo będą mial dwa obiektywy w tym jedna żyleta w podobnej cenie goszej IMO 50 1.4 .

Komentarz

• Wini
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 460

Zamieszczone przez ArturBonoVox
                              Wlasnie mialem poruszyc pewna kwestie i wlasnie trafia sie okazja...
                              Zawsze można spróbować przebrnąć przez ten wątek
                              Wini

Komentarz

Pracuję...