Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć, jestem tu nowy .
Kolega poprosił mnie o pomoc w wyborze aparatu fot. cyfrowego dla siebie - jako że znam się na tym trochę bardziej niż on.
Kolega upatrzył sobie Canona PowerShot a720is , ze względu na jego funkcje i ze względu na ponoć atrakcyjną ofertę cenową w sklepie. . .
Chciałem się spytać. Czemu tak mało na forum jest na temat tego aparatu. Zwykle dyskusja toczy się na temat czy 710 czy 630 , czy 640 . . .
Jedyne co zdążyłem zauważyć to że 720 ma większą ilość pixeli pozostając przy tego samego rozmiaru matrycy co 710. Kiedyś miałem Fuji S7000 w ktorym było to praktykowane i który miał znacznie gorszą jakość zdjęć od swoich poprzedników z mniejszą rozdzielczością. . .
Co do 720 z tego co widzę ma obracany wyświetlacz, czego nie ma 710 . I zdaje się że ma więcej ustawień iso (wyższe iso) .
EDIT:
Zapomniałem dodać. Kolega chce aparat głównie do zdjęć wycieczkowych , czy do pstrykania okazjonalnych fotek ze spotkań ze znajomymi.
PS A720IS to nowy aparat, za nowy. Pewnie nawet trudno będzie go kupić - dlatego tak mało o nim na forum, z tego samego względu trudno oceniać jakość, ale ja stawiam, że nie pogorszy się i do opisanych celów będzie bardzo dobry.
PS: 720 nie ma obracanego wyświetlacza (ekranu) !
Jeżeli to jest nowy aparat to cena pewnie jeszcze spadnie o 1/5 . Chyba nie warto go jeszcze kupować ?
Porownywalem 720 i 710 i nie widze istotnych roznic. Byc moze nowy procesor cos wnosi nowego, ale to drobiazg. Natomiast 650 zostala istotnie poprawiona. Doszedl wiekszy zoom i stabilizacja obrazu, a wiec to, czego tej serii brakowalo. Matryca zawsze byla wieksza niz w serii 700, choc nie wiem czy podniesienie rozdzielczosci na horendalne 12 MP jej nie zaszkodzi. Aparaty serii 600 sa wieksze i ciezsze od 700, dla mnie to mialo znaczenie przy wyborze aparatu. Ale maja jedna wielka zalete (i wade przy okazji) - zasilanie na 4 paluszki. Ma to ogromne znaczenie przy robieniu zdjec z flaschem. Pamietam, ze pol roku temu mocno wahalem sie nad wyborem pomiedzy A630 i A710. Wybralem ten ostatni, ale teraz postawilbym na A650.
Warto chyba uzupełnić, że w A650 matryca ma 12 MPix, ale i jest większa: 1/1,8 cala - więc może jakość za bardzo nie ucierpi. Zasilanie 4 bateriami lub akumulatorami to chyba zaleta - jednak te na 2 sztuki wolno ładują lampę i częściej trzeba ładować akumulatory, tzn mniej zdjęć na komplecie.
Tak więc A650 na pewno jest bardziej zaawansowany, ale bawiłem się trochę A710 i uważam, że jest to niezły sprzęt na wakacje, okazjonalne fotki rodzinno - imprezowe, poręczny, dla niezbyt wymagającego fotografa. Nowy A720 podobno ma jeszcze szybszy AF (nowy procesor), lepsze usuwanie szumów i bajerki jak wykrywanie twarzy itp.
Wybór należy uzależnić od oczekiwań właściciela: jeśli będzie chciał "coś kombinować" np.: duże kadrowanie w komputerze, zdjęcia z różnej perspektywy na przykład tzw "żabiej", większe odbitki i może wydać 50% więcej (trzeba też większą kartę - to jednak 12 MP) to A650, w przeciwnym przypadku A720 będzie bardzo dobrą alternatywą.
Warto chyba uzupełnić, że w A650 matryca ma 12 MPix, ale i jest większa: 1/1,8 cala - więc może jakość za bardzo nie ucierpi.
Pisalem, ze seria 6xx ma wieksza matryce niz 7xx. Wybierajac pomiedzy A630 i A710 czytalem wiele opinii na angielsko jezycznych serwisach, typu dpreview, ale i polskich, np. www.optyczne.pl. Zasakakujace wydalo mi sie to, ze poziom szumow obu tych aparatow jest zblizony do siebie. Matryca w A710, pomimo ze mniejsza niz w A630, nie daje wiekszych szumow. Jedyne wytlumaczenie sensowne to takie, ze jest matryca w A710 jest nowsza i byc nastapil jakis postep technologiczny w technologii matryc. Drugie wytlumaczenie to bardziej agresywne odszumianie procesorem, co jednak nie potwierdzilo sie w testach www.optyczne.pl. Mysle, ze zle nie bedzie.
A odnosnie A710, ktorego uzywam od stycznia. W sumie jestem zadowolony, choc nie widze jakiejs radykalnej poprawy zdjec w stosunku do A60, ktorego poprzednio uzywalem. Zasilanie 2 paluszkami zamiast 4 uwazam w sumie za wade. Zdarzaja sie pomylki automatycznego balansu bieli (AWB), zwlaszcza w lesie. Ale to bolaczka wszystkich cyfrowek. Autofokus dziala dobrze i szybko, makro i filmiki sa super. No i raz zacial sie obiektyw, co opisalem w inny watku.
fakt, masz rację, gratuluję spostrzegawczości !
chyba nie będziemy się kłócić o jedną dziesiąta cala ? :smile:
ale to nawet lepiej bo jest jeszcze trochę większa...
Jakiś czas temu dostałem w ręce pierwszy aparat cyfrowy. Było świetnie, dzięki temu znalazłem prawdziwą pasję.
Teraz, gdy spojrzałem na swój obecny aparat technicznie - cholerstwo jest całkowicie, niemal do granic możliwości, automatyczne.
Chcę się szkolić w fotografii, poprawiać swoje błędy, korygować niedociągnięcia, więc nie chcę, aby aparat, jakim robię zdjęcia, robił wszystko za mnie. Nie w tym mam cel.
Zacząłem interesować się możliwościami aparatów, szukałem modelu możliwie manualnego. Oczywiście jak na razie wykluczam lustrzanki.
I tak podczas przeglądania któregośset z kolei aparatu trafiłem na Canona A720 IS. Bardzo przykuł moją uwagę właśnie tym, że różni się od mojego obecnego aparatu [Olympus FE-210] możliwościami manualnymi.
Cena co prawda, jak dla mnie, stanowi jakieś wyzwanie, ale z tym niemal na pewno podołam, bo zwykłem realizować postawione sobie cele.
Ale nie chcę kupić w ciemno. Chciałbym opinii jakiegoś użytkownika, który posiada owego Canona.
Mam też inne jeszcze pytanie - przeglądając specyfikację tego aparatu na serwisach fotografuj.pl oraz dpreview.com znalazłem subtelną różnicę.
Preselekcja czasu i przysłony według pierwszej jest możliwa, według drugiej - nie. Więc jest, czy też nie?
Bardzo fajny aparacik jak za taką cenę. Jedynie co mi się w nim nie podoba to na początku dość trudny w obsłudze w porównaniu z innymi modelami (ale od czego jest instrukcja).
Ja bawiłem się nim tylko na manualu i uważam że jak na początek wystarczy. Uważam że w porównaniu z innymi aparatami innych firm jest to jeden z lepszych.
Komentarz