Canon Board  

Wróć   Canon Board > Ogolne > Hydepark

Reklama

Narzędzia wątku Wygląd
Old 07-11-2007, 14:42   #1
Olszewski
Forumowy mądrala

Miasto: Warszawa
Domyślnie Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Witam,

Interesuje mnie pewna kwestia po przeczytaniu kiedyś i kilku wątków na forum Canon-Board. Chodzi o zakaz fotografowania i konsekwencje wynikające z jego złamania.
Kiedy zakaz fotografowania może obowiązywać? Na terenie prywatnym? Czy też na terenie państwowym? (patrz: sytuacja użytkownika "mungo" na Dworcu Centralnym w Warszawie, opisana również przez Gazetę Wyborczą) - http://canon-board.info/showthread.p...=mungo+dworzec
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3876852.html

No i tutaj rodzi się pytanie, czy rzeczywiście istnieje coś takiego jak zakaz fotografowania? Zwłaszcza jeśli chodzi o miejsca publiczne, a nie teren prywatny?

Opisze krótko swoją sytuację: Warszawa, budynek WARTA. Chodziłem po centrum fotografując nowoczesne budynki, szukając nowych kadrów itd., aż trafiłem na budynek firmy WARTA, kiedy wykonałem tam kilka zdjęć, wybiegła pani ubrana na biało z krótkofalówką (więc domyśliłem się, że to może być ochrona), a za nią dwóch łysych panów i poinformowali mnie, że istnieje zakaz fotografowania budynku, iż jest to teren prywatny firmy i kazali odejść. Zapytałem spokojnie czy chodnik na którym stałem jest również prywatny, pani stwierdziła, że tak. Z racji na słowa panów, którzy KAZALI mi odejść, stanąłem na jezdni i odwróciłem się i dalej robiłem zdjęcia mówiąc, że jezdnia na pewno nie jest terenem prywatnym, wtedy zarówno Pani jak i Panowie zdezorientowali się i odeszli.

No i ciekawi mnie czy rzeczywiście mieli podstawy do tego, aby zabronić mi wykonywania zdjęć - w sumie teren prywatny, ale gdy wszedłem na ulicę odstąpili.

Nie chciałbym tutaj opinii "Rób i się nie przejmuj" tylko konkrety na zasadzie przepisów i ustaw regulujących tę sprawę. Myślę, że w tej kwestii bardzo pomocny byłby użytkownik: "p13ka"
Nie zależy mi na samym tekście ustawy tylko na jej lekkim skomentowaniu, bo czasami język jakim są pisane ustawy nie jest zbyt jasny

http://canon-board.info/showthread.php?t=26686 - Jak sobie poradzić w przypadku, gdy administrator wezwie Policję, a ta będzie chciała nam zatrzymać aparat?

Jeśli jesteśmy na terenie prywatnym to
Cytat:
Policja ma uprawnienie do tzw. "tymczasowego zajęcia mienia ruchomego osoby podejrzanej"
możemy być traktowani jako osoba podejrzana?

Czy w sytuacji przedstawionej powyżej z Dworcem Centralnym, Policja czy Straż Kolei ma prawo zatrzymać nam sprzęt, niezależnie czy to jest tylko aparat czy karta pamięci?

Interesuje mnie to z racji, iż sam się wybiorę chyba niedługo na dworzec, gdzie taka sytuacja jak mungo może mnie spotkać, oraz w kilka innych miejsc, gdzie również mogę mieć nieprzyjemności.
Z resztą interesując się fotografią, warto wiedzieć jak się bronić przed niektórymi sytuacjami

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania