TAMRON 11-18 - Minitest

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

TAMRON 11-18 - Minitest

Witam

Po raz kolejny wziąłem na tapetę szkiełko Tamrona, tym razem ultraszeroki 11-18, który aktualnie jest w świetnej (w porównaniu do konkurencyjnych szkieł)
    cenie.

Szkło jest przeznaczone do aparatów z matrycą x1.6 ALE - co dziwne, można je spokojnie podpiąć do analogu lub cyfrowej pełnej klatki (!) np. Canon 5d - w przeciwieństwie np. do Canona 10-22 który podpięcie ma ograniczone konstrukcją bagnetu. Co prawda na pełnej klatce zakres pracy ograniczony jest do 15-18mm, bo poniżej 14mm jest winieta, ale i tak efekt jest niesamowity.

Na początek plusy i minusy , potem przykładowe zdjęcia:

+ stosunek cena/jakość
    + bardzo małe winietowanie
    + dobra ostrość w rogach w aparatach z matrycą x1.6, bardzo dobra ostrość w centrum
    + szybki AF
    + współpraca z pełną klatką
    + małe wymiary i waga

- nieco gorsza ostrość w rogach, ale tylko przy pełnej klatce

Zdjęcia: 350d

I dwa ostatnie kadry na pełnej klatce, Canon 5d:

O obiektywach wiem prawie wszystko
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

No proszę 15mm do FF za takie pieniądze....Szkiełko wydaję się bardzo fajne, tamron coś ostatnio bardzo po obniżał ceny swoich szkieł, szczególnie T180/3.5 macro jest teraz bardzo smakowitym kąskiem.

Komentarz

• 1507
      Początki nałogu
      • 2006
      • 327

to ja tylko dołożę test z optyczne dla zaciekawionych:
      Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

i po angielsku: http://www.photozone.de/8Reviews/len...4556/index.htm
      http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• Richie
        Uzależniony
        • 2006
        • 625

Jeśli chodzi o T11-18 to faktycznie z ceną ostro pojechał w dół.Myślę,że wyniki sprzedażowe tego akurat modelu w porównaniu z Sigmą 10-20/4-5,6 nie mówiąc już Tokinie 12-24/4 były mizerne. Optycznie jak i budową Tamron także przegrywa z konkurencją....aczkolwiek cenowo na dzień dzisiejszy może znaleźć wielu amatorów UWA. Zobaczymy jak konkurencja zareaguje na nową cenę.
        Richie
        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Szczerze mówiąc, patrząc na zdjęcia z tego szkła trudno mu cokolwiek zarzucić. Gorszy zakres ogniskowych ??? 10 a 11 mm to dla optyczne.pl duża różnica Takie szkło kupuje się dla zakresu (10)11-15mm, na 18mm to dobry jest kit za 150 zł. I raczej kupuje się je do landszaftów, a co za tym idzie przymyka przysłonę, więc czy szkło ma 4.0 czy 4.5 ... jakie to ma znaczenie, jeśli ostrość w rogach uzyska się przy większych przesłonach Poza tym sigma na otwartej dziurze winietuje bardziej, więc ją chociażby dlatego trzeba przymknąć, Tamron winietuje dużo mniej.

To nie są Lki. Dla mnie ten Tamronm to jest dokłądnie ta sama półka co Tokina, Sigma i Canon, z tym, że ten ostatni ma USM, ale z kolei nie podepnie się go pod FF.

Komentarz

• Richie
            Uzależniony
            • 2006
            • 625

Zamieszczone przez Cichy

To nie są Lki. Dla mnie ten Tamron to jest dokładnie ta sama półka co Tokina, Sigma i Canon, z tym, że ten ostatni ma USM, ale z kolei nie podepnie się go pod FF.
            Tylko jakoś do tej pory nie znalazł uznania w oczach landszaftowców...głównie za słabszą ostrość,pracę pod światło i budowę, która jest jednak gorsza niż u konkurencji. Teraz walczy ceną i pewnie znajdzie uznanie u niektórych.
            Richie
            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• c42
              Początki nałogu
              • 2005
              • 266

to ile ta cena wynosi bo nie chce mi sie szukac? wsumie jako tanie budzetowe szklo szerokatne jakie mi brakuje to moze byc

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Zamieszczone przez c42
                to ile ta cena wynosi bo nie chce mi sie szukac? wsumie jako tanie budzetowe szklo szerokatne jakie mi brakuje to moze byc
                Na skapcu od 1459 do 2100zl, jakby nie patrzec 400zl mniej, niz S10-20

Ja mam pytanie dot. skutecznosci autofocusa Sa z nim jakies problemy?
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• Jacek Deka
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 356

A jak aberracja, bo tu nie do końca widać.
                  Chociaż tu jest dość widoczna (prawa strona).

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Zamieszczone przez sniper88
                    Na skapcu od 1459 do 2100zl, jakby nie patrzec 400zl mniej, niz S10-20
                    1450 zł u mnie :P

Zamieszczone przez sniper88
                    Ja mam pytanie dot. skutecznosci autofocusa Sa z nim jakies problemy?
                    Nie było żadnych kłopotów, szybki i dokładny.

Komentarz

• c42
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 266

Kuba wiem ze to nie jest kacik zyczen ale masz jakies fotki na ktorych sa ludzie?

Komentarz

• Antolll
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 126

A ja z okazji gwiazdki mysle o jakims UWA i ten tammi całkiem nawet miły sie zdaje Sample! Sample! Sample! Ale mniej landszaftowe, bardziej... normalne :P
                        6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Ze względów budżetowych i w powodu małej funkcjonalności zakresu sprzedałem tokinę, z której byłem bardzo zadowolony. 17 mm to dla mnie często za mało i widząc spadek ceny tamrona zaczynam się zastanawiać.

Komentarz

• lete
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 52

Cichy, a co to za rewolucja na allegro? Zmieniles nick i zaczynasz od zera komentarzy? Czyzbys obawial sie Urzedu Skarbowego?

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez lete
                              Cichy, a co to za rewolucja na allegro? Zmieniles nick i zaczynasz od zera komentarzy? Czyzbys obawial sie Urzedu Skarbowego?
                              A czego mam się obawiać ? Chcę mieć po prostu 2 konta, firmowe i prywatne. Pisałem w tej sprawie do allegro i dostałem odpowiedź pozytywną. W tym miesiącu muszę posprzedawać graty z jednego mieszkania, a nie chce tego łączyć ze sprzedażą firmową i tyle.

Poza tym nie zmieniłem nicka, bo większość aukcji wystawionych jest na starym. Jak złapię trochę komentarzy to przerzucę wszystkie na nowy i już.

I jeszce kwestia marketingowa - nazwa aerozone nie ma zbyt wiele wspólnego i ze mną i z fotografią, a foto-negatyw brzmi bardziej poważnie

Tak więc - póki co - zapraszam na obydwa profile.

Komentarz

Pracuję...