Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 vs Sigma 17-70 f/2.8-4.5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zumi

Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 vs Sigma 17-70 f/2.8-4.5

Witam,

bardzo proszę o podpowiedź, który z obiektywów jest godniejszy uwagi
    Dodam, że canona mogę kupić po promocyjnej, wychodzi o 200 zł drożej od sigmy

Pzdr
  • BelYaal
    Początki nałogu
    • 2007
    • 387

Mialem oba, z tym ze SIGME na innym systemie i ciezko bedzie doradzic, bo SIGME najlepiej doregulowac i wtedy jest i ostra i bardzo fajna w calym zakresie, dodatkowo swiatelko, tylko nie wiem jak z Canonem bedzie lazic, dodatkowo wychodzi tez jakas jej nowa wersja, albo juz wyszla z USM, a tej juz nie znam.
    Plusem 17-85 jest USM i stabilizacja, ale do 24 mm jak dla mnie byl nie do przyjecia. Aberacje wielgachne i brzegi cienkie, pozniej robilo sie dobrze wlacznie z fajna ostroscia.
    Wybrac musisz sam

Komentarz

• Taryll
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 29

CANON EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM lub Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

Witam
      proszę o rade co do wyboru obiektywów

CANON EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

czy
      Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

roznica w cenie to 50zl

do canona 400d lub 450d

dzieki
      T.
      http://taryll.tumblr.com/
      wciąż sie uczę robić zdjęcia...

Komentarz

• amroz
        Uzależniony
        • 2006
        • 772

miałem 17-85 i to naprawde nie jest zły obiektyw. mi służył szczególnie do krajobrazu ale i kilka portrecików też pstryknąłem. stabilizator fajnie sobie radził i to bardzo dużu plus tego obiektywu. bardzo uniwersalne szkiełko za nie najwieksze pieniądze. sigmy nie znam wiec sie nie wypowiadam.

Komentarz

• Taryll
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 29

simga ma dobre swiatlo, a mi tez chodzi o jakosc zdjec
          a wiem ze szkla canona maja bardzo dobra jakosc
          http://taryll.tumblr.com/
          wciąż sie uczę robić zdjęcia...

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Kumpel ma w/w sigme i to naprawdę bardzio dobre szkło. Ma lepsze światło od Canona. Różnica 1EV na krótkim końcu czyli jeden skok ISO a na 70mm jest już mniej - przypuszczam, że 1/3EV(przypuszczam ponieważ nie mogę porównac) a Canon ma USM IS no i jest dłuższy. Sam musisz zdecydowac co będize dla Ciebie bardziej przydatne.
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• BlackMan23
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 48

Szkoda ,że nie napisałes do czego głownie ma Ci służyć ten obiektyw.Sigmy nie mialem wiec nic na jej temat.Od siebie napisze tylko ,że nie wiem jak amroz robił nim krajobrazy bo do nich to raczej szeroki kąt a 17mm w 17-85 jest bardzo słabe.Im dalej tym lepiej...a na koncu jest naprawde b.dobrze! Nie będe Ci pisał co ma a czego nie ma bo na ten temat juz Wszyscy wszystko powiedzieli wiec ja napisze na temat tego obiektywu tak: Jakby byl lepszy optycznie na 17mm i dali stale swiatlo 4 to naprawde bylby to obiektyw marzenie Poki co tak niestety nie jest...
              sigpic

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

No ale ma USM i IS, które mogą się przydać.

Moim zdaniem trudno wybrać spośród tych obiektywów.

Krajobrazy na 17 i tak robi się z przymkniętą przesłoną więc jakość w Canonie nie jest tu przeszkodą. Z drugiej strony światło Sigmy może się przydać.

Jeśli Sigma wmontowałaby USM w modelu do Canona byłoby więcej argumentów za Sigmą.

Sam te dwa obiektywy rozważałem i decyzji nie podjąłem. Chwilowo rozważania odkładam na później z powodów niezależnych.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Teraz ten Canon jest bardzo tani, wliczając zwrot tj. CB.

Komentarz

• noel
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 177

Zamieszczone przez Taryll
                    Witam
                    proszę o rade co do wyboru obiektywów

CANON EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

czy
                    Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

roznica w cenie to 50zl

do canona 400d lub 450d

dzieki
                    T.

miałem podobny dylemat i w końcu wybrałem Canona...
                    i naprawdę nie żałuję, zero problemów z AF czy też z BF/FF , za te pieniądze
                    minus cash back
                    warto je brać
                    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Komentarz

• BlackMan23
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 48

No faktycznie teraz Canon daje cash back za 17-85 wiec naprawde warto! Z Sigma moze byc różnie,głównie z AF moga byc problemy.
                      sigpic

Komentarz

• tomaszy

Ja miałem Sigmę i nie byłem z niej zadowolony,autofocus BARDZO zawodnie działa z body Canona (wolno i niecelnie) a mój niał jeszcze tendencje do ustawiania ostrości lekko za więc jak mam korygować większość zdjęć to po co autofocus dokupiłem więc Canona 17-85 który "fachowcy" z cyfrowe.pl BARDZO mi odradzali twierdząc że ta moja Sigma jest o niebo lepsza.Po moich testach (dziesiątki zdjęć w róznych warunkach) został u mnie Canon a Sigmę sprzedałem i NAPEWNO już Sigmy nie kupię!!!! Fakt że mógłby być jaśniejszy ale z drugiej strony jak by był to by miał wtedy "czerwony pasek" i kosztowałby DUŻO więcej POLECAM Canona!!!!

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Dam jeszcze jeden argument za Canonem - zapewne pojawi się dla niego korekcja wad w DPP
                          (przy wywoływaniu RAW program automatycznie koryguje dystorsję, winietę i abberacje).
                          Dla Sigmy w życiu Canon tego nie zrobi :-)
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• BlackMan23
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 48

Zamieszczone przez gwozdzt
                            Dam jeszcze jeden argument za Canonem - zapewne pojawi się dla niego korekcja wad w DPP
                            (przy wywoływaniu RAW program automatycznie koryguje dystorsję, winietę i abberacje).
                            Dla Sigmy w życiu Canon tego nie zrobi :-)
                            No a czekając aż pojawi sie taka korekcja w DPP można używać DxO Optics Pro który radzi sobie bardzo dobrze,i zdjątko w efekcie końcowym wygląda naprawdę bardzo dobrze.Wiec krótko mówiąc tylko Canon! Problemy z autofocusem w Sigmach + body Canona znane są nie od dziś.
                            sigpic

Komentarz

• perlodig

Cześć,
                              mam podobny problem ale chodzi o wybór między 17-85 a 28-135.
                              Mam świadomość utraty szerokiego kąta.
                              Jeżeli chodzi o te dwa modele to macie doświadczenie, czy optycznie są podobnie czy może 28-135 jest ciut lepszy?
                              Będę wdzięczny za info.

Komentarz

Pracuję...