100000 raz o CF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

100000 raz o CF

Tytułem wstępu: stosowałem funkcję "Szukaj" i poczytałem trochę postów i się pogubiłem.

Zdecydowałem się,że zakupię 300D (może dobrze, może źle, teraz nie wiem, ale wydaje mi się,że mi wystarczy a na 350D i lepsze nie mam kasy ). I teraz mam takie pytanie o karty pamięci:
    czy lepiej kupić 512 ale jakąś szybką czy lepiej 1024 a wolniejszą?
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Zamieszczone przez mmsza
    Dla samego body (300D) to wsio ryba czy szybka czy wolna bo i tach ich nie rozróżnia, więc dla Ciebie lepiej mieć pojemniejszą.
    Zupełnie inna bajka to zgrywanie fotek z karty. Pół biedy jak to robisz na spokojnie w domu przy kompie. Kiepsko jak jesteś w plenerze i korzystasz z jakiegoś Foto Banku i patrzysz jak ci bateryjek ubywa przy kopiowaniu z wolnej karty. W sumie lepiej mieć dużą i szybką :-).
    Czyli korpus nie rozróżnia?

Bo tak się zastanawiam, bo 1GB np bardzo szybkiej Pretec x80 kosztuje około 380, SanDisk Ultra II 340 a Kingstony 255 (zwykły) i 275 (Elite Pro).
    Bo jak kuprusowi wszystko jedno to chyba Kingston Elite Pro byłby ok?
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• tiberek
      Bywalec
      • 2005
      • 128

Rozróznia, tylko powyżej pewnej szybkości nie robi to już dużej różnicy (aparatowi, on ma też swoje ograniczenia).
      Oto tabela z wynikami pomiarów CFek dla 300D

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zdecydowanie dużą. Albo dużą, mała i tank
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gonzo44
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1304

Co prawda sam nie mam jeszcze zadnego doswiadczenia z cyfrowkami, ale tez sporo poczytalem i doszedlem do wniosku, ze jezeli nie wyobrazasz sobie sytuacji kiedy robisz 40 klatek tylko raz przyciskajac migawke (np: 11.09 NY Manhatan) to kupuj najwieksza na jaka Cie stac, a szybkoscia sie nie przejmuj.
          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• eternus
            Uzależniony
            • 2004
            • 668

Duza, duza. Tak jak doszlismy do wniosku w dyskusjach (choc nie jednomyslnie - pewnie dlatego sie nie mogles w tym polapac) - bo roznice w odczycie nie sa zbyt wielkie. A jak masz 1 gb zapchane zdjeciami - to nie zaleznie, czy szybkie, czy wolne, to wlaczasz to w domu i zdarzysz zjesc kolacje... i to uroczysta - z winem i swiecami
            EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
            "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
            że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Kolacje? Chyba żartujesz. Może ciasteczko tak...

(Oczywiście, gdy masz czytnik usb2.0)
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

Ja mowie, jesli wpinasz aparat i w ten sposob przenosisz
                Wiem, wiem - to masochizm :>
                EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• gonzo44
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1304

a tak calkiem OT to mam pytanie. Da sie zgrac zdjecia z aparatu do ktorego nie wlozono karty? Znaczy z bufora zrzucic do kompa?
                  Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

Na moim przedwojennym cyfraku da sie. Nie da sie natomiast wlozyc do niego zadnej karty ;-)
                    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Zamieszczone przez mmsza
                      A da się zrobić zdjęcie jakimś aparatem bez karty?
                      300D nawet się nie włączy.
                      Drzwiczki pozamykaj to sie wlaczy

Da sie robic 300D bez karty po podpieciu via USB do komputera i po odpaleniu softu 10D remote albo DSLR Remote Pro. Zrzuca fotki z aparatu zaraz po zrobieniu i wyswietla na monitorze ladnie. Jak Ci wywali "no cf card" to zmien w programie w menu opcje na "save to pc only".
                      ...

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Ups... Teraz zauwazylem ze kto inny pytal o zrzucanie bufora do kompa... No ale nic... Pewnie sobie doczyta
                        ...

Komentarz

Pracuję...