Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: akumulatorki do lampy ...

Domyślnie akumulatorki do lampy ...

Witam,

Jakie aku polecacie do lampy blyslowej? Myslalem nad Eneloop`ami jednak nie wiem czy warto wydawac tyle kasy na dwa komplety aku ... denerwuje mnie to ze srednio raz w tygodniu musze wymieniac baterie alkaiczne (te najwyzsze do elektroniki) za 18zl ktore srednio starczaja na ok 700 zdjec :/

Z gory dzieki za opinie i pomoc.

Pzdr

Początki nałogu

Domyślnie

Pstrykać, próbować...etc.

I jeszcze jedno wielokrtonie powtarzane:

Oszczędny dwa razy płaci
    Mordo Ty moja !

Coś już napisał Awatar beetle4
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Wystarczy kalkulator by podjac decyzje, a jesli chodzi Eneloopy to polecam.
    |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Nie polecam pentagrama (2500) po pierwszym ladowaniu zrobilem nimi 15 zdjec pozniej bylo coraz lepiej ale to jest porazka inne aku tak nie maja, mialem tanie wynalazki tez nie polecam, mialem cameliony niby dobre aku ale dosc szybko zaczely siadac, ostatnio posiadam energizery 2500 i zadziwiaja mnie te aku robie nimi cale wesele (z 430 ex) i jeszce troche pradu zostaje z poprzednimi aku tak nie bylo wiec polecam je z czystym sumieniem
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zacytuje sam siebie z pl.rec.foto.cyfrowa,

"w tej (lub podobnej) technologii mamy:
    1) Sanyo Eneloop
    2) GP Recyko+
    3) Panasonic Infinium
    4) Sony CycleEnergy ("białe")
    5) Hahnel Synergy
    6) Varta READY2USE
    7) oraz wymienione wcześniej Uniross Hybrio produkowane
    PONOĆ przez producenta, który produkuje także "takie" aku
    dla firm Titanium, Varta oraz Ansmann. Nazw aku Titanium w
    tej technologii nie udało mi się "na szybko" ustalić, ale
    potwierdzam że takie aku istnieją, pośrednio, w oparciu o
    strony z opisami produktu / charakterystyki "rewolucyjnych
    nowych aku", Ansmann'owskich "tego typu" nie znalazłem.

Z racji wczesniejszych związków w tej branży (HR na części
    ogniw Sony, jak donosili ZTCP grupwicze) można przypuszczać
    że przynajmniej Sony "bierze" ogniwa od Sanyo. Jest to tez
    dosc prawdopodobne w wypadku GP i Panasonica.

Hahnel.. nie wiem, bo deklarują napięcie o 0.05V wyższe niż
    pozostali, więc licho ich wie."

Dodatkowy komentarz do tego: Dodam do tego że firmy z początku listy deklaruja o jakieś 5% niższe samorozładowanie w ciągu roku w stosunku do jej końcówki, tj. od Varty w dół. Spadek naładowania aku wykonanych w tej technologii następuje, ale.. ma "inny przebieg czasowy". Z obserwacji "na nos" wynika ze początkowo jest silniejszy, potem zaś gwałtownie zwalnia.

OCZYWIŚCIE ZDECYWANIE Eneloopy (lub ich odpowiedniki, co będziesz miał taniej) POLECAM.

Sukcesywnie wszędzie na nie przechodzę w zastosowaniach "cyfrowych" i wymieniam w sprzęcie AGD z baterii na "eneloop'o podobne". Tam dzięki temu gdzie już miałem w AGD wcześniej "zwykłe" aku - zapomniałem o konieczności okresowego doładowywania aku "zwykłych", gdy dopadało je samorozładowanie.

Ze zwykłych aku.. no cóz - wspominane Pentagramy.. są "względnie ok", ale o ile inne aku zazwyczaj osiągają docelową pojemność po ok 5 cyklach ładowania/rozładowania, to im zdarza się "uformować" dopiero po ok 10 cyklach. W dodatku potrafią mieć spory rozrzut. Jedno aku może być fabrycznie naładowane pod gwizdek, wymagac jednego-dwóch cykli, a inne prawie puste i potrzebować około 10..

Poza tym ogólnie akumulatorów 2500 (paradoskalnie zwłaszcza "markowych") radzę unikać. Jest ryzyko trafienia na ogniwa które "dla kogoś" produkuje Sanyo, a niestety Sanyo 2500 (a przynajmniej czesc partii dostępnych na rynku, z podejrzeniem .. większości) BARDZO SZYBKO się sama rozładowuje. Więc lepiej celować albo niżej albo wyżej. Sam miałem Sanyo 2700 które pod tym względem zachowywały się b. dobrze. Miałem, bo.. dokonałem jednak migracji na ogniwa "nie rozładujące się", w praktyce ileś zestawów pierwszych trzech firm z listy.

Do tego polecam DOBRĄ ładowarke, 4 kanałową, procesorową, BC 700 aż się prosi o zakup przy jej obecnych cenach.
    Ostatnio edytowane przez AbrahaM ; 05-10-2007 o 16:37
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja polecam ENELOOP - dzialaja, dzialaja, dzialaja - jestem zadowolony (do tego dobra ladowarka i nic wiecej nie trzeba).

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Ja polecam GP Recyko+
    Mam 2 lampy w jednej, której często uzywam mam zwykłe GP 2700. Drugiej za to używam "od święta" i trafiało mnie zawsze, jak po 2 miesiącach leżenia nagle jej potrzebowałem, a akumulatorki okazywały się rozładowane po kilkudziesięciu błyskach (chociaż były naładowane w 100% i nieużywane przez te 2 miesiące).
    Kupiłem GP Recyko+, sprawują się świetnie i naprawdę się same nie rozładowują, po 2 miesiącach są naładowane praktycznie w 100 procentach...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Ja polecam GP Recyko+ [ciach] Kupiłem GP Recyko+, sprawują się świetnie i naprawdę się same nie rozładowują, po 2 miesiącach są naładowane praktycznie w 100 procentach...
    Nie dziwię się że polecasz - jak pisałem, to praktycznie "to samo" (jak będe miał nieco więcej czasu - mogę zrobić testy/porównania, ale wątpie by były różnice statystycznie istotne) zaś ogniwa które wymieniłem powyżej można trakować w zasadzie jako pełnoprawne / równorzędne zamienniki. Równie dobrze działają mi Eneloopy, Recyko jak i Infinium.
    Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Domyślnie

No wiec chyba kupie taki oto zestawik:
    http://www.allegro.pl/item252526935_...oop_aa_4x.html
    Zobacze jak sprawuja sie te Eneloopy, potem moze pomysle nad kompletem tych GP Recyko+ jesli eneloopy nie wytrzymaja weekendu reporterki

Dzieki za pomoc

Pzdr

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów