Używane dSLR czyli jak kupować lustrzankę z drugiej ręki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zabol
    Uzależniony
    • 2005
    • 643

Używane dSLR czyli jak kupować lustrzankę z drugiej ręki

na co zwrócić uwagę kupując uzywną lustrznakę cyfrową
    (np. D10)
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

na to czy nie nazywa sie moze 10D?
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• zabol
      Uzależniony
      • 2005
      • 643

upssss...... sorki za literówke

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Na to czy dziala i na slady zuzycia. Jak jestes upierdliwy to mozesz wyslac do serwisu na zbadanie stanu migawki (ok 60zl chyba to kosztuje) - migawka w 10D jest obliczona na 50 tys klapniec.

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez zabol
          na co zwrócić uwagę kupując uzywną lustrznakę cyfrową
          (np. D10)
          Ja zwróciłbym także uwagę na:
          1. stan matrycy (test na hot/dead piksele + ostrość fotek),
          2. stan matówki,
          3. działanie lampy wewn. i zewn. (stopka),
          4. działanie wszystkich funkcji.
          A w ogóle najlepiej aby serwis dokonał przeglądu body (na koszt sprzedającego).

Komentarz

• tdrul
            Bywalec
            • 2006
            • 132

wow ale wykop (google czynią cuda)

To tak jak w temacie. Planuje...planuje, chce kupić 30D. Używany na półrocznej gwarancji kosztuje nawet kolo 500zł taniej. Ale czy to aby na pewno sie opłaca? Może lepiej kupić normalnie ze sklepu za 3tys ? Ale tak już byłby zalążek finansowy na 70-200

Co myślicie o tej aukcji ?

http://allegro.pl/item305432737_cano..._miesiecy.html

O powystawowych już się naczytałem i od razu mówię nie!
            30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Komentarz

• A-la-N
              Coś już napisał
              • 2005
              • 96

Banalne ale zwróć uwagę na przestrzeń między guzikami i obudową. Jeżeli jest tam wiele kurzu i brudu możesz być pewnien, że aparat był ciężko eksploatowany. Proponuję zwrócić na klapkę zamykającą wejście dla karty CF. (Czy solidnie trzyma i nie ma luzów na zawiasach)
              Zwróć uwagę również na obręcz do mocowania obiektywu. Jeżeli na zaciskach i prowadnicach widać wyraźnie, że wytarty jest ten metal świadczy to również o intensywnym użytkowaniu.
              co mam to mam.
              www.aleksanderprugar.com
              http://aleksanderprugar.blogspot.com/

Komentarz

• tdrul
                Bywalec
                • 2006
                • 132

tak to by mi troche pomogło tylko mieszkam na drugim końcu Polski więc odbiór osobisty nie wchodzi w grę. Tak myślę ze kupując wysyłkowo jestem wyłącznie skazany polegać na uczciwości sprzedającego.
                30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Komentarz

• tomkoinside
                  • 2009
                  • 3

450d kit - nowy czy używany?

Witajcie!

Dotychczas robiłem zdjęcia kompaktem olympusa. Mam zamiar kupić canona 450d. To bedzie moja pierwsza lustrzanka. Chce na poczatek sie zaopatrzyc w standardowy obiektyw. Czy warto kupic nowy, czy moze lepiej kupic samo body i obiektyw od kogos z allegro?

Komentarz

• Evitagen
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 62

Moze poprostu sprawdzisz po ile chodza kity odejmij od zestawu w sklepie a wynik porownasz z cena body? Kto jak kto ale Ty na chwile przed zakupem zestawu powinienes "siedziec" w cenach :neutral:

Komentarz

• Button
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 18

Tomkoinside--> a ile $$$ chcesz przeznaczyc na zakup?
                      20D, 18-55 IS, 135 3.5 M42

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

Zamieszczone przez Evitagen
                        Kto jak kto ale Ty na chwile przed zakupem zestawu powinienes "siedziec" w cenach :neutral:
                        No, dokładnie. Jeśli chodzi o pytanie, czy nowy czy używany, to pamiętaj, że w zestawie jest zawsze taniej. To szkło (nowe, bez zestawu) sprzedaje się za ponad 6 stów, natomiast w zestawie powinno Ci wyjść (cena zestawu - cena body) ok 250zł. za tyle idą nieraz używki z allegro, więc nie ma chyba problemu co wybrać..

Komentarz

• patric89
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 336

Myśle że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup body w sklepie a kita gdzieś na allegro najlepiej z możliwością wcześniejszego sprawdzenia. Na body miałbyś gwarancje jakby sie cokolwiek działo i nie musiałbyś sie martwić jak używał go wcześniej właściciel. Co doo obiektywu to jeśli AF chodzi poprawnie i szkła są czyste to znaczy że jest wprządku.
                          Ceny body 450d w krakowie są równe 1650zł (moge Ci polecić jakieś zaufane sklepy jeśli chcesz) a obiektyw kitowy na allegro można kupić za nieco ponad 100zł ( mówie o wersji bez IS) i taką Ci polecam (jeśli w przyszłości planujesz zmienić kita.
                          Cały zestaw body + kit kosztowałby Cie nieco ponac 1750zł

pozdrawiam i powodzenia
                          Ostatnio edytowany przez patric89; 14972.
                          5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• tomkoinside
                            • 2009
                            • 3

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Słuchajcie, ja wiem doskonale jakie są ceny nowych, używanych, w zestawie czy bez. Nie wiem tylko, czy obiektyw lepiej kupić nowy, czy używany. Czy warto dać trochę więcej, czy nie ma sensu. Nie wiem jak bardzo obiektyw może się zużyć, poza zarysowaniami, czy ma jakąś swoją żywotność, tak jak body. Zwłaszcza, że się na tym nie znam i jedyne co mogę zauważyć to rysa :P

Znam miejsca, gdzie body chodzi po 1500. Kity zaczynają się od ok 1800. Gdy kupie nowe body i używany obiektyw z allegro, wychodzi trochę taniej. Milo byłoby zaoszczędzić, ale pytanie czy warto?

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

Zamieszczone przez tomkoinside
                              Milo byloby zaoszczędzić, ale pytanie czy warto?
                              Jeśli mowimy o zestawie to nie warto.

Nie wiem jak bardzo obiektyw może się zużyć, poza zarysowaniami,
                              Oj może, może.. zwłaszcza jak zaliczył jakąc glebę, albo był używany w cięzkich warunkach (piasek, kurz, woda) to trzeba liczyć się z wewnętrznymi uszkodzeniami i możliwym zasyfieniem wewnętrznych soczewek, co juz nie jest takie fajne. Poza tym obiektyw kitowy, jak wszystki tanie szkła Canona aż tchnie plastikiem. Co gorsza plastikowy jest najczęsciej także gwint, ktory z czasem sam, przy normalnym uzytkowaniu (wkrecaniu, wykręcaniu) może sie wyrobić i poluzować.. jakie są tego efekty, chyba nie muszę Cie uświadamiać Tak więc na Twoje pytanie odpowiadam: nowy!:wink:

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...