Czy ktos uzywal w 30D z gripem zamiennikow aku BP-511 firmy MaxCell ( link do produktu, o ktorym mowa: http://www.allegro.pl/item149112812_...ol_f_vat_.html ) -jesli tak prosze o opinie, uwagi jak sie sprawuja, czy dzialaja bez problemu itp itd.
Akumulator BP-511A Zamiennik
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Nie uzywalem ale z moich doswiadczen z zamiennikami wynika ze nie oplaca sie kupowac oryginalow ani nawet drozszych zamiennikow (tych kolo 70 zl).
Wlasnie wymiekl mi oryginal a zamiennik nadal trzyma wiec nastepne co kupie to tez zamiennik.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
-
No tylko małe pytanie...mój zamiennik za 70zl ma 1400mAh i działa super już prawie pół roku....oryginalny w lutym będzie miał 2 latka...pytanie tylko czy dożyje, bo jest już naprawdę słabiutki. Czy ten za owe 28zł z rzekomo 2500mAh ma naprawdę taką pojemność i czy za "kilka ładowań" nagle nie osłabnie
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego
+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP 
Moje wypocinyKomentarz
-
Moje nie oslably. A nawet jesli Ci po roku oslabnie to sobie kupisz jeszcze dwa i bedziesz mial 3 w cenie jednego za 70 zl
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Nie ma reguły na to czy zamiennik czy oryginał. Używam AA 2300 mAh firmy GP i takich samych AA Energizera, różnica w cenie na opakowaniu zawierającym 4 sztuki wynosi 7 PLN a różnica w użytkowaniu zdecydowanie większa i to na korzyść Energizera.
BP-511 mam oryginał i dwa GP, na razie (9 miesięcy) pracują dobrze, na zestawie dwóch akku w gripie robię ponad 1200 zdjęć. Nie mniej zawsze mam wątpliwości co do super ofert za 28 PLN, czyli 9 $. Ile kosztuje wyprodukowanie 3-4$ w tym zysk. Reszta to koszty przesyłki, pakowania i marża sprzedającego.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Może ja swoje 3 grosze dorzucę. Do niedawna nikt by mnie nie przekonał do kupna oryginału. W 350D używałem zamiennika naprzemiennie z oryginałem, nigdy nie zauważyłem różnicy w czasie działania. Po roku sprzedałem aparat wraz z akumulatorami. Kolega w dalszym ciągu używa tych akumulatorów bez problemu. Pól roku temu kupiłem 20D z zamiennikiem - dość słabym, dokupiłem 2 premium Gold. Akumulatory działały ok aż do dnia sprzedaży aparatu. Uwierzcie albo nie oba padły przy kliencie, musiałem sprzedać (po niezłym zagotowaniu się) z akumulatorem który kupiłem z aparatem. Przyszła kolej na 30D, nówka akumulator oryginalny więc zero problemów. Na zapas kupiłem owego MaxCell'a na Allegro. Załadowałem do body - wszystko OK pomyślałem, niestety ładowarka go nie wykryła. Na prośbę o reklamację sprzedawca odpisał żebym kupił sobie inną ładowarkę. Wkurzony rozebrałem dwa stare akumulatory i złożyłem z nich jeden sprawny, przy okazji zauważyłem że akumulatory opisane na obudowie jako 1950 mAh mają wewnątrz ogniwa LG 1300mAh. Został mi jedna sprawna elektronika którą załaduję do zwalonego MaxCell'a. Gościowi pewnie wystawię negatywa za podejście do klienta. Oczywiście w dalszym ciągu nie kupiłem Canona ale ludziom którzy cenią sobie czas i pewność działania polecam raczej oryginały lub zakup w sprawdzonych sklepach.FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.Komentarz
-
apropos ladowarki to mopj kolega kupil owe maxcelle i spiesze poinformowac iz musial kuopic rowniez nowa ladowarke (koszt ok 20PLN) poniewaz canonowska ich nie obslugujeKomentarz
-
Polecam zamienniki firmy GP, majac sprzet za x zł nie bede kupował gowna za 20 czy 30zł bo to deko ima sie z celem.Komentarz
-
Historia opisana przez r65 potwierdza moją tezę. Nie jest możliwe kupienie za 1/15 ceny oryginału tak samo dobrego zamiennika.
Całkowicie zgadzam się z towersivy, że kupując za 4-5 kPLN aparat nie ma co oszczędzać kupując byle jakie zamienniki. GP jest sprawdzonym producentem, ewentualnie może być jeszcze Ansman ale inne wynalazki są poprostu wynalazkami.
Nie warto być naiwnym.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Ja używam zamieników do 20/30D kupionych za ok. 25 zł działają bez żadnych problemów. To samo w 350D."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Pytanie pierwsze jak długo używasz?
Druga sprawa to tzw. obniżanie ryzyka, być może te za 25 PLN będą dobrze pracowały a być może nie i nigdy nie wiesz kiedy Tobie padną. GP/Ansman są sprawdzone i tutaj ryzyko jest bez porównania mniejsze. Zaryzykuję tezę, mniejsza cena = większe ryzyko poprawności pracy.
Zabawa z akku polega na tym, że często ten sam producent produkuje dla np. Canona i na wolny rynek ten sam typ akuu np. BP-511 lub jego zamiennik. Gdzie są różnice? W ogniwach, które zapakuje do środka i w małej elektronice dokładanej do akku. Zewnętrznie to samo poza napisem na obudowie i oznaczeniem ale środki całkowicie inne.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Juz chyba byla podobna dyskusja i proponuje do niej wrocic. Nikt nie mowi ze kazdy zamiennik jest tak samo dobry jak oryginal (chociaz moje spisuja sie podobnie wiec juz Twoja teoria nie ma racji bytu). Tu chodzi o to ze za oryginal placi sie 10x tyle co za zamiennik ... gotowy jestem podjac nastepujace wyzwanie - Ty strzelasz zdjecia na oryginale a ja na odpowiadajacej mu cenowo grupie zamiennikow ... jesli zrobisz wiecej zdjec (bo o to przeciez chodzi) to wszem i wobec przyznam ze Twoja teoria jest obowiazujaca ... ba nawet kupie Ci zapasowy oryginalny akumulator
I nawet jesli zepsuja mi sie dwa zamienniki naraz to nadal mam jeszcze 8. A co jak sie zepsuje ten jeden oryginal ?
EDIT: Faktycznie jesli jakis zamiennik nie laduje sie na dedykowanej ladowarce to co najmniej nie jest wart uwagi. Rodzi to tez podejrzenie o jego konstrukcje i takiego bym do puszki nie wlozyl.
Poza tym kazdy korzysta z tego na co go stac i z tego co zapewnia mu spokojny sen. Rozumiem to podejscie jak najbardziej i w przypadku gdyby zasilanie mojego aparatu bylo kwestia przetrwania na rynku foto tez bym nie ryzykowal.
EDIT2: Ja uzywam zamiennika okolo 2 lat, oryginala 3 - na dzien dzisiejszy oryginal robi 100-150 zdjec zamiennik duzo wiecej (nawet nie wiem ile bo nigdy w jednej serii nie robie wiecej niz te 100-150)Ostatnio edytowany przez McKane; 371.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Komentarz
-
McKane czy ja powiedziałem, że tylko oryginał?
Mam tylko jeden dostarczany z body, pozostałe dwa to GP czyli zamienniki ale w cenie 1/4 oryginału a nie 1/15.
Nie jeden klient próbował mnie przekonać co do tanich zamienników a ponieważ mam spore doświadczenie w tej materii, mógłbym dużo opowiadać gdzie są różnice.
Co do proponowanego testowania, to musielibyśmy ustawić aparaty w takich samych warunkach (pomieszczenie i nastawy) i walić fotki. Jest to jakiś sposób tyle, że mnie szkoda migawki bo na jednym secie akku w gripie jadę w RT około 1500 fotek. Poza tym musiałby być to zupełnie nowe akku. Widzisz sens tego działania i koszta?EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Mam dwa oryginały canona i i 2x po dwa jakieś za 30zł z allegro. Zawsze używam je w tych samych parach (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie). Ponieważ już kilka razy czytałem podobne do tych dyskusje, zacząłem obserwować zachowanie tych aku. Różnic nie widzę żadnych. Na każdym komplecie robię ok. 1400 rawów, czasem parę więcej, czasem mniej. Nie widzę najmniejszych powodów do zakupu oryginalnych akumulatorów canona w proponowanej cenie.JarekKomentarz
-
Za zamiennik GP mozna kupic 3 tansze. Mysle ze tez nie dalby rady wygrac w ilosci zrobionych zdjec ale zgadzam sie ze jest to rozsadny kompromis pomiedzy cena, jakoscia i bezpieczenstwem.McKane czy ja powiedziałem, że tylko oryginał?
Mam tylko jeden dostarczany z body, pozostałe dwa to GP czyli zamienniki ale w cenie 1/4 oryginału a nie 1/15.
Nie jeden klient próbował mnie przekonać co do tanich zamienników a ponieważ mam spore doświadczenie w tej materii, mógłbym dużo opowiadać gdzie są różnice.
Nie no moja propozycja byla nie do konca serioCo do proponowanego testowania, to musielibyśmy ustawić aparaty w takich samych warunkach (pomieszczenie i nastawy) i walić fotki. Jest to jakiś sposób tyle, że mnie szkoda migawki bo na jednym secie akku w gripie jadę w RT około 1500 fotek. Poza tym musiałby być to zupełnie nowe akku. Widzisz sens tego działania i koszta?
Wiadomo ze nikt normalny i wystarczajaco dorosly nie bedzie udowadnial sobie czy tym bardziej komus innemu ze jeden zamiennik jest lepszy od drugiego walac bez sensu kilkaset zdjec. Chodzilo bardziej o pokazanie w nieco zaczepliwy sposob dysproporcji. Tak jak napisalem wczesniej kazdy wybiera to do czego jest przekonany i na co go stac. Osoba pytajaca dzieki opiniom za i przeciw sama podejmie decyzje.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Komentarz
Komentarz