Witam wszystkich. Od 3 tygodni posiadam 40D i obecnie zauwazylem jeden problem, otoz nie zawsze dziala mi spust migawki. Pomijam wszystkie kwestie przy lapaniu ostrosci i itp., itd., bo jest to naturalne,ze wymaga jakiegos ulamka sekundy, zeby to zrobic, ale chodzi o to, ze spust tak jak by sie blokowal i nie moge wykonac zadnego zdjecia. Pozniej musze kilka razy naciskac, zeby aparat znowu zalapal. A dzisiaj musialem nawet wylaczyc go calkiem i wlaczyc ponownie. Do zdjec wykorzystuje 430EX i poczatkowo myslalem, ze moze lampa potrzebuje czasu, zeby sie doladowac, ale to nie to, bo bez lampy dzieje sie tak samo. Czy ktos tez tak ma,czy tylko ja mam takiego pecha??
Problem ze spustem migawki w 40D
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
a daj na obiektywie na M, wtedy powinien robić zdjęcie niezależnie od ostrości, i przepstrykaj jeszcze raz 40tke -
Robilem tak jak mowisz i nie tylko z jednym,ale kilkoma obiektywami. Moge dodac,ze srednio na 100 zdjec nie moge zrobic 5-6, bo aparat nie reaguje. Ciekawe czy to blad oprogramowania, czy moze jakas wada samej puszki...Komentarz
-
Komentarz
-
-
-
Komentarz
-
To nic innego Ci raczej nie zostaje jak serwis. Może spróbuj jeszcze zresetować do ustawień fabrycznych."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Po wielu testach zauwazylem jedna bardzo ciekawa i dziwna rzecz... Prawdopodobnie problemy z dzialaniem spustu zwiazane byly z bardzo niskim poziomem baterii o czym nie informowal aparat, a poinformowala mnie dopiero ladowarka po wlozeniu akumulatora do niej. Po ponownym naladowaniu problemy skonczyly sie i spust dziala za kazdym razem. Polaczenie tej puszki z obiektywem ze stabilizacja (24-105 L) byc moze zuzywa w koncowej fazie rozladowania akumulatora tyle energii, ze dzieja sie takie cyrki. Wiem, ze nie powinno miec to wplywu na zachowanie aparatu, ale po naladowani wszystko jest ok.Komentarz
-
-
spajk co to było????
mam podobny problem, zestaw 40D + 24-105
podejrzewam silnik USM w 24-105,
ewentualnie ktoś inny przeżywał coś takiego ???
chcę uniknąć ewentualnego rozbierania obiektywu ( co sugerowali na żytniej)Komentarz
-
potwierdzam kłopot ze spustem - w moim sklepie mamy 40D na wystawie - leży tam już jakiś czas jako egzemplarz demo i jest trochę przepstrykany i też zauważyłem , że nie zawsze reaguje na spust....
Komentarz
-
Mój 40D zakupiony w połowie września 2007 - zero problemów ze spustem, tak samo w gripie BG-E2N.Komentarz
-
Miałem to samo, ale trochę mniej intensywnie (w sensie naprawdę rzadko się zdarzało).
Od czasu zmiany migawki i spustu problem zniknął.PKKomentarz
-
Panowie, czy te problemy zdarzały się przy jednym szkle czy przy wszystkich ?
Na żytniej twierdza ze to najprawdopodobniej usterka silnika usm w 24-105 , raczej chcę uniknąć niepotrzebnej ingerencji w obiektyw, tym bardziej że będę to musiał zrobić w w/w punkcie...Komentarz
Komentarz