canon 16-35 2.8 II czy stałka 35 1.4 v 24 1.4?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MartinF
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 42

canon 16-35 2.8 II czy stałka 35 1.4 v 24 1.4?

Zaznaczam, że pytanie kieruję tylko do posiadaczy. Mam dylemat, jak zawsze gdy brakuje kasy, co byście radzili kupić zooma czy jednak którąś ze stałek? Najbardziej zależy mi na plastyce obrazu, kontraście i pieknym bokeh, czy 16-35 II dorównuje tym stałkom na 2.8 w jakości rozmycia tła?
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

A ja zaznaczam, ze jesli chcesz porownywac jakosc stalki i zoomu, to poczytaj sobie najpierw setki watkow na forum (patrz opcja szukaj) a sam znajdziesz odpowiedz.

Komentarz

• MartinF
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 42

Wiem, że stałka to stałka, ale czytałem opinie o 16-35 II, bez porównań, i podobno ma rewlacyjny bokeh i powolającą plastykę, całkiem inną budowę przesłony od poprzednika. Stąd było to zaznaczm, gdyż chciałem poznać, z całym szacunkiem opinię kogoś, kto robił zdjęcia tym szkłem i ma jakieś odniesienie. Sorrki, ale twoje stwiedzenie nic nie wnosi. Uważam, że dobry zoom z górnej półki wcale nie musi odstawać aż tak bardzo od stałki. Skierowałem pytanie do praktyków, a nie teoretyków, którzy nie mieli tych szkieł nawet w rękach. Mile widzone sample na tych samych przesłonach i ogniskowych

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Zamieszczone przez MartinF
        Uważam, że dobry zoom z górnej półki wcale nie musi odstawać aż tak bardzo od stałki.
        Bo i az tak bardzo nie odstaje. Najwieksze roznice, to widac w mozliwosciach przeslonowych czego zoomy nie przeskocza.
        Skierowałem pytanie do praktyków, a nie teoretyków, którzy nie mieli tych szkieł nawet w rękach. Mile widzone sample na tych samych przesłonach i ogniskowych
        Z tego co wiem, to Snowboarder ma 16-35L II i 35L. Ale nie daje glowy, ze bedzie mu sie chcialo robic testy porownawcze, skoro odpowiedz jest jednoznaczna.
        Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• MartinF
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 42

Pewnie masz rację tylko tak jak pisałem, jak brakuje kasy to w danym momencie trzeba coś wybrac. Ja robiłem ostatnio fotki 50 1.4, Byłem nawet zadowolny, ale dla mnie trochę zawolny AF i za mało precyzyjny. Z zoomami L wszystko chodzi jak rakieta. Stąd szukam szybkich stałek w miarę szerokich bądź myślę o nowym 16-35 póki co.

Komentarz

• Arche121
            Początki nałogu
            • 2006
            • 288

witaj,
            też miałem podobny dylemat -zastanaiwałem miedzy 16-35/2.8 L II czy 35/1.4 L.
            nigdy nie fociłem na zoomie ,tylko słyszałem opinie innych userów ,ze szkiełko daje rade i jest ok w przeciwienstwie do starszego brata, ktory na 2.8 był taki sobie.
            Jezeli chodzi o uniwesraslosc to zoom wygraywa batalie,natomiast jesli pracujesz na przysłonach 1.4-2.8 to wybór staje sie jasny.
            Ja wybrałem ta druga opcje i nie żałuje-wybór nalezy do ciebie...

Komentarz

• MartinF
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 42

Zgadzam się mam 24-105 i jako z zooma jestem zadowolony, ale brakuje mi właśnie niższych przesłon, nie chodzi nawet o swiatło, ale o rozmycie. Bawiłem się ostatnio 50 1.4 i nie byłem za bardzo zadowolony, trochę za wolny i za bardzo plastikowy, AF w porównaniu do moje L, też tak sobie trafiał. Dlatego szukam szkiełka tak między 35 a 50, które będzie ostre w zakresie od 2.0 i chyba 35,
              to dobry wybór. Ma tez piękny bokeh co widziałem na samplach, tylko szkoda że nia ma sampli z 16-35 II na 2.8, pokazujących plastykę tego szkła.

Komentarz

• habakuk
                Uzależniony
                • 2006
                • 575

przy tak szerokim szkle jak 16-35 kryterium "ładnego bokehu" nie jest chyba decydujące

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Widzę ,że kolega MartinF również zadał to pytanie na optyczne.pl , odpowiedź może być moim zdaniem tylko jedna jeżeli zależy Ci na jakości zdjęć to: 35/1.4 .
                  A najlepiej sprawdzić samemu robiąć testy - polecam !

Komentarz

• MartinF
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 42

Zgadza się, testy są najlepsze, tylko nie jest łatwo znaleźć na półce w sklepie tak drogie szkła i je jeszcze pozyczyć do testów, a testy na necie są generalnie ok, ale przekonałem się już że zabawa ze szkiełkiem, to osbiste obcowanie i wykorzystanie z niego to co najlepsze i zarazem to co odpowiada autorowi. Testy niestety są często bardzo subiektywne jeżeli chodzi o plastyke, kontrast szkła i te wszystkie rzeczy których nie widać na liczbach, a dopiero na samym zdjeciu.

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Testy niestety są często bardzo subiektywne jeżeli chodzi o plastyke, kontrast szkła i te wszystkie rzeczy...
                      Dokladnie tak samo jak ocena posiadacza

Komentarz

• szysz.pl
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 57

Polecam 16-35 mam to szkło do kilku dni i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony na +
                        Sprzęt -->

fotografia ślubna --> www.slub.e-fotografik.pl
                        świnoujście --> www.e-swinoujscie.pl

Komentarz

• Niedzwiedz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 578

szynsz.pl miales cos wczesniej z szerokich na FF np 17-40 ?
                          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• szysz.pl
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 57

mam jeszcze sigme 10-20 ale ona za bardzo "zagona" obraz i zniekształcenia ludzi sa nie do zaakceptowania - niestety
                            Sprzęt -->

fotografia ślubna --> www.slub.e-fotografik.pl
                            świnoujście --> www.e-swinoujscie.pl

Komentarz

• Niedzwiedz
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 578

hmm czyli 16-35 II musi miec male dysrocje no nic mysle nad 16-35II
                              www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                              www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

Pracuję...