Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Czesc,
zastanawia mnie, dlaczego wiekszosc z forumowiczow kupujaca cos szerokiego kupuje Canona 17-40mm f4.0 L ?
Co w tym obiektywie jest takiego niezwyklego? Czy oby na pewno oznaczenie „L” pasuje do tego obiektywu? Wydaje mi sie ze nie.
Jak porownuje go do Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF), to Tamron jest o wiele lepszy i za mniejsze pieniadze. Oto male porownanie:
Canon:
+ mniejsze aberacje i winietowanie
+ lepsze wykonanie
+ uszczelniony
+ pasuej do FF
- o okolo 80% drozszy od Tamrona
- mniejszy zakres ogniskowej
- gorszy AF pomimo, ze posiada USM
- gorsza rozdzielczosc obrazu
- f4:0
Podsumowujac. Jak ktos chce kupic cos szerokiego do np. XX0D lub X0D i wie, ze nie przeskoczy na FF, to chyba nie ma nic lepszego od tego Tamronika.
Na korzysc Tamrona przemawia:
+ cena
+ f2.8
+ lepszy AF
+ wieksza ogniskowa
+ lepsza rozdzielczosc obrazu
Oto male porownanie:
Canon:
...
- gorszy AF pomimo, ze posiada USM
...
Na korzysc Tamrona przemawia:
...
+ lepszy AF
...
skąd takie wnioski?
Wprawdzie nie posiadam/posiadałem bezpośrednio tych obiektywów, ale na codzień używam obiektywów z USM, a z drugiej strony miałem też Sigmę 18-50 i niezbyt mile wspominam jej AF;
moje odczucia raczej pokrywają się z reszta forumowiczów (ogólnie USM is the best :-))
Podsumowujac. Jak ktos chce kupic cos szerokiego do np. XX0D lub X0D i wie, ze nie przeskoczy na FF, to chyba nie ma nic lepszego od tego Tamronika.
I tu odpowiedziales sam sobie na postawione pytanie :wink:
17-40 nie jest demonem jakosci obrazu nie mniej jednak, to porzadne szklo. Jesli ktos je kupuje, to zazwyczaj nie potrzebuje swiatla f/2.8 a jesli tego nie potrzebyje, to w wiekszosci i tak robi na f/8 badz wiekszym a tu juz same plusy.
Poza tym przyszlosc jaka jest FF... - i to chyba wystarczy aby inne szkielko nie wchodzilo w gre.
I tu odpowiedziales sam sobie na postawione pytanie :wink:
17-40 nie jest demonem jakosci obrazu nie mniej jednak, to porzadne szklo. Jesli ktos je kupuje, to zazwyczaj nie potrzebuje swiatla f/2.8 a jesli tego nie potrzebyje, to w wiekszosci i tak robi na f/8 badz wiekszym a tu juz same plusy.
Poza tym przyszlosc jaka jest FF... - i to chyba wystarczy aby inne szkielko nie wchodzilo w gre.
czyli podsumowujac:
nie ma swiatla f/2.8 ale i tak jest git
nie jest demonem jakosci ale i tak jest git
przyszlosc jest FF wiec tez jest git
na logike, to to mi sie kupy nie trzyma. na chlopa, to kupowanie lensa doraznie gorszego tylko dlatego, ze kiedys bedzie opcja FF mija sie z celem. bo z pobieznego rachunku wychodzi mi, ze jak juz dociulam te 8k na 5D to dolozenie 1,5k zeby zamienic Tamrona na elke juz mnie nie bedzie specjalnie bolec. zwlaszcza, ze dobry 1,2k z tego to pieniadze ktore oszczedzam dzis, nie kupujac elki.
...a z drugiej strony miałem też Sigmę 18-50 i niezbyt mile wspominam jej AF;
Mam te Sigme i nie moge powiedziec zlego slowa o jej AF. Na poczatku mialem problemy, ale tylko dlatego, ze przesiadlem sie na lustrzanke i nie umialem "obchodzic sie" z AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Pikczer
Poza tym przyszlosc jaka jest FF...
Ja na przyklad nigdy nie przesiade sie na FF. Bardzo odpowiada mi crop. Czy oby na pewno wszyscy ktorzy kupuja Canona 17-40 mysla o dalekiej przyszlosci, ze kiedys przesiada sie na np. 5D? Na pewno nie.
Ostatnio edytowany przez Drozdi; 4289.
Powód: Automerged Doublepost
czyli podsumowujac:
nie ma swiatla f/2.8 ale i tak jest git
nie jest demonem jakosci ale i tak jest git
przyszlosc jest FF wiec tez jest git
Troszke przekoloryzowales, choc nie przecze, ze jest w tym i sporo racji.
Canon nie posiada nie tylko dobrego szerokiego zooma w rozsadnej cenie ale nawet nie posiada porzadnej szerokiej stalki. Dlatego trzeba walczyc z zamiennikami i kombinowac. Sam mieszam sie z zamiana 17-40 na nowe 16-35 II ale 4000k doplaty to przesada. Chyba juz wole dokupic jakas porzadna stalke. Nie bedzie szeroka ale za to dostaje cos wartego wydanych pieniedzy.
Troszke przekoloryzowales, choc nie przecze, ze jest w tym i sporo racji.
no bo i porownanie oryginalne nie mowi nic o chocby takim temacie jak kolory
ktore w Tamronach sa OK, ale bez szalenstw...
ani o tym, ze 17-40 jak trzeba to mozna sledzie od namiotu wbic, albo wystajacy gwozdzik na laweczce przybic. a Tamronem... rozpedzilbym sie co najwyzej do podbijania pilki pingpongowej
co oczywiscie sa rzeczy trzeciorzedne, bo zeby lens byl dobry to musi byc zaje... ostry. ponadto ostry, ostry i jeszcze raz ostry. czasami, jesli ewentualnie lens jest dlugi to jeszcze musie miec szybki AF, a jak do tego staloogniskowy to tez bokeh na tym kryteria wyboru lensow sie z grubsza koncza ale ostrosc oczywiscie uber alles!
Mam te Sigme i nie moge powiedziec zlego slowa o jej AF. Na poczatku mialem problemy, ale tylko dlatego, ze przesiadlem sie na lustrzanke i nie umialem "obchodzic sie" z AF.
Nie wiem co oni tam na "optyczne" porobili z tym 17-40, ale jeśli chodzi o AF to na ogół sprawa wygląda tak:
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
Canon USM na przykładzie 24-85 (cichy, szybki, niemal bezbłędny)
Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
To akurat na przykładzie dwóch obiektywów com je miał/mam i to się wszystko dokładnie zgadza.
Bardzo dziwne, że w przypadku Tamron - L USM jest inaczej
Bardzo dziwne, że w przypadku Tamron - L USM jest inaczej
Jak dla mnie nie jest inaczej, a mam Tamrona 28-75, który podobnież ma lepszy AF niż 17-50. Mimo to moje 17-40 bije go, może nie na głowę, ale wyraźnie.
Zresztą co tu pisać, przecież to już setki razy było omawiane...
Tamron 28-75 (i 17-50 tez) ma cienki AF.
jak trzeba to sie tym da pracowac, ale do USM jest przepasc.
i pozostanmy moze przy tym. a do tego co na optycznych wymyslaja, to bym trzymal troche dystansu. zdarzaja im sie mocne klopsy przez mocny czasem niedomiar obiektywizmu
Oki, to zostawmy moze AF. A co powiecie o rozdzielczosci obrazu? Czy jest w tym Canonie jakosc "L"-ki?
Tu sa ladne diagramy, co do rozdzielczosci: http://www.photozone.de/8Reviews/len...40_4/index.htm
Ostatnio edytowany przez Drozdi; 4289.
Powód: Automerged Doublepost
Nie miałem co prawda w łapach tego Tamrona, ale Canon to przede wszystkim szybki, cichy i pewny AF oraz niezła i "równa" optyka w całym zakresie przesłon i ogniskowych. Do tego pancerne wykonanie i niezła rozdzielczość - zaznaczam że tylko niezła. Jak komuś to wystarczu, żeby wydawać ponad 2000 zł to jego sprawa.
Moje porównanie innej parki - Tamrona 28-70 i Canona 24-70 - było dosyć dokładne - miałem je równocześnie przez jakiś miesiąc. Wynik - został Canon. Tamron co prawda miał dosyć szybki AF (a podobno 17-50 jest wolniejszy) ale dośc często się mylił i mógłby być odrobinę cichszy (ale to i tak rewelacja w porównaniu do niektórych Sigm). Ostrośc od pełnej dziury rewelacja (wiadomo-Cichy) i ogólnie szkło w porządku. A Canon? Odrobinę MNIEJ ostry na 2,8, ale za to pewny i super szybki AF (szybszy ma chyba tylko 400/5,6L), rewelacyjne kolory i kontrast oraz znacznie lepsza praca pod światło. Poza tym pancerne wykonanie i masa (to mi akurat nie przeszkadza, a sprzęt wydaje się przez to stabilniejszy). Tamron poszedł do żyda, chociaż bardzo mile go wspominam w jak na szkło za około 1000zł to rewelacja. I pewnie podobnie jest z tymi szerokimi szkiełkami.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:
Oki, to zostawmy moze AF. A co powiecie o rozdzielczosci obrazu? Czy jest w tym Canonie jakosc "L"-ki?
Tu sa ladne diagramy, co do rozdzielczosci: http://www.photozone.de/8Reviews/len...40_4/index.htm
Lubisz testy - to masz tu takie dwa inne, ciekawe :-)
Komentarz