Mam pytanie do osób robiących panoramy: jak zrobić aby przy robieniu (łączeniu) zdjęć do panoram unikąc efektów jak poniżej? Mam oczywiście na myśli ślady łączenia zdjęć. Jeżeli takie pytanie już było to proszę o wskazanie miejsca. Przeszukiwałem forum ale niestety nie udało mi się nic znależć. Może źle szukałem
Będę wdzięczny za poradę.
Panoramy - jak zrobić dobrą?
Zwiń
X
-
-
-
pierwsze i podstawowe pytanie w czym sklejasz.. .bo śą programy do składania i one dośc mocno to niwelująCanon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.Komentarz
-
-
ja polecam PTGui http://www.ptgui.com/ naprawde POTEZNE narzedzie. Rewelacja - zassaj TRAIL'a a jak sie zpodoba kup - moim zdaniem nr 1Komentarz
-
ponoć rzeczywiście jest dobre... ale jeszcze nie wypróbowałem ja robiłem najczęsciej PanoramaFactory i tez musze powiedzieć zę dawał rade sobie i to nie najgorzej..Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
-
-
niby też .. powinno sie robić blokadę expozycji aby włąnsie zdjecia jedne nie były jaśniejsze a drugie ciemniejsze... ale robiąc niewielkiego wycinka 9jakies 90 st do 120 st nie powinno byc aż takich wielkich róznic i blokada chyb anie potrzebna.. gorzej jak chcesz robić dookólne panoramki to wtedy juz musisz kombinować..Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
-
PHOTOSHOP CS3 składa pieknie. inna sprawa to materiał wyjściowy. pewnych zasad trzeba przestrzegac przy robieniu ale program to zdecydowanie psKomentarz
-
Czy gdzieś znajdę Jakie to zasady? Bardzo by pomogło. :-P
Sprawdziłem trial. Faktycznie radzi sobie z panoramami o niebo lepiej niż soft załączony do aparatu. Ma jednak pewną wadę: cenę. Alew cóż: jak coś jest dobre to musi kosztować.ja polecam PTGui http://www.ptgui.com/ naprawde POTEZNE narzedzie. Rewelacja - zassaj TRAIL'a a jak sie zpodoba kup - moim zdaniem nr 1
A może słyszeliście coś o jakimś sofcie free. Czasami, acz żadko zdaża się, że freware nie jest najgorszy.Ostatnio edytowany przez Woodland; 6440.Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.Komentarz
-
ekspozycja?
witam wszystkich serdecznie jestem nowy na forum i jeszcze nie mialem okazji przejzec wszystkich postow, a mam takie pytanko odnosnie robienia panoramy a mianowicie, przy uzyciu statywu robie np. 5 zdjec dookola siebie, lacze je w programie panorama factory i co? po polaczeniu tych zdjec widac wszystko, lacznie z miejscami w kotyrch zdjecie bylo polaczone i roznice swiatla, rozumiem ze to przez ekspozycje chyba ze sie myle, gdybym jednak sie nie mylil to jak ja zablokowac w canonie 40d? przez wcisniecie migawki do polowy? probowalem i nic. no chyba ze cos zle robie.
bardzo prosze o pomoc, z gory wielkie dzieki pozdrawiamKomentarz
-
Komentarz
-
Panoramy się robi na manualu (tryb M - instrukcja się kłania
). Wtedy raz ustalone parametry pozostają niezmienne przy kolejnych strzałach. Ekspozycję możesz ustawić w M na wiele sposobów, np. zmierzyć światło na Av, zapamiętać sobie (w głowie
) czas i przesłonę, a potem na M ustawić te parametry ręcznie. Możesz na M ustawić przy pomocy "drabinki", możesz mieć zewnętrzny światłomierz i nim mierzyć. Do wyboru, do koloru
Ale wcześniej i tak warto poczytać instrukcję
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
co się tak uwzięliście na te instrukcję? ;-)
oczywiście, ze jest tam napisane jak włączyć tryb M; ale przecież nie ma słowa, że na M robi się panoramy... :-D
myślę, że to może pomóc:
Serwis fotografuj.pl : Praktyka : Techniki fotograficzne : Zdjęcia panoramiczne – poradnik dla początkujących - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
w telegraficznym skrócie:
- manualna regulacja balansu bieli
- blokada ekspozycji lub tryb manualny
- tryb manualnego ustawiania ostrości lub blokada autofokusa
- pomocne: statyw, poziomicaPozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Nie chodzi o to, że w instrukcji pisze jak się robi panoramy, ale o odpowiedź na pytanie autora wątku, jak zablokować parametry ekspozycji dla wielu ujęć. I tutaj chyba z pomocą przychodzi czytanie instrukcji (ze zrozumieniem oczywiście).1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz

Komentarz