30d + tryb portretowy + wyłączona lampa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tom517
    Początki nałogu
    • 2007
    • 495

30d + tryb portretowy + wyłączona lampa

Witam wszystkich, ostatnio odkryłem dziwną zaleznosc w 30D przy robieniu zdjec z wlaczona lampa w trybie portretowym wszystko bylo ladnie, oswietlenie bylo nie najlepsze wiec mialem zdjecia z iso 400 (max na automacie), gdy wylaczylem lampe lub lampa nie zdazyla sie jeszcze naladowac to nie wiem dlaczego porobil mi zdjecia z iso 100 (przy tym uzyskalem czasy w okolicy 1/20 sekundy, gdyby bylo iso 400 to mialbym 1/80 i wszystko byloby ok) Zastanawia mnie dlaczego obniza on te iso do 100 przy braku mozliwosci doswietlenia lampa.
  • mkwiek
    Uzależniony
    • 2006
    • 862

daruj sobie robienie zdjęć programami tematycznymi tylko sam ustawiaj potrzebne parametry na priorytetach przesłony lub czasu. zależnie co potrzebujesz. wtedy nie będziesz miał takich problemów. i tematów do rozmyślań dlaczego automatyka aparatu zrobiła tak a nie inaczej
    Ostatnio edytowany przez mkwiek; 5737.
    I am FX

Komentarz

• grimaldi
      Coś już napisał
      • 2007
      • 54

zgadzam się z kolegą mkwiekiem - poprostu jeśli będziesz robił na programach tematycznych to czego oczekujesz że zapamięta ISO?
      "Nie mam żadnych talentów - prócz namiętnej ciekawości." -- A. Einstein (1879 - 1955)

Komentarz

• tom517
        Początki nałogu
        • 2007
        • 495

nie chodzi mi o pamietanie iso tylko dlaczego zostaje zmniejszone z max 400na min 100 w tych samych warunkach oswietleniowych, rozumialbym ze zmniejsza iso jak wykryje wlaczona lampe ale ze robi odwrotnie to mnie zastanawia; jesli chodzi o programy tematyczne to rzadko z nich korzystam, ale widze ich wyzszosc jesli trzeba szybko wyciagnac z torby aparat i zrobic zdjecie, bo wtedy przy wyciaganiu przekrecam koleczko na odpowiedni temat i robie, a jesli mialbym na priorytecie przeslony lub czasu to jeszcze musze wybrac odpowiedni czas lub przeslone, ok to nie zajmuje wiele czasu, ale jesli mialbym jeszcze zmienic ustawienia czulosci i pomiaru swiatla zalozmy z punktowego, to juz mozna stracic pare sekund

Komentarz

• PrzemeS
          Początki nałogu
          • 2006
          • 310

E tam. Wyższość tematycznych.
          Dziś robiłem reportaż ze strzelanki ASG w Szczecinie. Wszystko na ustawieniach manualnych i jakoś nie miałem problemów z tym, że się nie wyrabiam z ustawianiem ekspozycji.

A prawda jest taka, że automatyka aparatu jest kiepska. Nie dziw się z tym ISO. Wg aparatu ekspozycja została poprawnie ustawiona i tyle.
          Ślubna
          No i niestety N.

Komentarz

• grimaldi
            Coś już napisał
            • 2007
            • 54

Zamieszczone przez tom517
            programy tematyczne to rzadko z nich korzystam, ale widze ich wyzszosc jesli trzeba szybko wyciagnac z torby aparat i zrobic zdjecie, bo wtedy przy wyciaganiu przekrecam koleczko na odpowiedni temat i robie, a jesli mialbym na priorytecie przeslony lub czasu to jeszcze musze wybrac odpowiedni czas lub przeslone, ok to nie zajmuje wiele czasu, ale jesli mialbym jeszcze zmienic ustawienia czulosci i pomiaru swiatla zalozmy z punktowego, to juz mozna stracic pare sekund
            moja rada proponuje poćwiczyć nabierzesz wprawy i odczujesz zazadniczą różnicę pozdrawiam
            "Nie mam żadnych talentów - prócz namiętnej ciekawości." -- A. Einstein (1879 - 1955)

Komentarz

• tom517
              Początki nałogu
              • 2007
              • 495

juz wiem dlaczego 5D nie ma takich glupot , chetnie bym je zamienil na 2 tryby indywidualnych ustawien z G3

Komentarz

Pracuję...