TC x1.4 vs TCx2 vs 100-400

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

TC x1.4 vs TCx2 vs 100-400

Zamieszczone przez Vitez
    Dojdzie jeszcze 17-40 4L
    Zamieszczone przez Vitez
    Dodam jeszcze ze zrobilem ok 12 pierwszych fotek 20D z czego kilka fotek to 20D+70-200 2.8 na 200mm i przyslonie 2.8 a sfocilem na tych ustawieniach... linijke
    efekt - AF trafil W PUNKT i jestem z tego powodu bardzo zadowolony
    Posprawdzaj jeszcze FF/BF na bocznych sensorach, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia i wystarcza, ze jest OK na centralnym.
    Ja chcę korzystać z centralnego ale też w szczególności z tych, które są położone w mocnych punktach.
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Vitez, ja bym poprosił o dwa testy jak będziesz miał chwilę/okazję:

- 580EX/550EX podpięte pod 10D/20D - jak to właściwie jest z tym cropem
    - jakieś szybkie ptaszki z 20D(servo)/70-200@200/TC

W sumie to szkoda, że nie kupiłeś x2 :-D Bo ja w tym roku będe kupował TC i mam wielką ochotę właśnie na niego, mimo że wszyscy radzą 1.4x...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

Zamieszczone przez Vitez
      Zamieszczone przez p13ka
      Posprawdzaj jeszcze FF/BF na bocznych sensorach, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia i wystarcza, ze jest OK na centralnym.
      Bocznych sensorow w 10D uzylem kilka razy w pierwszym tygodniu jego uzywania kiedy sie nim bawilem, testowalem itp. Podejrzewam ze w 20D beda rownie przydatne 8)
      W 10D uzyles bocznych kilka razy bo nie zmiania sie ich tak wygodnie jak w 20D. Ten dzojstik jest swietny! Sprawne poslugiwanie sie nim w zmienianiu punktu ostrosci pozwoli w znacznym stopniu ograniczyc przekadrowania ktore czesto bywaja powodem minięcia sie z ostroscia.
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez muflon
        Vitez, ja bym poprosił o dwa testy jak będziesz miał chwilę/okazję:

- 580EX/550EX podpięte pod 10D/20D - jak to właściwie jest z tym cropem
        Nie mam 550, ale mam 420, jak nie zapomne to sie pobawie.

- jakieś szybkie ptaszki z 20D(servo)/70-200@200/TC
        W Warszawie? Ptaki?
        Moga byc samochody na Trasie Lazienkowskiej w zastepstwie?

W sumie to szkoda, że nie kupiłeś x2 :-D Bo ja w tym roku będe kupował TC i mam wielką ochotę właśnie na niego, mimo że wszyscy radzą 1.4x...
        Chcialem, ale utrata jasnosci i jakosci zniechecila mnie, a ogniskowa 500mm zupelnie mi wystarczy, TC jest jakos "ostatecznosc" gdy zasiegu tuz, tuz nie wystarcza 8) .

Zamieszczone przez tpop
        W 10D uzyles bocznych kilka razy bo nie zmiania sie ich tak wygodnie jak w 20D. Ten dzojstik jest swietny! Sprawne poslugiwanie sie nim w zmienianiu punktu ostrosci pozwoli w znacznym stopniu ograniczyc przekadrowania ktore czesto bywaja powodem minięcia sie z ostroscia.
        Nie uzywalem bo po prostu nie potrzebowalem a nie bo niewygodnie mi sie zmienialo. Masz jakies problemy z mijaniem ostrosci po przekadrowaniu? A probowales robic na One-Shot? , bo ja takich problemow nigdy nie mialem i raczej nie zamierzam przestawiac punktu AF gdyz po prostu tego nie potrzebuje :P .

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Vitez
          W Warszawie? Ptaki?
          Nie mogą Wiosna idzie, Wilanów, Park Ujazdowski, te klimaty

Zamieszczone przez Vitez
          Chcialem, ale utrata jasnosci i jakosci zniechecila mnie, a ogniskowa 500mm zupelnie mi wystarczy, TC jest jakos "ostatecznosc" gdy zasiegu tuz, tuz nie wystarcza 8) .
          500mm??
          Eee, utrata jasności - po coś się ma te f/2.8. Ja myślę w perspektywie o letnich airshow i te 400mm by się przydało... A jakoś nie mogę się przekonać do 100-400 (push-pull i kilka innych szczegółów, opisywanych na forum). Muszę namówić jakiegoś kolegę spottera pod płotem na teścik

Zamieszczone przez Vitez
          jakies problemy z mijaniem ostrosci po przekadrowaniu? A probowales robic na One-Shot? , bo ja takich problemow nigdy nie mialem i raczej nie zamierzam przestawiac punktu AF gdyz po prostu tego nie potrzebuje :P .
          To chyba trochę tak jak z (nie-)stosowaniem filtra UV - "szkoła falenicka i otwocka" Ja nie mam wiekszych oporów przed przekadrowywaniem - jest to mimo wszystko szybsze - nawet niż joystick w 20D Ale gdybym pracował w studio to już bym się zastanowił...

Komentarz

• p13ka
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1013

A jakoś nie mogę się przekonać do 100-400 (push-pull i kilka innych szczegółów, opisywanych na forum).
            A już myślałem, że byłeś bliski podjęcia strategicznej decyzji

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Vitez
              W Warszawie? Ptaki?
              Nie mogą Wiosna idzie, Wilanów, Park Ujazdowski, te klimaty
              Moze nad Wisla cos sie upoluje .

500mm??
              Cropa wliczylem , no.. w sumie 450... i tak wystarczy.

Eee, utrata jasności - po coś się ma te f/2.8. Ja myślę w perspektywie o letnich airshow i te 400mm by się przydało...
              Po to ma sie ta jasnosc 2.8 by bylo jasno a nie by sciemniac TC 2x . Ja mysle perspektywa raczej koncertowa niz airshow :P
              Choc na airshow pewnie tez sie wybiore z ciekawosci... i te 450m po cropie musi wystarczyc.

Komentarz

• sal
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1122

Zamieszczone przez Vitez
                Ja mysle perspektywa raczej koncertowa niz airshow :P
                Choc na airshow pewnie tez sie wybiore z ciekawosci... i te 450m po cropie musi wystarczyc.
                Wiesz. Na airshow światło jest drugorzędne...
                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez sal
                  Wiesz. Na airshow światło jest drugorzędne...
                  Ale dla mnie airshow jest drugorzedny :P , stad TC 1.4x a nie 2x na ten przyklad, albo 70-200 2.8 IS L a nie 100-400 :P

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez Vitez
                    Ale dla mnie airshow jest drugorzedny :P , stad TC 1.4x a nie 2x na ten przyklad, albo 70-200 2.8 IS L a nie 100-400 :P
                    No właśnie.. a ja bym chciał i samolocik, i koncercik czasem... i znowu zostaję z dylematem 1.4x, 2x, czy 100-400

Komentarz

• filip71
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 250

i znowu zostaję z dylematem 1.4x, 2x, czy 100-400
                      ja też miąłem taki dylemat i jakichś czas temu przekonał mnie test z fotkami 70-200 + TCx2 oraz 100-400. Różnica w fotkach byla praktycznie niezauważalna pod dużym powiększeniem na leciutką niekorzyść 70-200 + TCx2.
                      Więc zamierzam kupić TCx2 bo tańszy no i mniej klamotów do noszenia w plecaku.

Niestety test ten przeglądałem dawno temu na anglojęzycznej stroniei nie potrafię teraz określić pod jakim adresem to było.
                      Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• kavoo
                        Zablokowany
                        • 2004
                        • 1173

No właśnie.. a ja bym chciał i samolocik, i koncercik czasem... i znowu zostaję z dylematem 1.4x, 2x, czy 100-400
                        70-200/2.8 + TC 2.0 --> 400/5.6 na dlugim koncu
                        100-400/4.5-5.6 --> 400/5.6 na dlugim koncu

Czyli przy dobrym swietle w plenerze (np. samoloty) roznica zadna. Natomiast "po omacku" z pewnoscia 70-200 po odkreceniu TC popracuje, czego o 100-400 raczej sie nie da powiedziec ;-)

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Zamieszczone przez kavoo
                          70-200/2.8 + TC 2.0 --> 400/5.6 na dlugim koncu
                          100-400/4.5-5.6 --> 400/5.6 na dlugim koncu
                          Czyli przy dobrym swietle w plenerze (np. samoloty) roznica zadna.
                          Żadna? Proponuję zerknąć na test 70-200 x2 TC vs. 100-400. Różnica jest znaczna przy f/5.6 i f/8 na korzyść 100-400. Dopiero przy f/11 różnice prawie zanikają tylko...w jakich warunkach byłaby wykorzystana taka przysłona?
                          Some people leave the photography world a little better than they found it. Jeff Schewe left it transformed. It’s with deep sadness that we share...

Tu jest jeszcze fotka ptaszka zrobiona 70-200 x 2TC http://cyberdynesystemsimaging.fotopic.net/p795037.html

a tu fotka ptaszka zrobiona 100-400
                          http://cyberdynesystemsimaging.fotop.../p5106868.html

Komentarz

• kavoo
                            Zablokowany
                            • 2004
                            • 1173

Nie pisalem o jakosci zdjec tylko o swietle, jakie jest do dyspozycji w obu przypadkach.

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

A dlaczego w ogóle nie bierzesz pod uwagę doskonałego moim zdaniem obiektywu EF 400 f/5.6L, który nie dość, że tańszy o 40% od EF 100-400, to na dodatek i lepszy
                              http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...