30D czy 5D co za glupie pytanie? nie do konca glupie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemas-Glasgow
    • 2007
    • 11

30D czy 5D co za glupie pytanie? nie do konca glupie

czesc

jako ze siedze w nikonie ale przesiadam sie na canona mam pytanko.

bawilem sie 5D sprzet fenomenalny ,bawielm sie rozwniez 30D i tez jest spoko.

Ze wzgledow techniczny wiem ze lepszy jest 5D ,ale wiadomo puszka sama zdjec nie robi.

Jako ze zmieniam system musze kupic wszystko od nowa.
    u tu zaczynaja sie schody:
    Jak kupie 5D to bede mogl sobie tylko dokupic 50mm/1,4 na jakis czas.W sumie to mysle ze bedzie spoko bo kiedys do Eosa 3 mialem tylko to szkielko przez 4 miesiace i bylem bardzo zadowolony
    Z drugiej strony jak bym kupil 30D to bym wzial do tego tamrona 17-55 ,sigme 70-200/2,8 hsm apo i canona 85mm/1,8

I mam straszny metlik w glowie,moze mnie ktos naprowadzi na dobra droge??
  • czumba
    Coś już napisał
    • 2006
    • 98

Zamieszczone przez Przemas-Glasgow
    posiadam teraz Nikona D70 i jestem bardzo zadowolony z tego body.Oczywiscie technologia idzie do przodu i czas na zmiane,powiem szczerze bylem juz napaony na canona 5D lecz za malo zostanie kaski na szkielka wiec go odpuscilem i myslalem o 30D. Ale wczoraj w sklepie pobawilem sie nikonem D200 i sie zakochalem w tym body i nawet nie mysle juz o zmianie systemu.

Komentarz

• popi
      Początki nałogu
      • 2007
      • 390

dygg
      sigpic

Komentarz

• Przemas-Glasgow
        • 2007
        • 11

owszem ,puszka nikon D200 jest rewelacyjna i powiem szczerze ze nawet 5D mu nie dorownuje,tylko co z tego ze karoseria swietna jak silnik slaby

Problem mam taki ze moge w koncu poswiecic troche wiecej pieniedz na moje hobby i naprawde stoje na rozstaju dwoch drog.

System to tylko system i nie wiem w co sie w wpakowac na dobre , do mojego nikona d70 zadnych zacnych szkielek nie mam wiec jest mi obojetny.

Komentarz

• skydiver
          Coś już napisał
          • 2007
          • 57

Przede wszystkim witam na forum (to moj pierwszy post). Mialem podobny problem. Posiadalem Nikona d80 przez ostatnie 2 miesiace (tu o przyczynach zamiany jakby ktos chcial poczytac http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...ie-20d-30d.htm ), kupilem do niego pare szkiel, ale zdecydowalem sie sprzedac i kupic...no wlasnie tez myslalem o 5D, ale w sumie to kupa kasy. Wybralem uzywane 20D w stanie jak nowy, a teraz kolekcjonuje szkla- jak na razie kupilem 85/1.8 i kit 18-55 (ktory jest przejsciowy, byle by cos szerokiego miec. Bierz 30D/20D i zbieraj tylko szkla pod pelna klatke- czyli tamron odpada. Wkrotce bedzie nastepca 5D, wtedy ten 5D stanieje i zmienisz tylko body. Poza tym lepiej miec dobre szkla i gorsze body niz odwrotnie...jesli 30D mozna nazwac gorszym body

Komentarz

• habakuk
            Uzależniony
            • 2006
            • 575

Zamieszczone przez skydiver
            ...jesli 30D mozna nazwac gorszym body

żarty

bierz 5D i 50/1.4 - zrobisz tym prawie wszytsko

Komentarz

• Paprochwbody
              Bywalec
              • 2005
              • 213

Jak wyżej. Zrób potem kilka zdjęć 5D, zobacz sobie na monitorze kompa, wydrukuj A4 na dobrym papierze dobrym tuszem i... zapomnisz, że istnieją jakieś inne aparaty (nieważne, jakiej marki).
              (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Komentarz

• yggdrassill
                Bywalec
                • 2005
                • 240

tez mysle, ze 5d + 50/1,4 na poczatek to bardzo dobra opcja
                tamrona jak kupisz do 30d to przy zmianie na ff trzeba sie go pozbyc

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

http://www.canon-board.info/search.php

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19299

Komentarz

• oranvag
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 45

Zamieszczone przez yggdrassill
                    tez mysle, ze 5d + 50/1,4 na poczatek to bardzo dobra opcja
                    tamrona jak kupisz do 30d to przy zmianie na ff trzeba sie go pozbyc
                    Niech kupi Tamrona 17-35, nie bedzie się musiał pozbywać.

Komentarz

• popi
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 390

Zamieszczone przez Paprochwbody
                      i... zapomnisz, że istnieją jakieś inne aparaty (nieważne, jakiej marki).
                      Istnieją inne aparaty ff np 1Ds Mark II, ale to juz koszt 7000$. Fakt 5D jest ********y, ale myśle że lepiej wziąć 30D i ********e szkła niż 5D i średnie szkła. Najlepszym wyjściem jest oczywiście 5D i ********e szkła

PRagne dodać że 5D z 24-105 f4 L kosztuje 3499$, a za 3999$ masz 1D Mark II N z 8fps anie jak 5D 3fps.

O mam takie pytanie dlaczego 30D ma 5fps, a o klasę wyższy 5D tylko 3fps??
                      Ostatnio edytowany przez popi; 10086.
                      sigpic

Komentarz

• sergi
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 413

ja sądze ze więcej przyjemności sprawi Ci 30D z bardzo dobrymi obiektywami anizeli 5D ze średniakami. Po co wydawać tak dużo kasy na samo body i później frustrować się z powodu średniej jakości zdjęć??
                        5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                        :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                        :: Motywy wordpress

Komentarz

• popi
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 390

Zgadzam sie z Sergim kupiłem za 1279$ 30D z 28-135 IS USM, miałem wcześniej według mnie dwa ********e szkła i jestem zadowolony. A Ty chcesz wydać na aparat gdzie samo body kosztuje 2899$, który nie jest o niebo lepszy zeby płacic za niego 1600$ więcej. Kup sobie 30D body 1024$ i dowal do tego 70-200f2.8 IS L za 1599$ i za 2723$ masz aparat z najostrzejszym szkłem zoom canona. Dokup do tego coś krótszego i zajebiście będzie.
                          sigpic

Komentarz

• JaBlam
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1304

Wkrotce bedzie nastepca 5D, wtedy ten 5D stanieje i zmienisz tylko body. Poza tym lepiej miec dobre szkla i gorsze body niz odwrotnie
                            Wiec powodzenia w czekaniu na nastepce. Skad wszyscy jestescie przekonani ze cena body drastycznie spadnie? Nawet jak wyjdzie nastepca - chyba niepredko to nie sadze zeby cena tak spadla zeby nagle aparat kosztowal 5 tys zamiast 8 bo nie ma konkurencji jesli chodzi o FF. 5D bardzo dobrze sie sprzedaje wiec dlaczego mialby taniec. Podejrzewam ze i tak wiekszosc osob bedzie dalej kupowac 5D a niewielka czesc nastepce. Poza tym jesli ktos liczy na to ze 5D spadnie chociaz o tysiac , to trzeba bylo jak to zrobilo kilka osob kupic sobie 5D nawet za cene troche ponizej 8 tys. i skorzystac z Cashbacka i jeszcze dodatkowe 600 zl dostac.
                            Ja wole kupic i cieszyc sie z fotografowania sprzetem niz zyc w ciaglej frustracji "co to bedzie jak wyjdzie nastepca.. moze spadnie moze nie spadnie a moze wycofaja z produkcji". A co maja powiedziec osoby ktore za swoje 5D placily rok temu ponad 10 kawalkow? Maja siedziec i plakac bo mogly przeciez rok poczekac i kupic za 8 tys? Zgadzam sie ze szkla sa wazne ale z drugiej strony mialem kilka "srednich szkiel" podpietych pod 350D i 30D i widze jak te same szkla dzialaja z 5D. A kupowanie teraz 30D bo.. moze stanieje 5D wkrotce wiec sprzedam 30D zeby dolozyc i zmienic puszke jest troche bez sensu.

Ja wiedzialem ze chce 5D ale jakos mnie bolalo wydac tyle kasy na aparat. Kupilem wiec 30D bo bylo taniej a potem sprzedalem gdzie oczywiscie musialem cene odpowiednio obnizyc. i odpowiednio wiecej dolozyc.I zalowalem ze od razu nie kupilem 5D
                            Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940.

----------------------------------------
                            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• jotes25
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3609

Będę jeszcze bardziej radykalny Skoro większość doradza Ci 30D + lepsze obiektywy, to lepiej weź 400D i jeszcze lepsze obiektywy. Prawda jest taka, że 30D nie zrobisz lepszego zdjęcia niż 400D
                              Za rok czy dwa bez żalu i dużej straty rozstaniesz się z tanim korpusem, a szkła zostaną...

Komentarz

Pracuję...