Nowy Canon 30D - co sprawdzić?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszM
    Bywalec
    • 2007
    • 245

Nowy Canon 30D - co sprawdzić?

Witam,
    Wkrótce stanę się szczęśliwym - miejmy nadzieję - posiadaczem Canona 30D.
    Trzy szybkie pytanka zanim pójdę do sklepu:
    Czy można w prosty sposób sprawdzić ilość zrobionych zdjęć? Czy nowa puszka powinna mieć folię ochronną na LCD? Co sprawdzić przy kupnie?
    --
    Mariusz M.
    Biegam, bo lubię
  • Tirti

Zamieszczone przez MariuszM
    Witam,
    Wkrótce stanę się szczęśliwym - miejmy nadzieję - posiadaczem Canona 30D.
    Trzy szybkie pytanka zanim pójdę do sklepu:
    Czy można w prosty sposób sprawdzić ilość zrobionych zdjęć? Czy nowa puszka powinna mieć folię ochronną na LCD? Co sprawdzić przy kupnie?
    --
    Mariusz M.
    Witam, wiem jedno nowy Canon 30 D nie posiada folii ochronnej. Przynajmniej tak było w moim przypadku, sprzedawca otwierał pierwszy raz pudełko przy mnie (było zapieczętowane). Sprawdź czy masz wszystkie duperele w środku, ja nie miałem oprogramowania. Co do przebiegu to przed wyjazdem z fabryki trochę nim pstrykali więc się tym bardzo nie masz co przejmować.

Komentarz

• Obiektyw
      Bywalec
      • 2007
      • 157

...sprawdz, czy bez karty korpus moze "wykonywac zdjecia". Jezeli tak, to znaczy, ze ktos przelaczyl w menu na "dzialanie korpusu bez karty pamieci" a firmowo o ile wiem jest ustawione tak, zeby sygnalizowal brak karty.
      ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• mkwiek
        Uzależniony
        • 2006
        • 862

Zamieszczone przez Obiektyw
        ...sprawdz, czy bez karty korpus moze "wykonywac zdjecia". Jezeli tak, to znaczy, ze ktos przelaczyl w menu na "dzialanie korpusu bez karty pamieci" a firmowo o ile wiem jest ustawione tak, zeby sygnalizowal brak karty.
        fabrycznie jest włączone, że można sprawdź - daj sobie "przywróć ustawienia fabryczne" to zobaczysz
        foli na ekraniku nie ma.
        I am FX

Komentarz

• Driver
          Zablokowany
          • 2005
          • 786

Zamieszczone przez Tirti
          Co do przebiegu to przed wyjazdem z fabryki trochę nim pstrykali więc się tym bardzo nie masz co przejmować.
          sprzedawca ci tak powiedział żeby uzasadnić przebieg migawki ??

juz widze jak dzienna produkcja ( 5 -5 tys (?) puszek ) jest przepstrykiwana po 30 fot a potem skrupulatnie sprawdzana czy wsio budiet

myśle że w ten sposób to płaciłbyś za 30-tke z 10 tys i odbierał ją w 2035

Komentarz

• Obiektyw
            Bywalec
            • 2007
            • 157

Zamieszczone przez mkwiek
            fabrycznie jest włączone, że można sprawdź - daj sobie "przywróć ustawienia fabryczne" to zobaczysz
            foli na ekraniku nie ma.
            ...no to wlasnie sie dowiedzialem, ze ktos "pstrykal" moim korpusem zanim go kupilem.:-D
            ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• Gizzmo
              Początki nałogu
              • 2004
              • 266

Na moim folii ochronnej tez nie bylo. Sprawdz czy jest wszystko w srodku. Przebiegu sam nie sprawdzisz, ale jesli nie widac sladow uzytkowania to znaczy ze aparat jest nowy. Te pare zdjec ktore ktos tam moze zrobil w sklepie to dla 30D tyle co nic. Przeciez migawka ma klapac 100000 razy, zanim sie popsuje.
              EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• JaBlam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1304

Zaryzykowalbym ze jesli pudelko mialo plomby to aparat jest nowy. Zawsze mozesz wyslac na ZYtnia i Ci powiedza faktyczny przebieg migawki, ale nie lepiej sie cieszyc nowym aparatem i robic fotki zamiast meczyc sie "czy ktos przede mna macal moj aparat a jesli tak to ile razy spust nacisnal, a moze nie nacisnal"
                Milego fotorafowania! (Tylko jak to ktos juz napisal, unikaj ceglanych scian na swej drodze, unikaj kierowania obiektywami na bateryjki i na dziwne kartki z kreseczkami i numerkami bo se go popsujesz.. zdrowie tez.)

----------------------------------------
                Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

ja bym spryskał puszke spirytuswm, albo wypażył zeby bakterie po kimś unicestwić...
                  ja miałem na mojej nowej 5tce 9374 fotki - bo wsadziłem sobie starą kartę bez formatowania..

a poważnie to rób chłopie zdjęcia bo do tego jest aparat...

witaj w klubie zmartwionych wydatkami..

Komentarz

• jarekA
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 326

Masz rok gwarancji, więc jak nie ma ewidentnych oznak używania, to po co sie martwić. Wyobraź sobie, jaki będziesz miał ból jak zechcesz kupić uzywany obiektyw. Tam nie sprawdzisz "przebiegu" i stanu wyeksploatowania napędu AF.
                    Baw się ile wlezie i przestań zamartwiać sie problemami. Ja kupiłem roczny 20D i to z Kanady i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać przebieg. Działa jak ta lala i na razie wystarczy. A życie i tak pełne jest problemów (np. skad wziąć kasę i jak ją ukryć przed połowicą na następne szkiełka he he).
                    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• g_w
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 45

a u mnie byla folia na LCD tyle ze kupiony w USA.
                      Grzegorz

Komentarz

• mkwiek
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 862

Zamieszczone przez g_w
                        a u mnie byla folia na LCD tyle ze kupiony w USA.
                        bo dostałeś pewnie używkę i ktoś nakleił folię aby wyglądało, że nowy
                        I am FX

Komentarz

• g_w
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 45

prosto ze sklepu, zapakowany w pudelku
                          co to ma za znaczenie czy jest folia czy byl pstrykany czy nie - ma byc sprawny i juz.
                          Grzegorz

Komentarz

• lenny85

jarekA zgadzam sie z toba w 100%

Komentarz

• jarekA
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 326

Zamieszczone przez lenny85
                              jarekA zgadzam sie z toba w 100%
                              lenny85 zgadzam sie z tobą w 200%
                              chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

Pracuję...