Lampa Tumax 386AFZ-C nazwa kodowa "DPT386AFZ-C"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crater
    Początki nałogu
    • 2006
    • 399

Lampa Tumax 386AFZ-C nazwa kodowa "DPT386AFZ-C"

Jako ze spotkalem sie juz kilka razy przeszukujac forum z problemem wyoboru tej lampy postanowilem zaryzykowac i ja kupic. Szczerze moiwac niezawiodlem sie chyba zbytnio, gdyz jest to lampa w cenie do 500zl z obsluga ETTLa.

Zaczne moze od podstawowych parametrow:

Liczba przewodnia: 38Ws dla 85 mm przy ISO 100
    Zakres pracy AF palkinka - 24 -> 28->35->50 ->70 -85 mm
    zasilanie: 4x 1,5V AA (wg. producenta 80 blyskow przy pelnej mocy - jeszcze tego nie sprawdzilem)

Glowica obraca sie w dwoch plaszczyznach:
    pionowej: 0*-90*: 90,75,60,45,0
    poziomej: plynnie 90* w prawo i 180* w lewo

Dodatkowe funkcje:
    -podswietlneie wyswietlacza,
    -sygnaly dzwiekowe ?!?
    -wspomaganie autofokusa
    -przechodzi w tryb uspienia po 4 min bezczynnosci.

W samej glwoicy zamontowano odblysnik i dyfuzor co moim zdaniem jest rzadkoscia przy lampach w tej cenie

Kolejna ciekawostka jest to ze lampa wyposazona jest w fotocele i moze dzilaac zarowno jako master i slave. Po przelaczeniu w tryb Slave lampa przechodzi automatycznie w tryb manualny. Mamy mozliwosc ustawianie w tedy:

mocy blysku: 1/1 1/2 1/4 1/8 1/16
    ISO: 25 / 50 / 100 / 200 / 400 / 800
    przyslony: 11 / 8 / 5,6 / 4 / 2,8 / 2 / 1,4
    zoom palnika: manualny

W trybie ETTL:

o dzialaniu trybu swiadczy palaca sie na pomaranczowo zolto dioda w prawej czesci lampy oraz napis na wyswietlaczu [TTL].

Sterowanie kompensacja blysku odbywa sie z poziomu body (w moim wypadku 300D). W tym trybie dostepne sa dwa rodzaje regulacji AF palnika. Auto i Manual. Sluzy do tego prszycisk ZOOM. Lampa dosc szybko reaguje na zmiane ogniskowej w obiektywie - choc moge stwierdzic ze jest troch eglosniejsza od Nikonowskiej SB-600.

Zdjecia: Robione z odleglosci okolo 1m.

1) Lampa wbudowana Canona 300D

2) Lampa Tumax bez dyfuzora

3) Lampa Tumax z dyfuzora

Ostatnio edytowany przez crater; 6587.
    www.facebook.com/StudioColorbox
  • roofman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 386

Znalezione w sieci legendy głoszą, że lampa zupełnie głupieje przy błyskaniu z odchyloną w górę głowicą.
    Sprawdzałeś pod tym kątem? (wyczytałem, że wtedy ma: małą powtarzalność, duże niedoświetlenie)

Komentarz

• crater
      Początki nałogu
      • 2006
      • 399

szczerze mowiac roilem w sobote nia wesele. Jakos niezauwazylem powaznych problemow. Czasem jak zrobi sie te 50-60 fotke na aku i walnie szybka serie to przy odchyleniu widac zeczywiscie lekkie niedosiwetlenie ale to chyba raczje z tego powodu ze lampa nie wyrabia zladowaniem przy nadszarpnietej mocy akumlatorkow. Poza tym lampa spisuje sie na medal.
      www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Saurus
        Początki nałogu
        • 2006
        • 269

Dostałem niedawno tą lampę i nie ma takich problemów, przy odchylonej w górę głowicy radzi sobie bardzo dobrze.
        A tutaj można zobaczyć jak sprawuje się w makro z własnej roboty dyfuzorem: http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=53
        Jest świetna. Brakowało mi czegoś takiego
        Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
        "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Pytanko: Działa wspomaganie AF? Starszy kupił ta lampę do w wersji do minolty i czerwonego brak...
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• senner
            Początki nałogu
            • 2007
            • 328

właśnie - działa wspomaganie AF?
            i crater, mógłbyś wrzucić fotki jeszcze raz?

a - i chętnie bym na własne oczy zobaczył jak palnik jest odwócony w prawo o 90' i do tyłu bo w sieci nie znalazłem żadnych takich zdjęć ;]
            i jeszcze - czy w zestawie dają taką fajną podstawkę z nóżkami?

in film we trust

Komentarz

• canis_lupus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1252

Podstawki nie dają. Ta lampa nie działa chyba jako slave.
              "I love You Cię" Różyczko...
              Galeria ,
              Druga galeria,

Komentarz

• senner
                Początki nałogu
                • 2007
                • 328

Zamieszczone przez canis_lupus
                Ta lampa nie działa chyba jako slave.
                działa działa, pierwszy post:

Zamieszczone przez crater
                Kolejna ciekawostka jest to ze lampa wyposazona jest w fotocele i moze dzilaac zarowno jako master i slave. Po przelaczeniu w tryb Slave lampa przechodzi automatycznie w tryb manualny. Mamy mozliwosc ustawianie wtedy:
                [...]
                dodam, że gdzie indziej znalazłem, że slave włacza się przestawiajac dolny przełącznik po prawej na 's'
                Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust

Komentarz

• talarczyk
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 399

Zainteresowałem się tą lampą głównie przez aukcję na allegro. Co prawda to wersja dla Nikona jednak szukam jedynie prostej lampy z manualnym podziałem mocy do wyzwalania przez (najlepiej wbudowaną) fotocelę. Tumax ma manuala, wbudowaną fotocelę i do tego jest stosunkowo tani. Jak na razie do głowy przychodzą mi 3 opcje:
                  -używany tumax (250zł)
                  -lub nowy
                  -jednak jego cena zbliżona jest do używanej sabinki (np. sb-26).

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów korzysta z tego tumaxa do wyzwalania off-shoe? Jak spisuje się w nim wbudowana fotocela?

Komentarz

• senner
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 328

nie używam jej raczej jako off-shoe, ale testowałem ogólnie [nie jakoś specjalnie, w 'udziwnionych' warunkach] razem z 380ex i wbudowaną kukułką.
                    i działa, lampa sie odpala, ustawienia w manualu. więcej nie mogę powiedzieć.

in film we trust

Komentarz

• Sasia
                      • 2011
                      • 6

a czy ktoś z Was używał tej lampy z 450d? wiem, że lampa chodzi z 350d, ale z 500d ponoć ma już problemy, a wolałabym nie kupować lampy w ciemno

Komentarz

• McMelassa
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 201

Jakiś czas temu poszukiwałem lampy dla siebie (C500D) - jedną z opcji (tańszych) była własnie ta lampa. Niestety duża ilość nieprzychylnych opinii skreśliła ją z listy. Na pewno da się kupić coś w zbliżonej cenie lepszych jakościowo.
                        Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• ochus
                          • 2011
                          • 3

Odp: Lampa Tumax 386AFZ-C nazwa kodowa "DPT386AFZ-C"

Ta lampka współpracuje z 450D.
                          Z sx20is też dawała rade ale niestety nie doświetlała przy odbiciach od ścian i sufitów.
                          Aparat mam od paru tygodni więc nic konkretnego powiedzieć nie mogę.
                          Za tydzień mam wesele u siostry i wtedy będę wiedział coś więcej.

Komentarz

• Quise
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 25

Odp: Lampa Tumax 386AFZ-C nazwa kodowa "DPT386AFZ-C"

Moja ma urwaną połowę stopki i nie mogę znaleźć jakiegoś zamiennika dla tejże stopki :<

Komentarz

Pracuję...