czas naświetlania w A 710 IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • silver76
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 34

czas naświetlania w A 710 IS

Mam takie pytanko. Dlaczego w tym aparacie, gdy jest dość mało światła, to gdy aparat sam ma dobrać czas naświetlania (oczywiście długi), to może wybrać max 1 sek.?
    Czasem to przeszkadza, gdy chcę uzyskać dużą głębię ostrości i dam dużą przysłonę (na Av), a aparat ma dobrać czas automatycznie. No i wybierze 1 sek. (i świeci na czerwono), a to zbyt mały czas, zdjęcie zbyt ciemne. :sad:
    Dotyczy to różnych trybów zdjęć, np. Av czy P. Oczywiście nie dotyczy trybu manualnego, gdzie mogę wybrać czas do 15 sek. :-D

Czy to normalne, że aparat może tylko taki maksymalnie czas automatycznie dobrac?
    Pozdrawiam.
    silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
    + Lumix FZ18
  • yacek _b
    Coś już napisał
    • 2007
    • 64

sprawdziłem u siebie , też tak mam :neutral:
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Widzę, że to normalne od dawnych czasów. A60 też tak miało. Możliwe są conajmniej 2 wyjaśnienia:
      - pomiar światła przy pomocy matrycy byłby mało wiarygodny przy tak małej ilości światła
      - zostało to zablokowane aby ludzie, którym to przeszkadza, kupowali sobie inne aparaty (dSLR na przykład)
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Juriko
        Początki nałogu
        • 2007
        • 485

Fakt, jest to trochę irytujące, ale można ustawić w trybie preselekcji czasu, uważając żeby właściwy czas był przy dużym otworze, lub w trybie ręcznym.

Komentarz

• silver76
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 34

A więc to normalne. no trudno, jakoś trzeba będzie sobie z tym radzić. Dzięki panowie
          Pozdrawiam.
          silver76

+ Lumix FZ18

Komentarz

• pietro.s
            Bywalec
            • 2007
            • 140

Być moze chodzi o poruszenie zdjęcia choć można poruszyć przy dużo krótszych , a być może o to że 1 sekunda jest granicą w której aparat nie robi jeszcze redukcji szumów, zauważ w trybie M ze do 1 sekundy aparat po zrobieniu zdjęcia od razu jest gotowy do następnego natomiast powyżej czasu 1 sek następuje po zrobieniu zdjęcia czarny ekran i trzeba czekać tyle czasu ile migawka była ustawiona, ja to sobie tak tłumaczę
            Pozdrawiam
            Piotrek S.

Komentarz

• Juriko
              Początki nałogu
              • 2007
              • 485

To się wszystko zgadza, powyżej 1,3 sekundy aparat odejmuje ciemną klatkę, ale robi to zawsze, nie tylko przy preselekcji przysłony. Więc jeśli można ustawić dłuższy czas przy preselekcji czasu, a przy preselekcji przysłony nie, to wyglada na to że producent tak chciał i już.
              Zrozumiałe by było takie ograniczenie w programach tematycznych, ale tu?
              Na szczęście jest z tego wyjście i to jest najważniejsze.

Komentarz

• silver76
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 34

No dobra. A teraz z drugiej strony , pojdziemy teraz w najkrótsze czasy.
                Dlaczego w trybie Manual lub preselekcji czasu, gdy dam mu krótki czas naświetlania w celu zamrożenia ruchu (np. 1/1000 lub niżej) i właczę lampę to aparat przy ostrzeniu ustawi czas tylko 1/500. Wygląda że krótszego czasu z lampą sie nie da :-? . Tylko dlaczego. Taki czas nie zawsze "zamrozi".
                Pozdrawiam.
                silver76

+ Lumix FZ18

Komentarz

• pietro.s
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 140

z tego co ja wiem to chyba i tak dobry czas, chodzi o czas synchronizacji migawki z błyskiem i chyba najkrótszy czas jaki może być to 1/200. po prostu przy krótszym czasie migawka i flash sie rozminą
                  Piotrek S.

Komentarz

• Juriko
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 485

Najkrótszy czas synchronizacji z lampą w tym aparacie to właśnie 1/500s i do takiej wartości aparat Ci zmniejszył.
                    Zamrożenie ruchu będzie determinowane błyskiem (oczywiście o ile tło nie jest za jasne). Długość błysku będzie zależna od intensywności, intensywność między innymi od odległości od obiektu, słowem im mniej błysku, tym będzie on krótszy, czyli szybszy.

Komentarz

• silver76
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 34

aha oki, dzięki panowie.
                      Pozdrawiam.
                      silver76

+ Lumix FZ18

Komentarz

Pracuję...