fotografia makro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skylines
    Bywalec
    • 2007
    • 204

fotografia makro

czy ten obiektyw Canon EF 100 f/2.0 USM + soczewka Raynox DCR-250 da dobre powiekszenia makro ?? Do fotografii owadów i roślin
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez Skylines
    czy ten obiektyw Canon EF 100 f/2.0 USM + soczewka Raynox DCR-250 da dobre powiekszenia makro ?? Do fotografii owadów i roślin
    Daje całkiem niezłe, ale jeżeli makro to czemu nie 100 mm f/2.8 Macro ? Będzie do tego celu lepszy i da lepszą jakość.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Skylines
      Bywalec
      • 2007
      • 204

ooo a to dziękuję za podpowiedź...
      EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Komentarz

• rysiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 897

nie odpowiem bezposrednio na pytanie, ale do makro rozwaz raczej obiektyw Canona 100/2.8 USM - ten bez soczewki osiaga odwzorowanie 1:1. A raynox latwy w obsludze nie jest (z powodu minimalnej glebi)

EDIT: ehhh ubiegl mnie
        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Skylines
          Bywalec
          • 2007
          • 204

czyli nie opłaca się Raynoxa dokładać na obiektyw ?? myślałem że da jeszcze większe odwzorowanie

Komentarz

• franker
            Początki nałogu
            • 2007
            • 305

mnie się wydaje że te wszystkie konwertery na obiektyw to są po prostu kiepskie
            i mogą tylko pogorszyć jakość obrazu

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez franker
              mnie się wydaje że te wszystkie konwertery na obiektyw to są po prostu kiepskie
              i mogą tylko pogorszyć jakość obrazu
              A probowales czy tylko Ci sie wydaje ? Raynox akurat nie jest taki zly...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• bebesky
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1231

nie wiem jak ten reinox
                ale kiedyś próbowałem soczewki +3 i nigdy więcej jej nie założyłem
                rozmyło obraz tak jak filtr zmiekczający
                Nie wiem czemu zastanawiasz się nad 100/2 a nie nad 100/2,8 macro.

Komentarz

• krzychoo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 349

do fotografii makro owadów przyda sie jak najdłuższa ogniskowa, więc może sigma 150 2.8 EX? Uzywam obecnie świetnego ob. sigma 50 2.8 EX macro i do owadów nie za bardzo sie nadaje ze wzgledu na małą min odległość fot i zbyt mało rozmyte tło. żeby bardziej je rozmyć wsparłem sie pierścieniami macro do 70-200. Dopiero je wyjmuje z pudełka wiec jestem ciekaw efektów. jeśli będą niezadawalające to uderzę w sigmę 150 2.8. Warto?
                  Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• franker
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 305

Zamieszczone przez Krzychu
                    A probowales czy tylko Ci sie wydaje ? Raynox akurat nie jest taki zly...
                    miałem RAYNOX - telekonwerter - kompletna kicha i odsyłanie towaru

Komentarz

• rysiaczek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 897

Zamieszczone przez Skylines
                      czyli nie opłaca się Raynoxa dokładać na obiektyw ?? myślałem że da jeszcze większe odwzorowanie
                      tak, da, oczywiscie - ale trudno nad nim panowac, bo glebie zaczynasz liczyc w ulamkach milimetrow.

Jezeli myslisz tylko o makro, to porownaj sobie obiektywy:
                      1) Canon Ef-S 60/2.8
                      2) Canon Ef 100/2.8
                      3) tamron 90/2.8
                      4) sigma 150 Macro (dokladnych oznaczen nie pamietam)

Jezeli chcesz ekstremalnych powiekszen, to Cann mp-e 65 (tam masz 5:1). Przy czym to juz ekstremalne szklo, trudne w uzywaniu.

EDIT: Raynox'a mialem, sprzedalem po jednym wyjezdzie. to jest proteza.
                      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Bonku5
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 280

Zamieszczone przez krzychoo
                        ..żeby bardziej je rozmyć wsparłem sie pierścieniami macro do 70-200. Dopiero je wyjmuje z pudełka wiec jestem ciekaw efektów.
                        Napisz kolego jak te pierścienie... Jak możesz to daj link jakie to są. Jakie są koszty takich pierścieni?

Jeszcze spytam czy 17-85 + kit nadały by się do zastosowania pierścienia odwrotnego mocowania? Jeśli tak to czy efekt byłby jako taki?
                        Ostatnio edytowany przez Bonku5; 4828.

Komentarz

• amroz
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 772

zdecydowanie canon ef 100/2,8. nie napalaj się na wielkość tylko na jakość. w 100/2,8 jeśli uda Ci się zrobić fotę z minimalnej odległości to tak robale są wielkie. a nie łatwo zrobic z niego z tak bliska, jeśli jeszcze coś sie minimalnie rusza to juz wystarczający problem wiec po co Ci jeszcze wieksze zbliżenia? no chyba że coś martwego i aparat na statywie, inaczej nie widzę praktycznego zastosowania. Ten jest na tyle sprawdzony że warto go w ciemno brać. Powodzenia!

Komentarz

• JaBlam
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1304

Mozesz oczywiscie wziac i Tamrona i Sigme. Ja postawilem na Canona ze wzgledu na solidna budowe no i USM. Ktos kiedys pisal ze USM niepotrzebny tak samo jak AF. No coz - wiele razy sie zdarzylo ze owady uciekaly jak sie "odzywaly" Sigmy 105.. nie wiem do konca czy jest to wina odglosu ale.. ja tego obiektywu uzywam rowniez do innych celow i USM naprade sobie chwale. AF wbrew pozorom tez!

----------------------------------------
                            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• cypisek1024

Witam wszystkich Forumowiczów! Potrzebuję pomocy, nie znam się na makro i nie wiem czy lepiej kupić soczewki makro czy np. pierścień odwrotnego mocowania? Prosze o pomoc...a może jest jeszcze jakiś inny lepszy pomysł??? Pozdrawiam!!!

Komentarz

Pracuję...