Fotografia ślubna - jak zacząć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • architect
    Coś już napisał
    • 2005
    • 65

Fotografia ślubna - jak zacząć?

Może niektórym się nie spodoba że kolejny raz ten sam tematale lepiej pytać niż później żałować. Więc proszę o porady. Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !

Temat dotyczy fotografii ślubnej - kumpel się żeni,a że nie zamawiał żadnego fotografa to pomyślałem że zrobie mu prezent w postaci albumu ze zdjęciami. Przy okazji jakieś nowe doswiadczenie załapie.
    Ślub odbędzie się w tym kościele: http://www.otwock.com.pl/parafie/wincenty/index.htm
    w najbliższą sobotę tj. 24.02.06.
    Kościół dla mnie obcy ale widać że duży, wysoki i raczej słabo doświetlony.
    Sprzęt do wykożystania wraz z D30 to KIT Canona 18-55, Sigma 28-90 3,5-4,5 Lampka 420EX oraz chyba sie nie przyda EF 100-300 USM.

I pytanka:
    1 - czy nastawić się na jakiś obiektyw i pstrykać do końca, którym? Czy zmieniać podczas ceremonii ?
    2- Na jakich ustawieniach aparatu - myślałem o Manual i czas 1/60 f 7,1-10 ?
    3- iso 400 czy 800 ? Przy 800 będą już szymy , stawiać od razu na Neat Image czy cykać na iso 400 ?
    4- Co z lampą ? Mam własnej roboty soft box przysłonięty kalką techniczną i pocket bouncer (sztuczny sufit) też własnego autorstwa czy może lepiej lampę na 45* i kartonik na górze ? Zakładam że sam palnik odpada.
    5- Jak ustawić siłe błysku lampy i EV prześwietlać czy liczyć na EX-a ?
    6- Jaki ustawić pomiar światła ? Skupiony czy centralnie wyważony ?
    7- Tryb AF - one shot czy Al servo ?
    8- Czy na zewnątrz równierz 1/60 czy może Av i doświetlać lampą, a może zrezygnować z lampy na zewnątrz? Czy coś innego ?

Pytania mogą sie wydać co niektórym śmieszne ale odpowiadajac na nie i dokładając Swoje sugestie bardzo Byście mi pomogli.
    Canon 4ever
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

1. pokaz jekies swoje zdjecia z lampa np z imprezy
    2. wypisz sceny jakie musisz cyknac podczas slubu
    3. pomysl o jakims PRO, bo slub to wyjatkowa sprawa, a pytajc sie o to dowodzisz jednego, ze nie masz o tym pojecia.

EDIT: w kosciele przyda ci sie jakis dyfuzor lub chociaz sto-fen... generalnie jesli nie masz 'oka' bedzie ciezko... z drugiej strony jesli nikt nie bedzie robil zdjec to chyba lepiej miec slabe zdjecia niz zadnych
    Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
    Instagram

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez architect
      Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !
      Niestety twoje pytania przecza temu. Na wszystkie znajdziesz odpowiedzi w poprzednich tematach.
      Wszystkie czyli: obiektyw, rozpraszanie swiatla i co z lampa (i co z sila blysku), tryb M czy nie, jakie ISO, pomiar swiatla, tryb AF, jak na zewnatrz.

Wszystko juz bylo... tylko ty chcesz by ktos ci w punktach podal przepis.... a niestety tak sie nie da.

Przeczytaj naprawde wczesniejsze watki, wypisz sobie zakres proponowanych ustawien. Odwiedz ten kosciol dzien/dwa dni wczesniej... sprawdz na zywo warunki, pstryknij pare zdjec i dostosuj ustawienia.

A potem przeczytaj to:
      http://canon-board.info/showthread.php?t=7340
      i powodzenia w negocjacjach z ksiedzem zycze 8) (lepiej by panstwo mlodzi to robili ale jesli to ma byc niespodzianka to...).

I nie spodziewaj sie super efektow jak nie masz doswiadczenia. Ale rzeczywiscie lepiej zeby mieli jakiekolwiek zdjecia niz zadne .

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

1 - czy nastawić się na jakiś obiektyw i pstrykać do końca, którym? Czy zmieniać podczas ceremonii ?
        3- iso 400 czy 800 ? Przy 800 będą już szymy , stawiać od razu na Neat Image czy cykać na iso 400 ?
        4- Co z lampą ? Mam własnej roboty soft box przysłonięty kalką techniczną i pocket bouncer (sztuczny sufit) też własnego autorstwa czy może lepiej lampę na 45* i kartonik na górze ? Zakładam że sam palnik odpada.
        8- Czy na zewnątrz równierz 1/60 czy może Av i doświetlać lampą, a może zrezygnować z lampy na zewnątrz? Czy coś innego ?
        1. 18-55 i czasami do ciasnego portretu Sigma. Dobrze by było, gdyby Ci się udało pożyczyć od kogoś 50/1.8 do zdjęć w świetle zastanym.
        2. przy ciemnych szkłach będziesz raczej robił z lampą. Jeśli chcesz robićw zastanym to ustaw Tv 1/100, ISO 800 i zobacz czy przysłona się wyrobi. Jeśli nie, to od razu zapinaj lampe.
        3. Na odbitkach ISO 800 powinno być OK. Rób w Raw-ach, masz wtedy rezerwę 1 EV, ale pamiętaj z przy wyciąganiu w Rawie powiększą Ci się szumy. Jeśli to nie bedą odbitki większe niż 20x30 to powinno byc OK.
        4. A co ma być z lampą? Kup zapasowy komplet akumulatorów i zapnij ją do aparatu przed imprezą. Odepnij po imprezie
        Zabierz jutro kolege i koleżankę do kościoła (w tych godzinach w których będzie ślub) i zrób próby. Poproś, żeby kolega założył czarny sweter, a koleżanka białą bluzkę.
        5. Raczej niedoświetlaj, niż prześwietlaj (a raczej na pewno )
        6. Nie znam D30 - wyjdzie w czasie prób. Pamiętaj o tym, żeby nie przepalać bialej Panny młodej. Poczytaj na temat blokady ekspozycji i siły blysku przy pracy z lampą.
        7. AI servo ? To chyba, jeśli się spodziewasz, że Panna Młoda będzie uciekała sprzed ołtarza Raczej One Shot
        8. Av i doświetlaj lampą.

Wykonaj sesje próbną, bo polegniesz. Nie wiem nic na temat współpracy D30 z 420ex, ale właśnie w pracy z lampą upatrywałbym główne źródlo ew. porażek. Powodzenia.
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• heniek
          Uzależniony
          • 2004
          • 614

Może niektórym się nie spodoba że kolejny raz ten sam tematale lepiej pytać niż później żałować. Więc proszę o porady. Zaznaczam że wcześniejsze tematy przeczytałem !

Temat dotyczy fotografii ślubnej - kumpel się żeni,a że nie zamawiał żadnego fotografa to pomyślałem że zrobie mu prezent w postaci albumu ze zdjęciami. Przy okazji jakieś nowe doswiadczenie załapie.
          Ślub odbędzie się w tym kościele: http://www.otwock.com.pl/parafie/wincenty/index.htm
          Sprzęt do wykożystania wraz z D30 to KIT Canona 18-55, Sigma 28-90 3,5-4,5 Lampka 420EX oraz chyba sie nie przyda EF 100-300 USM.

I pytanka:

Pytania mogą sie wydać co niektórym śmieszne ale odpowiadajac na nie i dokładając Swoje sugestie bardzo Byście mi pomogli.
          ja widze to tak:
          iso 400
          1/50
          f5.6 max. to może coś będzie widać poza młodymi..
          kit dobrze ostrzy przy szerokim, im dalej tym.. (mój tak właśnie ma)
          ustaw iso 800 i coś ok.1/30 s to może jakieś ujęcia pstrykniesz bez lampy...;-)
          wizyta w kościele nawet kilka minut przed ślubem i włączenie oświetlenia przez kościelnego mnie już wystarczy do "opymalizacji" ustawień...
          no i kombinuj..
          dobrze będzie, kiedyś musi być ten pierwszy raz!
          Heniek

Komentarz

• architect
            Coś już napisał
            • 2005
            • 65

Arkan heniek dziekuje za KONKRETNE odpowiedzi.
            Jutro czeka mnie próbna sesja w kościele, troche mniejszym niż planowany ale zawsze coś mozna skorygować.
            D30 z 420 EX działa wg. mnie dobrze zdjęcia domowe obchodzą się bez wiekszej korekty EV.

Co jeszcze założyć na lampę - niby softbox czy bouncer tzw. sztuczny sufit ?

Zdjęcia będą w Raw-ach wiec można sobie będzie na korekte pozwolić.

Czy przy 1/50 nie mogą okazać się poruszone ?
            Canon 4ever

Komentarz

• heniek
              Uzależniony
              • 2004
              • 614

1/50 i poruszone...?
              raczej nie to zależy od Ciebie a konkretnie Twojej ręki, przy 1/40 też sie utrzyma..:grin:
              na 420 zakładałem coś takiego:http://www.raysfoto.pl/ ProMax Pocket Bouncer
              i wg mnie zdawało to egzamin(klientów zresztą też)
              glowa do góry!
              poradzisz sobie!
              Heniek

Komentarz

• przemo_21
                Bywalec
                • 2004
                • 120

- Aparat na AV iso 400 f5.6. Czasy w okolicach 1/60.
                - Dobrze komponuj zdjęcia. D30 ma małą matrycę 3,24mln.
                - Podstawowy obiektyw do kościoła to KIT będzie.
                - Lampa 45 stopni + (kalka techniczna-sprawdzone używałem tego samego-architekci tak mają ;-)+ FEEL + korekta -0,33
                - 100-300 zostaw w domu. Mniej obiektywów to mniej problemów co wybrać ;-).
                -akumlatorki do aparatu i lampy
                -pomyśl nad zdjęciami przed uroczystością a nie nie w czasie mniej stersu

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

..Czy przy 1/50 nie mogą okazać się poruszone ?
                  Przy długim końcu kita będziesz miał po cropie ca 90mm, więc 1/50 to trochę mało. Dodatkowo stres, pośpiech i lampa, która nie poprawia wyważenia apartu. Oczywiście będą osoby, ktore powiedzą, że 1/40 przy 100mm to luzik ;-) , ale ja na Twoim miejscu nie schodziłbym poniżej 1/125 (chyba, ze jakiś szeroki plan przy 18mm, to wtedy 1/50 jak najbardziej tak).
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

no i napewno jesli mlodzi beda np szli to minimum jest 1/125 inaczej bedzie widac ruch... do 'statycznych' scen moze byc wolniej
                    Instagram

Komentarz

• Macio
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 183

I pytanka:

Robiłem 350d na 18-55 - ooo zgrozo. Ciemne to jak cholera. Moja rada - załatw jaśniejsze szkło. ISO 800 podczas cywilnego to optymalne ISO . Szumow nie widać jeszcze mocno a masz dośc spore możliwości operowania przesłoną. Czas moim zdaniem 1/60 nie krócej. Przesłona - domknij Kit`a do ok F8.0 i powinno być ok. Jak będize mało światła - no niestety, pełna dziura, ale przy F5.6 18-55 to masakra. Lampa o sufit ( robiłem tak z 420ex i wyszło ok ) Af - one shot , nic innego. Na zewnątrz zależy - jak plener, można lekko doświetlić lampą, ale raczej na ev -2 czy coś - jedynie jako błysk dopełniający. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal

Komentarz

• michal_sokolowski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

czy KIt jest ciemny, to zależy od Kościoła.. ja robiłem raz na ślubie, kościół był jasny więc KIT był OK.. Moim zdaniem 1/60 powinna wystarczyć.
                        Rób i z lampą i z zastanym, z przewagą lampy.
                        te bez lampy potrafią być bardziej klimatyczne ;-)
                        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• michal_sokolowski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1159

idź do TEGO Kościoła i zrób próbne zdjęcia
                          moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• Parteq
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1159

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                            idź do TEGO Kościoła i zrób próbne zdjęcia
                            A wystarczy przeczytac uwaznie;
                            ;-)

===============================================
                            ===============================================

Pozdrawiam,
                            Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• kami74
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1492

No to niech autor podzieli się efektami pracy albo przynajmniej opisem tych efektów jeśli osoby fotografowane nie wyrażą zgody
                              Ostatnio edytowany przez kami74; 2315.
                              5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                              MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

Pracuję...