Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Autorstwo

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Wyciete z "Zarabianie na zdjęciach" : http://canon-board.info/showthread.php?t=11731

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A ja zadam pytanie moze glupie: a jakbym chcial sie pozbyc praw osobistych - no tak, zeby moc komus oficjalnie pozwolic glosic wszem i wobec "to ja zrobilem to zdjecie"?

Muflon, dawniej nie było takich problemów i takie rzeczy miały miejsce. I to nawet nie tak rzadko. Po prostu odcinałeś klatke filmu i przekazywałeś nowemu właścicielowi a w zamian dostawałeś pliczek banknotów.

Dziś jest gorzej bo nawet jak dasz RAWa to zawsze mozesz go skopiować, a nawet jeśli go skasujesz to go możesz jeszcze odzyskać i potem trza by sie sądzić kto miał wcześniejszą date zapisu pliku i wogóle korowody. Więc obecnie raczej nikt takiego numeru nie zaryzykuje bo nie ma pewności że mimo wszystko to zdjęcie nie ujrzy światła dziennego
    Ostatnio edytowane przez Driver ; 23-05-2007 o 10:47

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A ja zadam pytanie moze glupie: a jakbym chcial sie pozbyc praw osobistych - no tak, zeby moc komus oficjalnie pozwolic glosic wszem i wobec "to ja zrobilem to zdjecie"?
    Tak samo możesz próbować pozbawić się prawa do życia, po prostu sie nie da (oficjalnie) tego zrobić:-P
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Driver: ale dalej to będzie nielegalne...
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    Driver: ale dalej to będzie nielegalne...

jeśli nikt o tym nie wie poza stronami to nie ma tematu :-D

jeśli fals jest tak doskonały że najwięksi eksperci nie sa w stanie wykryć fałszerstwa ( nie mówie tu o obrazach których jest tylko 1 szt tylko np banknotach monetach itp ) to automatycznie staje się oryginałem

jeśli nikt nie wie jek wszedłeś w posiadanie klatki negatywu to automatycznie stajesz się autorem

proste :-D

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie.
    Jesteś wtedy złodziejem nie autorem.
    Autor to autor.
    NIe można wejść w posiadanie czegoś i stać się autorem tego czegoś - jesli się tego samemu nei wykonało.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Domyślnie

Nie.
    Jesteś wtedy złodziejem nie autorem.
    Autor to autor.
    NIe można wejść w posiadanie czegoś i stać się autorem tego czegoś - jesli się tego samemu nei wykonało.

jeśli ja mam klatke filmu a Ty plik banknotów to oznacza ze: ja jestem autore a Ty jesteś bogatszy

ok, ja rozumie ze mając tą klatke moge tym zdjęciem dysponować dowolnie itp, publikować je bez podpisu, ale nie moge powiedzieć "to ja je zrobiłem". tylko kto mi to udowodni ? jeśli czegoś nie da się udowodnić to staje się to faktem. c'est la vie

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Driver, idąc tokiem Twojego rozumowania, można kogoś zabić i wcale nie stać się przez to mordercą [o ile nie zostanie to niezbicie udowodnione]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    Driver, idąc tokiem Twojego rozumowania, można kogoś zabić i wcale nie stać się przez to mordercą [o ile nie zostanie to niezbicie udowodnione]

no i tak jest. dopóki nie ma ciała nie ma morderstwa.

pewne sprawy załatwie się "pod stolikiem" , tka było, jest i będzie i tego nie zmienisz

w sensie litery prawa masz klatke filmu jesteś autorem, i nie ma tu nic do rzeczy Twoje czyste lub nie czyste sumienie.

end :-D

Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie masz racji!
    Mając klatkę filmu - jesteś posiadaczem klatki filmu.
    Prawa autorskie osobiste nie są skorelowane z maetrialnym posiadaniem zdjęcia - byłaby to bzdura.
    (jakbyś kupił od kogoś zdjęcie powiedzmy autorstwa HCB to byś mówił ze jesteś jego autorem? bez sensu )

Gdyby tak było.. mógłbym ukraść wszystkie Twoje zdjęcia ze strony i dopóki nikt mi tego nie udowodni sprzedawać je na prawo i lewo.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Domyślnie

nie masz racji!
    Mając klatkę filmu - jesteś posiadaczem klatki filmu.
    Prawa autorskie osobiste nie są skorelowane z maetrialnym posiadaniem zdjęcia - byłaby to bzdura.
    (jakbyś kupił od kogoś zdjęcie powiedzmy autorstwa HCB to byś mówił ze jesteś jego autorem? bez sensu )

Gdyby tak było.. mógłbym ukraść wszystkie Twoje zdjęcia ze strony i dopóki nikt mi tego nie udowodni sprzedawać je na prawo i lewo.

Jesli tak uważasz to proponuje eksperyment.

Wyślij mi klatke filmu. A potem wytocz mi proces ze to Ty zrobiłeś to zdjęcie, i przedstaw dowody na to że mówisz prawde ( zakładam że nie ma tego wątku i umowa nie została spisana )

No pomyśl logicznie, przecierz w sadzie cie wyśmieją. To co podprowadzisz z mojej strony to pliki i to w małym rozmiarze. Pamietaj że negatywu nie da się skopiować tak jak RAW. Istnieje tylko 1 szt i koniec. Kto ją posiada ten nią rządzi, a tym bardziej jeśli zmieniła właściciela z rączki do rączki i nikt o tym nie wie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów