Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
jeśli to prawda, to jest to dosyć szokująca nowinka
Wygląda na to, że pod względem kontroli szumów Canon jest daleko przed resztą świata
Jedna myśl, która się narzuca - wygląda, że oprócz zMory osławiona ostrość Nikona okupiona jest praktycznym ograniczeniem zastosowań do ISO 600, przy akceptowalnym poziomie szumów. To jest argument największego kalibru dla krytyków Nikona
I jeszcze jedno - jak to możliwe, że nie ma standardu ISO
hehe, to był "Evil" tym razem. Swoją drogą, mam nadzieję, że jeśli ktoś z Canona to przeczyta, to nie stwierdzi, że jest tak dobrze, że nic już nie trzeba robić. Konkurencja to najlepszy bat na leniwych startegów
z tego co można wyczytać w tym wątku na dpeview to takie jest zamierzenie, przy czym i tak się to rzadko udaje
D70 prześwietla, 20D niedoświetla i tak dalej. MImo wszystko wolę mieć jednak aparat, którym zrobię fotkę przy ISO ponad 2000 (czyli nominalnie u Canona 1600) i będę miał znikome szumy.
Ale światłomierze znają prawdziwą czułość? Czy właśnie prześwietlają/niedoświetlają?
nie wiem. przypuszczam, ze jednak przeswietlaja, niedoswietlaja. no chyba, ze to co zawsze bylo mowione o RAW-ach nie jest prawda i one tez sa po jakims postprocessingu wartosci (tj. mnozeniu).
znam sytuacje z mojego poprzedniego aparatu (Minolta Dimage 7i), gdzie matryca miala faktyczna czulosc ISO 133 a potem wedlug wyboru uzyszkodnika wartosci byly przemnazane. co ciekawe, Minolta w trybach automatycznych i pol-automatycznym potrafila przybierac mnostwo roznych wartosci czulosci, oprocz standardowych 100, 200, 400, 800.
takze, jak widac, mozna tu nakombinowac ;-)
[ Dodano: 02-03-2005 ]
Zamieszczone przez Kubaman
jeśli to prawda, to jest to dosyć szokująca nowinka
bo ja wiem. koniec koncow licza sie nie dywagacje teoretyczne, tylko koncowe zdjecia. a te D70 maja zupelnie przyzwoite
Wygląda na to, że pod względem kontroli szumów Canon jest daleko przed resztą świata
no przynajmniej, jesli chodzi o matryce CMOS. ale tu sama technologia w zasadzie tlumaczy sytuacje
Jedna myśl, która się narzuca - wygląda, że oprócz zMory osławiona ostrość Nikona okupiona jest praktycznym ograniczeniem zastosowań do ISO 600, przy akceptowalnym poziomie szumów. To jest argument największego kalibru dla krytyków Nikona
hmm.... 600 to nawet duzo za duzo jak ktos cyka np przyrode ;-) a wyzsze czulosci... kiedys ISO 1600 pstrykali juz tylko nawiedzeni artysci. i jakos optyki wystarczalo, zeby robic dobre zdjecia, nawet przy mniejszej GO maloobrazkowej klatki.
nie przesadzajmy z tymi numerkami
I jeszcze jedno - jak to możliwe, że nie ma standardu ISO
standard ISO (dokladniej: DIN/ASA) jak najbardziej jest. ale nie zabronisz nikomu uzytkowania matrycy jako dajmy na to te 600 i przetwarzania do jasnosci 800.
bo ja wiem. koniec koncow licza sie nie dywagacje teoretyczne, tylko koncowe zdjecia. a te D70 maja zupelnie przyzwoite
no ba, tylko, że jak pójdę zrobić zachód słońca, to 20D go zrobię, a D70 już nie. I to jest IMHO duży problem.
Zamieszczone przez akustyk
no przynajmniej, jesli chodzi o matryce CMOS. ale tu sama technologia w zasadzie tlumaczy sytuacje
ale Canon nie ma patentu na CMOS! Dla mnie to rybka czego co jest zasługą, jeśli to w moim właśnie aparacie wyniki są lepsze. I z tego się cieszę
kiedys ISO 1600 pstrykali juz tylko nawiedzeni artysci. i jakos optyki wystarczalo, zeby robic dobre zdjecia
o tu Kolego to się zupełnie nie zgodzę :P . Jestem zupełnym amatorem, ale możliwość bezproblemowego podniesienia czułości jest dla mnie jednym z najważniejszych osiągnięć fotografii cyfrowej, która w sposób istotny otwarła nowe możliwości uprawiania fotografii.
standard ISO (dokladniej: DIN/ASA) jak najbardziej jest. ale nie zabronisz nikomu uzytkowania matrycy jako dajmy na to te 600 i przetwarzania do jasnosci 800
chodziło mi oczywiście o definicję tego, co nazywamy czułością matrycy ale w jednorodnej skali. W dyskusji z dpreview przytoczonej na początku tego wątku kilka osób wypowiedziało sie, że taki standart nie istnieje. I nie wiem czy dobrze się rozumiemy, ale cytowane tam wyniki testów pokazują, że ktoś mierzy przy faktycznym ISO 600 a podaje ISO 800. Dopóki światła jest pod dostatkiem nie ma problemu i odpowiedni algorytm pomiaru światła załatwia sprawę. Jeśli jednak brakuje światła, to producent zaczyna oszukiwać klienta.
no ba, tylko, że jak pójdę zrobić zachód słońca, to 20D go zrobię, a D70 już nie. I to jest IMHO duży problem.
a mnie na przyklad podoba sie pomiar spotowy Nikona. do systemu strefowego w sam raz.
a te psiejskie-czarodziejskie inteligentne pomiary, to niech Nikon sobie sam uzywa
o tu Kolego to się zupełnie nie zgodzę :P . Jestem zupełnym amatorem, ale możliwość bezproblemowego podniesienia czułości jest dla mnie jednym z najważniejszych osiągnięć fotografii cyfrowej, która w sposób istotny otwarła nowe możliwości uprawiania fotografii.
wszystko zalezy od tego, czego komu potrzeba. z tym ze osobiscie jakos nie widze potrzeby korzystania z wyzszych czulosci niz ISO 400 i bardzo sporadycznie z ISO 800. moze dlatego, ze mam i uzywam statywu :-)
dobra, zartuje. w roznego typu zdjeciach sa rozne potrzeby. ale ISO 1600 to jednak bardzo duzo.
chodziło mi oczywiście o definicję tego, co nazywamy czułością matrycy ale w jednorodnej skali.
chodziło mi oczywiście o definicję tego, co nazywamy czułością matrycy ale w jednorodnej skali.
a z taka definicja to nie spotkalem sie.
To ja się pogubiłem. Przecież czułość matrycy można określać tak samo jak czułość kliszy. A jakiś standard, choćby umowny, dla klisz istnieje bez wątpienia.
Akustyk, jeśli dane byłyby rzeczywiście postprocesowane to by to chyba nie miało sensu. Po co Canon by zaniżał wyniki? Jakoś do mnie ten pomysł nie przemawia. Rozumiałbym, że producenci zaokrąglają wyniki do najbliższej "typowej" czułości...
Akustyk, jeśli dane byłyby rzeczywiście postprocesowane to by to chyba nie miało sensu. Po co Canon by zaniżał wyniki? Jakoś do mnie ten pomysł nie przemawia. Rozumiałbym, że producenci zaokrąglają wyniki do najbliższej "typowej" czułości...
ogolnie, to tez mi sie tak wydaje. ale na przykladzie Minolty widze w tym sens. kupuje sie prostszy konstrukcyjnie (czytaj: tanszy) sensor, wykalibrowany na jedna okreslona czulosc (jak wypadlo inzynierom). i potem na bazie informacji przechwytywanej przez ta matryce generuje sie obraz dla docelowej czulosci.
proste, oszczedza koszty, daje satysfakcjonujace wyniki.
Jurek Plieth, ale to wciąż może być kwestia kalibracji światłomierza a nie matrycy. Chociaż kiedyś chyba testowałem światłomierz 300d i 650 i mierzyły tak samo.
Jurek, Tomek, Akustyk,
nie mam niestety dostępu do artykułu opisującego ten test ale na tyle na ile zrozumiałem intencje autora, to tutaj chodzi o światłoczułość samej matrycy.
I w związku z tym rozumiem to tak, że jeśli wezmę matryce - Canona, Nikona i Pentaxa, to w tych samych warunkach (niekorzystnych) będę w stanie najwięcej danych zarejestrować Canonem, a Nikonem najmniej. Nie ma to nic wspólnego z pomiarem światła.
I teraz, jeśli światła jest sporo, to odpowiednia korekcja ekspozycji (autamatyka aparatu) bez problemu to skompensuje i "nie ma problema". NAtomiast w warunkach skrajnych użytkownicy Nikona, po prostu zdjęcia nie zrobią
Jasne, że takie sytuacje to rzadkie przypadki, ale oznacza to mimo wszystko, że gdyby istniała jednorodna skala (jescze raz to podkreślę, że nie wiem czy taka istnieje, ale z wypowiedzi na dpreview wynikało, że nie) Canon byłby o jedną długość przed konkurencją. W sumie informacja raczej pozytywna, choć bez bardzo dużego wpływu na codzienne focenie (chociaż cholera wie )
Tak a propos pomiaru światła, to generalnie uważa się, że Nikon ma lepszy od Canona, ale nie wiązałbym tego wątku z tym tematem.
Komentarz