5D i CF - co to za chwińszczyna?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • habakuk
    Uzależniony
    • 2006
    • 575

5D i CF - co to za chwińszczyna?

fotografowałem w ostatnią sobote komunię. załadowalem zdjęciami 2 x 4GB. na jedenj wszystko wygląda jak należy, natomiast na drugiej pojawiły sie dziwne foldery i pliki. na szczęście są wszystkie zdjęcia, nic nie zniknęło. nie klnę się, że formatowałem kartą przed użyciem, zwykle to robię, ale mogłem zapomnieć, jednak to nie zmienia faktu, że i bez formatu nie powinno byc takich jaj. miał ktos z tym przygodę?

• adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

A co to za karta?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• habakuk
      Uzależniony
      • 2006
      • 575

sandisk ultra II 4 GB

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

http://canon-board.info/search.php
        http://canon-board.info/showthread.php?t=9221

Komentarz

• habakuk
          Uzależniony
          • 2006
          • 575

dziękuję za link, przejrzałem ten watek wcześniej, ale żadnego sensownego wytłumaczenia tam nie znalałzem. stresuje się, robię zdjecia dla klientów, nie mogę sobie pozolić na stratę choćby jednego pliku.

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Mailem ten sam problem ale powieem dlaczego i jak to sie stalo. A wiec u mnie bylo zupelnie to samo tylko z DIGIMATE 3+. Wszystko mi smigalo - bylo pieknie. Przyjechala kolezanka ze swoim laptopem i kopiowalem jej zdjecia z hiszpani (nie miala paparatu - wspoldzielilismy 3 aparaty i jak u nas byla to jej skopiowalem). No i podlaczam DIGIMATE pod jej kompa i spoko - ladnie powykrywal dysk - wszystko spoko. Ona miala zdjecia (starsze z nami), ktorych nie mialem. Podlaczam DIGIAMTE pod swojego kompa i co TE SAME KRZACZki - mowie no nie cos jest nie tak. Nie moge dostac ise do tych katalogow, myslalem ze ma wirusa (sprawdzilem - nie miala), myslalem o badsectorach - tez nie. Problem byl taki ze ona miala windowsa PL a ja ENG. Wlozylem potem 2 dysk od DIGIMATE i to samo sie stalo. Jakims cudem WINDOWS zamieszal (zrobilem potem na 2 dysku format SwissKnife'm na jej kompie i bylo OK zarown na jej jak i na moim). Stawiam na to ze to wina Windy (nie wiem dlaczego sie tak stalo). Wszystko z dyskami OK. Ne przejmuj sie - zwal zdjecia i zrob format karty (to sa moje przemyslenia na temat takiego problemu - niekoniecznie musza sie wszyscy zgadzac).

Komentarz

• habakuk
              Uzależniony
              • 2006
              • 575

Zamieszczone przez mor_feusz
              Ne przejmuj sie - zwal zdjecia i zrob format karty (to sa moje przemyslenia na temat takiego problemu - niekoniecznie musza sie wszyscy zgadzac).
              no, ja moge tak zrobić. ale rodzice dzieciaków i one same już chyba się lekko przejmą.

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Zamieszczone przez habakuk
                no, ja moge tak zrobić. ale rodzice dzieciaków i one same już chyba się lekko przejmą.
                spoko jest. Zrob Backup na DVD (ze 2 sztuki + jakis dysk) potem format karty. za 2 razem dziala

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

A było nie sprzedawać Nikona ?
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• habakuk
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 575

Zamieszczone przez Cichy
                    A było nie sprzedawać Nikona ?

taaa, traciłbym nie tak ładne obrazki, więc żal mniejszy. seriws, gdzie odzyskiwałem dane, powiedział, że to wina linii karta-czytnik-winows. rzeczywiście - po wyjęciu karty z 5d oglądałem foty i były na miejsuc, nie pamietam jednak, czy te krzcaki byly od razu, czy pozniej. udało sie odzyskac 12 fot z 30, reszta to jakieś skrawki - 1/3 kadru
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    napisałem do jednej z najlepszych w PL firmy odzyskującej dane. otrzymałem taka odpowiedź:

Witam,
                    Problem może leżeć w wielkości karty. Zazwyczaj na kartach pamięci stosowany
                    jest system plików FAT12 lub FAT16, a z naszej wiedzy obsługuje on poprawnie
                    partycje do 2 GB. Wydaje nam się, że mógł powstać tu jakiś błąd logiczny,
                    spotykaliśmy się już z takimi przypadkami.
                    Możemy spróbować dostać się do Pana zdjęć, jeżeli chce Pan je odzyskać. Dla
                    kart o pojemności 4Gb, cena za usługę to 600 pln brutto. W przypadku
                    niepowodzenia nie ponosi Pan, żadnych opłat.

pomimo, że gdzieś posiałem paragon, sklep w Krakowie, bardzo fair choc to nie jego wina, obiecał mi wymiane kart.
                    Ostatnio edytowany przez habakuk; 8272. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Adam - jest tak, jak piszą goście z tej firmy. Po TYM LINKIEM jest info od Microsoft. Powyżej 2GB musi być FAT32. O reszcie mogą napisać posiadacze 5D. Ja się na nim nie znam :-)

Aha - Windows NT spoko jedzie do 4GB z FAT16. Nie wiem, jak XP. Może już też.

Możliwe, że wyjąłeś kartę z czytnika w czasie jakiejś operacji zapisu (choćby thumbinale system sobie robił czy coś). I rozleciała się tablica alokacji. Firmy od odzyskiwania danych powinny dać sobie radę :-)
                      Ostatnio edytowany przez miklo; 4995.

Komentarz

• grzanka
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 244

moze to te karty z odzysku _ ktore byly naprawiane softem _ pelno ich teraz na rynku _ w super cenie _ mialem taki problem z sandiskiem III _ no i dziwnym trafem _ sklep bez najmniejszego marudzenia zwrocil kase _ wiec wiedza co w trawie smierdzi _ i licza na to ze co 10 klient dostanie karte z nie poprawnie naprawiona wada _ sprzedawana jako nowka

Komentarz

• energia_ki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

Zamieszczone przez grzanka
                          moze to te karty z odzysku _ ktore byly naprawiane softem _ pelno ich teraz na rynku _ w super cenie _ mialem taki problem z sandiskiem III _ no i dziwnym trafem _ sklep bez najmniejszego marudzenia zwrocil kase _ wiec wiedza co w trawie smierdzi _ i licza na to ze co 10 klient dostanie karte z nie poprawnie naprawiona wada _ sprzedawana jako nowka
                          grzanka, skad to info o kartach z odzysku? mozesz podac jakies zrodlo, ktore to potwierdzi? pytam, bo wlasnie na dniach mialam kupic kilka sandiskow, bo ceny faktycznie lepsze

Komentarz

• habakuk
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 575

karty nówki - kupione w bardzo dobrym krakowskim sklepie

Komentarz

• camkey
                              • 2006
                              • 3

miał ktos z tym przygodę?
                              Typowka gdy sie wyciaga karte bez poprzedniego "odmountowania".

Komentarz

Pracuję...