Niedomagania tamrona 28-75

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mamiski
    Bywalec
    • 2007
    • 130

Niedomagania tamrona 28-75

Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Minimalne luzy pierścieni to mają AFAIK wszystkie obiektywy.

Pozdrawiam.

Sławek

EDIT: Leży koło mnie 18-55 i nie ma luzów. ale wszystkie moje eLki mają
    Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583.

Komentarz

• mamiski
      Bywalec
      • 2007
      • 130

Dzięki Sławek, odetchnąłem z ulgą, bo zdążyłem polubić tego tamiego. Pozdrawiam wszystkich!

Komentarz

• fICHU
        Bywalec
        • 2005
        • 200

)) a co sie bedzie dzialo z tym luzem po parunastu miesiacach powazniejszego uzytkowania?
        moj ma juz ponad roczek... wtedy dopiero sa luzy

swoja droga moj tammi jest jednym z najlepszych optycznie skubancow jakie mialem zapiete w bagnet mimo luzow, szalonego AF i innych takich...
        7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
        Mój śmietnik

Komentarz

• kaawka
          Coś już napisał
          • 2006
          • 59

Zamieszczone przez mamiski
          Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć
          Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy.. Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają

Ale nic to.

Nie przejmować się.

Robić zdjęcia.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez kaawka
            Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy.. Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają

Ale nic to.

Nie przejmować się.

Robić zdjęcia.
            Długie L-ki muszą mieć luz żeby z Markami stanowić szczelny zespół .
            Co do tamrona to ja mam go już z rok i nie widzę żadnych luzów. Pierścień zoom'a chodzi lżej niż na początku - tyle.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• LemonR
              Bywalec
              • 2005
              • 234

Dzięki mamiski. U mnie też jest lekki luz nie wiem jak mogłem go nie zauważyć przez 10 miesięcy. Za 2 miesiące byłoby po ptakach a tak jeszcze mogę go reklamować. To nic, że zdjęcia są OK. Zaraz dzwonię do sprzedawcy (Cichy). :-)

Komentarz

• ecki74
                Początki nałogu
                • 2006
                • 289

Mam Tamrona 17- 50 i nie ma on żadnych luzów napierścieniu
                -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

Mój 28-75 nie miał (i nie ma) luzów.
                  Ale przypinałem takie, które miały skok o jakieś 0,5 mm - bez wpływu na jakość zdjęć.
                  Nie przejmować się. Robić zdjęcia. Cieszyć się z nich.

M@riusz
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Zbig
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

W Nikkorze 18-70 miałem luz "ryjka" obiektywu - po wysunięciu można go było odchylać w sumie kilka mm od osi. Ogólnie Nikkory 18-70 (i niektóre inne - z tych tanich) mają luzy też na pierścieniach - przy nich Sigmy i Tamrony to wzór spasowania. Serio. Tak piszę dla pocieszenia ...

Komentarz

Pracuję...