Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć
Niedomagania tamrona 28-75
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Minimalne luzy pierścieni to mają AFAIK wszystkie obiektywy.
Pozdrawiam.
Sławek
EDIT: Leży koło mnie 18-55 i nie ma luzów. ale wszystkie moje eLki mają
Ostatnio edytowany przez slawi_3000; 5583. -
Komentarz
-
)) a co sie bedzie dzialo z tym luzem po parunastu miesiacach powazniejszego uzytkowania? 
moj ma juz ponad roczek... wtedy dopiero sa luzy
swoja droga moj tammi jest jednym z najlepszych optycznie skubancow jakie mialem zapiete w bagnet
mimo luzow, szalonego AF i innych takich...
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik
Komentarz
-
Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy..Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć
Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają
Ale nic to.
Nie przejmować się.
Robić zdjęcia.Komentarz
-
Długie L-ki muszą mieć luz żeby z Markami stanowić szczelny zespółSwojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy..
Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają
Ale nic to.
Nie przejmować się.
Robić zdjęcia.
.
Co do tamrona to ja mam go już z rok i nie widzę żadnych luzów. Pierścień zoom'a chodzi lżej niż na początku - tyle."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Dzięki mamiski. U mnie też jest lekki luz nie wiem jak mogłem go nie zauważyć przez 10 miesięcy. Za 2 miesiące byłoby po ptakach a tak jeszcze mogę go reklamować. To nic, że zdjęcia są OK. Zaraz dzwonię do sprzedawcy (Cichy). :-)Komentarz
-
Mam Tamrona 17- 50 i nie ma on żadnych luzów napierścieniu-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.plKomentarz
-
Mój 28-75 nie miał (i nie ma) luzów.
Ale przypinałem takie, które miały skok o jakieś 0,5 mm - bez wpływu na jakość zdjęć.
Nie przejmować się. Robić zdjęcia. Cieszyć się z nich.
M@riuszCanon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300Komentarz
-
W Nikkorze 18-70 miałem luz "ryjka" obiektywu - po wysunięciu można go było odchylać w sumie kilka mm od osi. Ogólnie Nikkory 18-70 (i niektóre inne - z tych tanich) mają luzy też na pierścieniach - przy nich Sigmy i Tamrony to wzór spasowania. Serio. Tak piszę dla pocieszenia ...Komentarz
Komentarz